Pierogi jak za dawnych latJakub Kossakowski / materiały własne

Znaleźli przepis na pierogi z 1920 roku. Stwierdzili, że lepszych nie jedli

Pierogi uznawane są za jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Nietrudno znaleźć miłośników tej potrawy. W każdym domostwie przepis na pierogi delikatnie się różni. Lena zdecydowała się na przetestowanie receptury z 1920 roku. Rezultat przerósł jej najśmielsze oczekiwania. Domownicy jednoznacznie stwierdzili, że nie jedli pyszniejszych pierogów.

Pierogi można przygotować na najróżniejsze sposoby. W ich wnętrzu może znaleźć się niemal wszystko. Kapusta, mięso, ryby, kasza, twaróg, a nawet owoce są tylko garstką możliwości. Dzięki temu pierogi są potrawą, która powinna przypaść do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Jednak jedna ze składkowych pierogów jest kluczowa. Mowa o cieście. Jak zrobić je w perfekcyjny sposób?

Emocje sięgnęły zenitu, gdy Gessler zdjęła swój pierścionek i wręczyła właścicielowi. Po ostatnich Emocje sięgnęły zenitu, gdy Gessler zdjęła swój pierścionek i wręczyła właścicielowi. Po ostatnich "Kuchennych rewolucji" potrzebne były chusteczkiCzytaj dalej

Ciasto na pierogi według przepisu z 1920 roku

Nie da się ukryć, że pierogi są idealną propozycją obiadową. W rodzimej kuchni niejednokrotnie wykorzystujemy przepisy sprzed lat. Tym razem Lena zdecydowała się na przygotowania ciasta na pierogi zgodnie ze stuletnią recepturą. Jakie składniki są potrzebne?

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 5 ml oleju
  • 5 g soli
  • 280 ml ciepłej wody

Dzisiaj grzeje:

  1. Meteorolodzy ostrzegają, przecieramy oczy. Mówią jak wcześnie sypnie śniegiem, grzybiarze wstrzymali oddech
  2. Normalny banknot 10 zł może kosztować fortunę. Wystarczy, że posiada jedną cechę
  3. Nie ma zdrowszego mięsa, zawsze wybieraj je zamiast kurczaka. Osoby na diecie będą podwójnie zachwycone

Pierogi, którym domownicy nie będą mogli się oprzeć

Ciasto na pierogi według starej receptury jest proste w przygotowaniu. Wystarczy postępować zgodnie z tym przepisem. Na początku dokładnie przesiewamy mąkę. Bardzo istotne jest to, by była typu 450. W naczyniu mieszamy ze sobą ciepłą woda, olej oraz sól. Dodajemy do tego mąkę. Wszystko lekko mieszamy za pomocą szpatułki. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto rękoma. Kiedy zacznie odchodzić od brzegów naczynia, wówczas przekładamy je na stolnicę. Kontynuujemy wyrabianie przez 15 minut. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Dzielimy je na części. Każdą z nich wałkujemy. Z przygotowanego ciasta wycinamy okręgi przy użyciu szklanki. W środku umieszczamy ulubiony farsz i zalepiamy pierogi. Po ugotowaniu rodzina nie będzie mogła im się oprzeć.

Jak żadna inna daje energię na kilka godzin i jest niesamowicie zdrowa. Kawę z olejem pija nawet Anna LewandowskaJak żadna inna daje energię na kilka godzin i jest niesamowicie zdrowa. Kawę z olejem pija nawet Anna LewandowskaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Ceny w Polsce drastycznie rosną, poziom wzrostu jest zatrważający. Gorzej jest tylko w jednym kraju
  2. Rząd ogłosił nowe zasady w szkołach. Mają chronić uczniów, wielu rodziców jest jednak niezadowolonych
  3. Byli w restauracji z ostatniego odcinka „Kuchennych rewolucji”. Za obiad zapłacili prawie 100 zł, ale nie to poraziło ich najbardziej
  4. Wybierz najlepsze dla siebie - 1 albo 2 łyżki przed śniadaniem. W zależności od dawki odczujesz niesamowite efekty
  5. 10 minut i gotowe, najpyszniejsze pod słońcem pierogi leniwe od Ani Starmach. Dosłownie rozpływają się w ustach
  6. Steffen Möller zabłysnął w "Europa da się lubić", nagle zapadł się pod ziemię. Wydało się, czym się dziś zajmuje

Źródło: przepisytradycyjne.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł