Pierogi - jak je prawidłowo gotować?Jakub Kossakowski / materiały własne

Ogrom ludzi robi źle. Pierogi wrzuca się na wrzątek czy do zimnej wody?

Pierogi zajmują szczególne miejsce w rodzimej kuchni. Niejednokrotnie potrafiły wprawić nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Warto dokładniej przyjrzeć się sposobowi ich gotowania. Czy powinniśmy wrzucać je na wrzątek czy do zimnej wody?

Smakowite pierogi są jedną z tych potraw, której wyjątkowo ciężko się oprzeć. Farsz zawinięty w delikatne ciasto znakomicie sprawdza się w roli obiadowego specjału. Już teraz przekonaj się czy nie popełniasz rażącego błędu w trakcie ich gotowania.

Już dawno mogłeś mieć COVID-19. Podano 7 objawów, nie tylko utrata smakuJuż dawno mogłeś mieć COVID-19. Podano 7 objawów, nie tylko utrata smakuCzytaj dalej

Jak gotować pierogi?

Pierogi można przygotować na najróżniejsze sposoby. Przeważnie różnią się od siebie zawartością wnętrza. Tym razem dokładniej przyjrzymy się procesowi samego gotowania. Okazuje się, że wiele osób nie robi tego w prawidłowy sposób. Na szczęście istnieją użyteczne wskazówki.

Gotując pierogi musimy pamiętać o odpowiedniej ilości wody. Na każde 100 g naszej potrawy powinno jej być pół litra. Istotne jest również wzbogacenie wody o sól. Nie można jednak dodać jej zbyt wiele. Przeważnie wystarcza jedna łyżka. Jednak na jaką wodę trzeba wrzucać pierogi?

Dzisiaj grzeje:

  1. Ujawniono ukryty cel godzin dla seniorów. Powód daje do myślenia
  2. Polsat potwierdza: Rząd zmienił zdanie ws. nowych obostrzeń w całym kraju. To już pewne. Polacy i turyści powinni wiedzieć
  3. Ekspresowe i nieziemsko pyszne ciasto, na którego punkcie oszalał cały świat. Wszystkie składniki masz pod ręką

Zimna woda czy wrzątek?

Prawdopodobnie część smakoszy robi pierogi w prawidłowy sposób, wrzucając je wprost do wrzątku. Warto podczas tej czynności zachować ostrożność, aby nasze zawiniątka z ciasta się nie rozleciały. Dodając do wody oliwę zapobiegniemy sklejaniu się pierogów. Kiedy nasze frykasy wypłyną na powierzchnię, wówczas wystarczy od 3 do 5 minut gotowania.

Zdrowszy niż woda spod ogórków kiszonych i sok z kapusty razem wzięte przepis na kapuśniak Kuronia. Prościej i lepiej nie da się ugotowaćZdrowszy niż woda spod ogórków kiszonych i sok z kapusty razem wzięte przepis na kapuśniak Kuronia. Prościej i lepiej nie da się ugotowaćCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Siłownie nie zostaną w pełni zamknięte. Dwie grupy Polaków wyłączone spod zakazu korzystania
  2. Gigantyczny wybuch gazu: wśród ofiar dzieci, 1 osoba nie żyje. Na miejscu 18 zastępów straży pożarnej
  3. Ryszard Rynkowski załamany, żali się na tragiczną sytuację finansową. Za co będzie kupował jedzenie?
  4. Agata zobaczyła czerwone plamki na schabie i pobladła. Wszyscy odradzają jej jeść mięso ze zdjęcia
  5. Ania Starmach podała wybitny, nieziemski przepis na gołąbki. Nie można wymarzyć sobie pyszniejszych
  6. Nie żyje legendarny aktor znany z największych hitów TVP. Przyjaciele przekazali druzgocącą wiadomość

Źródło: Jak gotować

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł