

16 Października 2020
Makłowicz odkrył na Podlasiu przepyszny farsz na pierogi. Danie nie ma sobie równych
Pierogi mają ogromną ilość różnych odmian - najczęściej różnią się farszem jakim są wypełnione. Makłowicz odkrył wyjątkowo smaczny farsz na Podlasiu. Takie pierogi nie mają sobie równych.
Pierogi goszczą na naszych stołach wyjątkowo często. Uwielbiamy je w każdej formie i ze wszystkimi rodzajami farszu. Trzeba przyznać, że niezależnie czy do zjedzenia są pierogi ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami czy owocami, zawsze z wielką chęcią sięgamy po nie. Poniżej prezentujemy ciekawy przepis na podlaski farsz do nich, który został odkryty i spopularyzowany przez Makłowicza. Na sam widok cieknie ślinka.
Pierogi z Podlasia przekazane przez Roberta Makłowicza
Przepis ten wykonywany jest tradycyjnie w okresie wielkanocnym, więc najczęściej pojawia się na stołach wraz z innymi świątecznymi daniami. Farsz zaskakuje wszystkich, ponieważ do jego wykonania używa się niecodziennego składnika w kuchni polskiej jakim jest soczewica. To doskonałe danie zachwyci każdego smakosza, a ludzie, którzy są znudzeni tradycyjnymi pierogami, będą mieli nie lada gratkę próbując ich po raz pierwszy.
Dzisiaj grzeje:
- Szklanka dziennie zapewnia szereg niebywałych korzyści, wszyscy powinniśmy włączyć go do swojej diety
- Nadzwyczajna transmisja Jackowskiego po ogłoszeniu obostrzeń. "Nic nie da", mocne słowa o Polsce i 2 innych krajach
- Doskonała surówka z ogórków kiszonych. Dodatek popularnego warzywa niesamowicie podkręci ich smak
Składniki
Ciasto:
- 3 szklanki maki
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki mleka
- 1 jajo
- sól
Farsz:
- 1/2 kg zielonej soczewicy
- 200 g boczku wędzonego
- 3 cebule
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Zacznij od farszu. Soczewicę ugotuj bez moczenia w osolonej wodzie.
- Cebule posiekaj w drobną kostkę.
- Boczek pokrój w kostkę i smaż, aż stworzą się skwarki.
- Na tłuszczu z boczku smaż cebulę aż się zeszkli. Połącz boczek, sól, pieprz, cebulę i soczewicę.
- Mąkę wsyp do miski.
- Wbij do niej jajko, dodaj sól, mleko, wodę i całość wyrób dokładnie.
- Rozwałkuj ciasto i szklanką wykrawaj okręgi.
- Nakładaj farsz i zlepiaj końce dociskając widelcem.
- Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnie.
Podawaj ze skwarkami i szklanką czerwonego barszczu. Smacznego.
Najlepsze newsy:
- Dopiero po 81 latach odkryto niezwykły skarb. Znaleziono go w belce stropowej w trakcie remontu
- Hodujesz bydło? Ważne zmiany już od 1 listopada
- Przejmujące wyznanie Teresy Lipowskiej, rozważa zamieszkanie w domu opieki. W jej lodówce świeci pustkami, a sama nie lubi gotować
- Wyszła na jaw niewygodna prawda o Kuchennych Rewolucjach, Grzegorz stracił 25 tysięcy. Czy było warto?
- Niespodziewany zwrot akcji u Martyniuków, padły ostateczne słowa. Czy w sławnej willi z piękną kuchnią nastanie spokój?
- Z ostatniej chwili: Nie żyje uwielbiany polski polityk. Polskę obiegła tragiczna wiadomość
Źródło: podroze-kulinarne.com
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł