Pierogipixabay.com/pasja1000; commons.wikimedia.org/Sławek

Makłowicz w końcu zdradził najlepszy przepis na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Lepszego farszu nie można sobie wymarzyć

Pierogi to jeden z flagowych, polskich posiłków, które od lat tworzymy w naszych domach. Jest wiele przepisów na to pyszne danie, a jednym z nich podzielił się Makłowicz.

Pierogi to jedna z najbardziej znanych potraw w naszej kuchni polskiej. Znane na całym świecie, podawane są na różne sposoby. Możemy kombinować z farszami na słodko oraz na słono. Robienie pierogów to jednak zadanie, które wymaga precyzji, jednak przy skorzystaniu z prostego przepisu, czas przygotowania jest naprawdę krótki, a efekty rewelacyjne. Przed wami przepis Makłowicza, który dotyczy tych najbardziej klasycznych pierogów - z kapustą i grzybami.

Połącz z imbirem. Zdrowsze niż czosnek, buraki, miód, kapusta i ogórki kiszone razem wziętePołącz z imbirem. Zdrowsze niż czosnek, buraki, miód, kapusta i ogórki kiszone razem wzięteCzytaj dalej

Pierogi to prawdziwa klasyka

Pierogi to nic innego, jak kawałki ciasta, które napełnia się farszem. Ciasto powinno być cienkie, elastyczne oraz klejące. Tajemnicą na udane pierogi jest również sposób ich zlepiania, który zapewni zatrzymanie się farszu w środku. Farsze możemy przygotowywać na słono lub na słodko, a co więcej, możemy pierogi smażyć, pie lub gotować. Jest wiele kombinacji, dzięki czemu każdy znajdzie propozycję idealną dla siebie.

Jest naprawdę wiele przepisów na pierogi, ale nie wszystkie należą do tych najprostszych. Warto zwrócić uwagę na to, żeby przepis w pełni odpowiadał naszym umiejętnościom, a dzisiaj ludzie bardziej cenią sobie proste rozwiązania, które pozwolą im zaoszczędzić czas w ciągu dnia.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wystarczy, że poznasz 5 trików na placki ziemniaczane, a staną się one obłędnie pyszne. Numer 3 na pewno Cię zaskoczy
  2. Nie żyje Andrzej Wawrzyniak. Tragiczna wiadomość obiegła Polskę, odeszła legenda, tysiące Polaków słyszało o jego podróżach
  3. Konflikt między Makłowiczem a Wachowicz wybuchł nagle. Ich relacja nie wygląda już tak jak przed laty, poszło o program kulinarny

Przepis na pierogi według Makłowicza

Robert Makłowicz to polski krytyk kulinarny, ale i podróżnik oraz publicysta. Znany ze swojego zamiłowania do kuchni z całego świata, tworzy własne przepisy i dzieli się nimi na łamach gazet, książek czy w programach telewizyjnych. Od lat dzieli ze sobą pasję do podróży oraz gotowania, zabierając nas ze sobą w najdalsze zakątki świata i przedstawiając nam przepisy na ciekawe dania.

Wśród jego autorskich przepisów, znajdują się również te, które dotyczą naszej polskiej kuchni. Makłowicz postanowił podzielić się przepisem na idealne pierogi z kapustą i grzybami, które zagwarantują nam smak klasyki w naszych domach.

Składniki:

Nadzienie:ok. 80 dag kiszonej kapusty
100 g suszonych grzybów
jajko
2 cebule
2 łyżki oleju
sól
pieprz


Do polania:
duża cebula
3 - 4 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Na samym początku musimy starannie wymyć grzyby oraz namoczyć je na całą noc. Następnego dnia gotujemy je w tej samej wodzie, w której leżały przez ostatnie 24 godziny. Po ugotowaniu się grzybów, zabieramy się za ich odcedzanie i przepuszczenie ich przez maszynkę. Wodę, która została po gotowaniu, a więc domowej roboty wywar zostawiamy do przygotowania zupy lub sosu. Idealnie się sprawdzi.

Do grzybów wbijamy jajko i mocno mieszamy ze sobą. Kapustę gotujemy na małej ilości wody i do momentu zagotowania się, trzymamy pod przykryciem. Potem na chwilę odkrywamy i znowu przykrywamy całość, aby dogotować ją do końca.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy ją na jasnozłoty kolor. Następnie ugotowaną i odciśniętą kapustę przepuszczamy przez maszynkę lub drobno siekamy, dodając podsmażoną cebulę z tłuszczem oraz grzyby. Całość przyprawiamy i dokładnie mieszamy.

Przygotowane ciasto należy nadziać farszem, a następnie gotować pierogi w posolonej wodzie. Przed podaniem polewamy pokrojoną w kostkę i zeszkloną na patelni cebulą.

Jesienią częściej niż zwykle jesz imbir? Miej się na baczności, możesz sobie poważnie zaszkodzićJesienią częściej niż zwykle jesz imbir? Miej się na baczności, możesz sobie poważnie zaszkodzićCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Odważne słowa Ministra Zdrowia. Nie wszyscy specjaliści się z nimi zgadzają
  2. Koniec z kolejkami w urzędach. Załatwianie spraw stało się o niebo łatwiejsze
  3. Jeszcze zdrowsza wersja tradycyjnej ćwikły. Zrób ją z kiszonych buraków i ciesz się niepowtarzalnym smakiem
  4. Zaczyna się dzisiaj i trwa tylko 3 dni. Biedronka da każdemu niesamowity prezent, wystarczy zrobić 1 rzecz
  5. Dodajesz imbir do herbaty? Cudownie, wzmacniasz pracę ważnego narządu
  6. Mężczyzna latami szukał zaginionej suczki. Cierpiała w schronisku, aż któregoś dnia poczuła znajomy zapach
  7. Na miejscu zjawiło się 10 zastępów straży pożarnej. Straty po pożarze są ogromne, spłonęło 85 ton ziarna

Źródło: maklowicz.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł