Pierogi - przepis sprzed 100 latPixabay / seinfuchs (Zdjęcie poglądowe)

Marta odkryła przepis na pierogi ruskie sprzed 100 lat. Nigdy się nie rozpadają, robi się je w chwilę

Pierogi ruskie są niekwestionowanym klasykiem naszej rodzimej kuchni. Wyśmienite danie towarzyszy nam od lat. Okazuje się, że nawet 100 lat temu nasi rodacy zajadali się pierogami ruskimi. Marta postanowiła wypróbować wiekowy przepis.

Kiedy Marta natknęła się na przepis na pierogi ruskie z 1920 roku, nie mogła się oprzeć pokusie ich przygotowania. Efekt powala na kolana. Obok takiego smakołyku nie da się przejść obojętnie. Jak przygotować pierogi ruskie sprzed wieku?

Najprostszy, najszybszy, najpyszniejszy, najtańszy przepis na pieczenie chleba domowego. Mięciutki w środku z niebywale chrupiącą skórkąNajprostszy, najszybszy, najpyszniejszy, najtańszy przepis na pieczenie chleba domowego. Mięciutki w środku z niebywale chrupiącą skórkąCzytaj dalej

Pierogi ruskie jak z 1920 roku

Marta od lat przygotowywała pyszne pierogi ruskie. Pewnego dnia natknęła się na niezwykłą recepturę. Zauważyła, że przepis sprzed 100 lat nie różnie się znacząco od tego, z którego zwykła korzystać. Jednak sama przyznała, że pierogi ruskie jak za dawnych lat są jeszcze lepsze. Jakie składniki będą nam potrzebne?

Ciasto:

  • 800 g mąki pszennej
  • 400 ml ciepłej wody
  • 15 ml oleju
  • 15 g soli

Farsz:

  • 800 g ziemniaków
  • 800 g tłustego twarogu
  • 2 posiekane cebule
  • 5 g cukru
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Dzisiaj grzeje:

  1. Wypij go na godzinę przed snem, a rano będziesz wyglądać i czuć się lepiej. Diametralnie wpłynie na jakość życia
  2. Weszli do domu nad Jeziorem Gopło. Nie mogli uwierzyć, policja w akcji
  3. Domowy syrop na kaszel z buraków ma piorunujące działanie. Dolegliwości znikają w kilka chwil

Tradycyjne pierogi ruskie są proste w przygotowaniu

Na początku przygotujemy farsz, którym wypełnimy nasze pierogi. Obrane ziemniaki gotujemy w posolonej wodzie. W tym samym czasie smażymy cebulę z dodatkiem cukru. Kiedy się zeszkli zdejmujemy ją z ognia. Ziemniaki ugniatamy razem z twarogiem i cebulą. Całość doprawiamy pieprzem i solą.

Ciasto również nie powinno nikomu sprawić problemów. Mąkę przesiewamy i wzbogacamy o sól oraz olej. Stopniowo dodajemy ciepłą wodą. Wyrabiamy ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne. Kiedy już osiągniemy ten efekt, wówczas przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie wałkujemy je na grubość ok 2mm. Wycinamy przy użyciu szklanki okręgi. Na ich środek wykładamy farsz i zalepiamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Domownicy nie będą mogli im się oprzeć.

Mnóstwo Polaków popełnia najgorszy błąd podczas noszenia maseczki. W Lidlu, Biedronce i innych sklepach się zapominają, konsekwencje są opłakaneMnóstwo Polaków popełnia najgorszy błąd podczas noszenia maseczki. W Lidlu, Biedronce i innych sklepach się zapominają, konsekwencje są opłakaneCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Nawet 74 tys. Polek może załapać się na dodatkowe pieniądze. Trzeba tylko pilnować terminów
  2. Lekarze biją na alarm. Potrzebne są natychmiastowe kroki
  3. Zmieszaj ze sobą 2 najsilniejsze naturalne antybiotyki, a otrzymasz syrop jakiego próżno szukać w aptece. Poradzi sobie z grypą i chorymi zatokami
  4. Wystarczy szczypta, by kawa zachwyciła Cię smakiem. Zdrowotne walory też rozkładają na łopatki
  5. Makłowicz znalazł alternatywę dla ruskich pierogów. Farsz zachwyci każdego smakosza
  6. Kelnerka nie mogła znieść nieprzyjemnego klienta, którego obsługiwała latami. Przed śmiercią sprawił jej niespodziankę, nie wierzyła własnym oczom

Źródło: Marta M

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł