Pierogi z kontrowersyjnym mogą zasmakować największym smakoszom.pixabay/pasja1000

Pierogi bardziej kontrowersyjne niż flaczki, czernina i tatar razem wzięte. Nie każdy odważy się wziąć je do ust

Pierogi zwykle jadamy z dobrze znanymi dodatkami, takimi jak mielone mięso, kapusta z grzybami, biały ser czy wszelkie sezonowe owoce. Najwięksi miłośnicy jedzenia często odkrywają jednak nowe i niekiedy zaskakujące smaki. Kreatywność w przypadku farszu do pierogów właściwie nie ma granic, ale pewien przepis szczególnie nas zainteresował.

Pierogi nie są raczej zbyt kontrowersyjną potrawą, bo w Polsce w niemal każdym regionie jada się je z rozmaitymi dodatkami. W wersji wigilijnej zachwycają dobrze znanym smakiem i rzadko kiedy nawet najlepsi kucharze zdobywają się na odwagę, by zmienić cokolwiek w recepturze. Inaczej jest w przypadku nadzienia do pierogów jadanych bez specjalnej okazji - wówczas szefowie kuchni wpadają na zaskakujące połączenia smaków, niekiedy bardzo zaskakujące.

Niezawodny sposób szefa kuchni na gęsty i odżywczy rosół. Wystarczy wlać 1 nieoczywisty składnikNiezawodny sposób szefa kuchni na gęsty i odżywczy rosół. Wystarczy wlać 1 nieoczywisty składnikCzytaj dalej

Pierogi z doskonale znanym, ale kontrowersyjnym dodatkiem zrobią furorę w kuchni. Nie każdy jednak odważy się ich spróbować

Pierogi kojarzą nam się z tradycyjną kuchnią i dobrze znanymi smakami, które poznaliśmy dzięki potrawom mamy czy babci. Najwięksi miłośnicy potrawy mają swoje ukochane i sprawdzone połączenia smaków, takie jak ziemniaki, biały ser i podsmażona cebula w słynnych ruskich czy też kasza gryczana i pieczarki. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie - może poza kulinarną odwagą - by przyrządzić znane danie w zupełnie inny sposób. Pierogi ze śledziem, kapustą kiszoną i pęczakiem mogą wywołać wyłącznie dwie skrajnie różne reakcje – pierwszy kęs może albo zachwycić, albo zniechęcić na zawsze. Naszym zdaniem pierogi z tak tradycyjnym dodatkiem smakują wybornie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Ze łzami w oczach wystawił astronomiczny paragon klientowi. Głos załamał się pracownikowi restauracji widząc sumę na rachunku
  2. Jest haczyk w dzisiejszym głosowaniu. Uważaj, łatwo możesz unieważnić swój głos

Składniki:

  • śledzie – 200 g,
  • ciasto na pierogi: mąka żytnia razowa – 150 g,
  • mąka pszenna – 450 g,
  • jajka – 2 szt.,
  • olej rzepakowy – 50 ml,
  • szczypta soli,
  • letnia woda,
  • farsz: kasza pęczak – 200 g,
  • masło – 50 g,
  • bulion warzywny – 300 ml,
  • sól do smaku,
  • kapusta kiszona – 200 g,
  • cebula,
  • bulion warzywny – 400 ml,
  • ziele angielskie – 3 szt.,
  • liść laurowy – 2 szt.,
  • natka pietruszki w dowolnych ilościach.

Przygotowanie:

  1. Śledzie odcedzamy i kroimy w drobną kostkę i dodajemy do niego posiekaną natkę pietruszki.
  2. Pęczak smażymy na maśle, dodajemy odrobinę bulionu, a gdy kasza go wchłonie, dolewamy kolejną porcję. Gotujemy ją podobnie jak ryż na risotto, dolewając kolejne łyżki bulionu i stale mieszając kaszę.
  3. Kisozną kapustę płuczemy, odciskamy, by pozbyć się wody i siekamy na mniejsze kawałki.
  4. Cebulkę pokrojoną w kostkę smażymy na maśle, dodajemy kapustę oraz przyprawy i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka.
  5. W międzyczasie przygotowujemy ciasto na pierogi.
  6. Odcedzamy kapustę kiszoną, usuwając z niej przyprawy.
  7. Śledzia, pęczak i kapustę mieszamy.
  8. Lepimy pierogi, nakładając odrobinę farszu do każdego pieroga.
  9. Gotujemy w osolonym wrzątku 3-5 min., aż pierogi wypłyną.

Najlepsze newsy:

  1. Hanna Lis apeluje do wyborców, niepokojące doniesienia. "Należy wzywać policję"
  2. Pokazał paragon z Malborka. Nawet nie jadł obiadu, trudno nie tracić nerwów widząc kwotę
  3. Uwielbiana surówka z KFC jest wyjątkowo prosta do zrobienia w domu. Najważniejszym składnikiem jest kapusta
  4. Starła rzodkiewkę i ogórka, a potem dodała ostateczny składnik. Wyszła nieziemsko pyszna surówka, wygrywa prostotą
  5. Babcia miała niezawodny sposób na wilgotne i kruche ciasto drożdżowe z owocami. Korzystają z niego kolejne pokolenia, zawsze się udaje
  6. Agnieszka Radwańska w końcu przerwała milczenie. Zdradziła informacje o swoim porodzie, fani na nie czekali

Źródła: kapitan-navi.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł