Pierogiwikipedia.org/Kpalion https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.pl

Farsz wypada z pierogów podczas gotowania? Spokojnie, znamy banalną sztuczkę, dzięki której uratujesz się przed kulinarną klęską

Pierogi bywają kapryśne - kto je choć raz przygotowywał, wie o tym doskonale. Nawet doświadczonym kucharzom zdarza się, że farsz zamiast pozostać w cieście, znika w odmętach wrzątku. W takim wypadku, śpieszymy z ratunkiem i wyjaśniamy, jak uratować rozpadające się pierogi.

Pierogi bez wątpienia zajmują szczególne miejsce w sercach Polaków. Uwielbiamy je za różnorodność smaków oraz prostotę samej koncepcji. Nic więc dziwnego, że pierogi znane są na całym świecie, a przybywające z innych krajów osoby pochłaniają je ze smakiem. Niezależnie jednak czy raczymy gości wersją słodką czy wytrawną, pierogi potrafią spłatać nam najgorszego psikusa w postaci wypadającego farszu. Całe szczęście, nie jest to przeszkoda nie do pokonania.

Stała spokojnie w kuchni, gdy nagle powietrze przeciął wielki huk. Spojrzała na słoik z ogórkami i zamarłaStała spokojnie w kuchni, gdy nagle powietrze przeciął wielki huk. Spojrzała na słoik z ogórkami i zamarłaCzytaj dalej

Pierogi - danie proste jedynie w praktyce?

Najczęściej to farsz stanowi największe pole do popisu dla kucharza, jednak również samo ciasto możemy przygotować w wielu wariantach. Znaczenie ma zarówno rodzaj użytej mąki, jak i dobór pozostałych składników. Przykładem są przepisy na ciasto z mlekiem zamiast wody, które dosłownie rozpływa się w ustach. Niezależnie od rodzaju ciasta, zdarzają się jednak przeszkody pozornie trudne do pokonania.

Wypadający farsz z pierogów to częsty problem, z którym borykają się nie tylko początkujący w kuchni, ale i wprawieni kucharze. Zdarza się nawet najlepszym. Nie jest to natomiast koniec świata i ludzie dzielą się ze sobą trickami, co zrobić w kryzysowych momentach, kiedy nie mamy czasu na ponowne przygotowanie potrawy.

Jeśli w trakcie gotowania pierogów, nasz farsz wydostanie się na zewnątrz, przyczyną najprawdopodobniej jest słabo sklejone ciasto. Ugotowane już pojedyncze sztuki nie będą się nadawać do ponownego zlepienia, ale uda nam się uratować przed tym pozostałe, które czekają na swoją kolej.

Podczas, gdy jedna partia zostaje już spisana na straty, kolejna może zostać w prosty sposób wybawiona. Najprostszą sztuczką jest dolanie do wody tłuszczu, a oraz prewencyjne dociśnięcie boków pierogów, a także nasmarowanie ich wodą z roztrzepanym jajkiem.

Dzisiaj grzeje:

  1. Perła kuchni śląskiej, czyli modra kapusta. Wystarczy, że dolejesz odrobię nietypowego napoju, a posmakuje jeszcze lepiej
  2. Polak mieszkający w Szwecji zdradził zaskakującą prawdę na temat skandynawskiego kraju. Nie zmieniło się od wiosny
  3. Domowy syrop z marchewki uleczy z kaszlu i usunie flegmę z płuc. Niezwykle skuteczny i tani, posmakuje każdemu

Sposoby na pękające ciasto i zlepiające się pierogi po zmrożeniu


Innym problemem z gotującymi się pierogami, jest pękające ciasto. Dzieje się tak ze względu na to, że zdążyły one przeschnąć przed rozpoczęciem gotowania. Aby tego uniknąć, trzymajmy pierogi na stolnicy lub blacie posypanym mąką oraz pod wilgotnym przykryciem.

Zamrożenie pierogów również może przynosić pewne kłopoty. Aby nie były sklejone po odmrożeniu, należy zaraz po ugotowaniu przelać zimną wodą. Rozkładamy na tłustej powierzchni tak, aby się nie stykały. Następnie przekładamy na nienatłuszczoną powierzchnię, a kiedy będą zimne, pakujemy precyzyjnie do woreczków.

Jak uratować inne kłopotliwe potrawy?

Jednym z problemów, z którymi borykamy się w kuchni, może być przesolone zupa. Jeśli taka sytuacja się nam przytrafi, najlepiej włożyć do garnka dwa obrane i surowe ziemniaki. Razem z nimi gotujemy zupę raz jeszcze. Po kilku minutach wyciągamy z niej ziemniaki, które powinny zneutralizować nadmierny smak soli. Możemy zrobić to samo z wykorzystaniem suszonych skórek od chleba.

Zważona śmietana to również klasyk. Przed ubiciem śmietany należy ją mocno schłodzić. Jak tylko zacznie gęstnieć, zmniejszamy obroty miksera. Warto również pamiętać o tym, że śmietana powinna być jednego rodzaju z uwagi na identyczną zawartość tłuszczu, która różni się między markami. Przez to mieszanka połączonych ze sobą, może nie współgrać. Jeśli pojawią się grudki, dodajemy do śmietany serek homogenizowany lub skondensowane mleko.

Biorąc pod uwagę, że zbliża się czas świąteczny, w naszych domach będzie tworzony klasyczny bigos. Przypalenie się bigosu to coś, co nagminnie ma miejsce w naszych kuchniach. Można to uratować poprzez schłodzenie garnka i wyciągania porcjami nieprzypalonego bigosu. Przekładamy je do nowego garnka, w którym kładziemy korek od wina. Dzięki temu zabiegowi, zapach spalenizny nie zdominuje całej potrawy.

Napar z najpopularniejszej przyprawy sprawia, że przeziębienie ustępuje natychmiast. Dodatkowo ma działanie przeciwwirusoweNapar z najpopularniejszej przyprawy sprawia, że przeziębienie ustępuje natychmiast. Dodatkowo ma działanie przeciwwirusoweCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Pilny apel WHO. Mocne słowa i wytyczne, od których zależy nasze bezpieczeństwo
  2. Ma 70 lat i schudła blisko 60 kilogramów. Teraz przeszła kolejną spektakularną metamorfozę
  3. Smakowite śniadanie w parę chwil, maślane drożdżówki jak u babci. Posypane kruszonką i niesamowicie pyszne
  4. Przepis sąsiadki Ewy Wachowicz na chrupiące pierogi z kurczakiem bije rekordy popularności. Niepowtarzalny smak zapewnia oryginalny farsz
  5. Błyskawiczny sernik Oreo bez pieczenia. Zrobisz go w 15 minut, fani ciasteczek oszaleją ze słodkiego szczęścia
  6. Gdyby nie pies, cała rodzina by zginęła. Obudził ich w ostatniej chwili
  7. Zacznie się 5 grudnia. Ważna zmiana przepisów dla kierowców

Źródło:kobieta.interia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Koniecznie obejrzyj:

Następny artykuł