Pierogipixabay.com/Daria-Yakovleva

1 błąd i pierogi nie nadają się do jedzenia. Unikaj go, a zapobiegniesz kulinarnej katastrofie

Pierogi tworzą świąteczne menu już od pokoleń. Możemy podawać je z kapustą i grzybami, mięsem czy nawet na słodko. W trakcie przygotowań do świąt, na bazie ciasta do pierogów tworzymy również aromatyczne uszka, które dopełniają smak barszczu. Przedstawiamy kilka wskazówek, dzięki którym przygotowane przez nas pierogi nie rozpadną się w trakcie gotowania, co dla wielu oznacza kulinarną katastrofę. Warto pamiętać o temperaturze wody.

Pierogi należą do klasyki polskich dań. Nie można jednak nie wspomnieć, że jest to potrawa, którą przygotowuje się w różnych zakątkach świata. Te wypracowane na przestrzeni lat z naszego przepisu wpisały się już w legendę polskiej kuchni. To nie tylko danie, które sprawdzi się idealnie w ramach codziennego obiadu, ale również przy okazji świąt Bożego Narodzenia.

W wigilijnym menu nie może zabraknąć aromatycznego ciasta z wypełnionym po brzegi farszem. Przygotowujemy je na różne sposoby, ale najczęściej podajemy je z kapustą i grzybami. Choć sama w sobie potrawa nie jest skomplikowana, należy zadbać o właściwe przygotowanie ciasta, które jest podstawą do tego, aby nasze pierogi wyszły zwarte i aromatyczne. Podajemy kilka wskazówek, które usprawnią najbliższe przygotowania oraz pozwolą nam przygotować idealne pierogi, które nie rozpadną się przed podaniem. Cała tajemnica tkwi w sposobie ich gotowania.

Pierogi mogą wydawać się skomplikowaną potrawą z kilku powodów

Głównym problemem wielu gospodyń oraz osób, które przygotowują swoje pierogi po raz pierwszy, jest ich rozpadanie się w trakcie obróbki termicznej. Możemy zrobić ciasto z najlepszego przepisu oraz stworzyć najbardziej aromatyczny farsz, jednak niezastosowanie się do kilku zasad sprawi, że nasze danie się nie uda. Najczęściej borykamy się z wypadaniem farszu w trakcie gotowania i rozpadaniem się pierogów tuż przed podaniem. Jak tego uniknąć? Należy zadbać o temperaturę wody.

Wydawać by się mogło, że jest to informacja oczywista, jednak nie chodzi tutaj o wrzącą i osoloną wodę tuż przed gotowaniem naszych pierogów. Chodzi o idealną temperaturę, którą zaburzamy wrzucaniem zbyt wielu pierogów do garnka na raz. Zalecamy zatem gotowanie ich mniejszymi porcjami, co być może zajmie nam trochę więcej czasu, ale pozwoli uniknąć kulinarnej wpadki tuż przed poczęstowaniem gości naszym daniem.

Przepis Lewandowskiej na barszcz czerwony bije na głowę wszystkie inne. Sekretny składnik zadziwiaPrzepis Lewandowskiej na barszcz czerwony bije na głowę wszystkie inne. Sekretny składnik zadziwiaCzytaj dalej

Wysoka temperatura to klucz do sukcesu

Warto także pamiętać o tym, aby na samym początku gotowania, zaraz po wrzuceniu pierogów do wody, przekręcić gaz na maksymalny poziom. Jeśli chodzi o wybór garnka, powinien być on głęboki, jednak najważniejsze jest, aby był on szeroki. Pierogi i tak pływają po powierzchni wody, a więc nie ma sensu gotować całego garnka wrzątku.

W trakcie gotowania należy uważać, żeby nie rozgotować naszych pierogów. W takim wypadku skończy się na wyławianiu resztek naszego farszu z wody, a na powtórne odsmażanie ich nie będzie nawet szans.

Inne błędy, które popełniamy w trakcie przyrządzania aromatycznych pierogów

Wielu z nas wykorzystuje jajko w przepisach, jednak należy pamiętać, że wpływa ono na zmianę konsystencji ciasta, przez co może okazać się ono zbyt twarde i mało plastyczne. Tym samym może poskutkować zbyt duża ilość mąki lub zły jej typ. Jeśli jesteśmy przy wyrabianiu ciasta, należy pamiętać o dodaniu do niego ciepłej wody. Warto wymieszać ją z solą oraz łyżeczką oleju roślinnego. To zagwarantuje nam otrzymanie idealnej konsystencji.

Jeśli chodzi o rozwałkowywanie ciasta, musi być ono cienkie, jednak zbyt cienkie uniemożliwi nam sprawne zawijanie farszu. Może okazać się on za ciężki, przez co nasze pierogi zaczną się rozrywać jeszcze przed wstawieniem ich do wrzątku. Liczymy na to, że powyższe wskazówki ułatwią wam najbliższe przygotowania.

Przypominamy również o przepisie na idealny farsz, który dopełni smak naszego ciasta. O tym z kapustą i grzybami pisaliśmy tutaj. Jeśli chodzi o pierogi, możemy przygotować je z wyprzedzeniem, ponieważ idealnie nadają się do mrożenia. Należy jednak pamiętać o kilku zasadach, o których pisaliśmy w tym artykule.

Artykuły polecane przez redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl; kobieceinspiracje.pl

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Następny artykuł