Pierogi w niecodziennej odsłoniePixabay / Deutsch_LionHeart

Pierogi inaczej, pokochasz je jeszcze bardziej niż tradycyjne. Wszystko przez niesamowitą chrupkość i rozpływający się w ustach farsz

Pierogi można przygotować na różne sposoby. Tym razem postawimy na pieczenie. Specjał z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Pierogi w takim wydaniu określa się mianem empanadas. W ich wnętrzu znajdzie się mięsny farsz.

Nie da się ukryć, że pierogi są klasyką w naszej rodzimej kuchni. Okazuje się, że posiadają one swoje odpowiedniki również w innych rejonach świata. Spośród nich można wyszczególnić empanadas. Pierogi w takim wydaniu smakują obłędnie.

Empanadas - pierogi latynoamerykańskie

Pierogi empanadas najprawdopodobniej wywodzą się z Portugalii. Cieszą się ogromną popularnością w krajach latynoamerykańskich. Zależnie od regionu posiadają wiele wariantów smakowych. Niektóre z nich w swoim wnętrzu skrywają farsz na bazie mięsa, w innych dominują warzywa.

Mówiono o nim Mówiono o nim "cebula czarownic", tymczasem jest silnym naturalnym antybiotykiem. Ma niebywałe prozdrowotne właściwościCzytaj dalej

Pierogi w takim wydaniu możemy smażyć lub piec. W tym przepisie wykorzystamy tą drugą opcję. Dzięki temu nasze pierogi będą mniej tłuste, a co za tym idzie zdrowsze. Przepis na empanadas sięga wprost z kuchni meksykańskiej.

Przepyszne pierogi wykonamy w bardzo prosty sposób. Nikt nie powinien mieć z tą recepturą większych problemów. Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 250 g mąki
  • jajko
  • 125 g masła
  • 40 ml wody
  • 5 g cukru
  • 400 g mięsa mielonego
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 ml przecieru pomidorowego
  • czerwona fasola w puszce
  • sól i pieprz
  • olej

Dzisiaj grzeje:

    1. Wystarczy, że poznasz 5 trików na placki ziemniaczane, a staną się one obłędnie pyszne. Numer 3 na pewno Cię zaskoczy
    2. Kinga Rusin rzuciła wszystko i spakowała walizki. Gwiazda TVN przeprowadziła się do miejsca, które tłumnie odwiedzane jest przez setki wczasowiczów
    3. Gessler wytknęła Polakom błędy podczas robienia zakupów spożywczych. Skrytykowała styl smażenia ryby i kupowanie złej kapusty kiszonej

Pierogi w niecodziennej odsłonie są proste w przygotowaniu

Pieczone pierogi z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Na początku przygotujemy farsz. Cebulę obieramy i siekamy na bardzo drobne kawałki. Wykładamy ją razem z mięsem na rozgrzany olej.

Kiedy oba składniki już się trochę podsmażą, wówczas dodajemy do nich wyciśnięte ząbki czosnku. Wszystko mieszamy. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy, fasolę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość ponownie mieszamy i przykrywamy.

Farsz powinien się trochę poddusić. W tym czasie możemy zacząć przygotowywania ciasta. Mąkę przesiewamy przez sitko i wzbogacamy ją o jajko, masło o temperaturze pokojowej, wodę oraz odrobinę soli. Starannie zagniatamy wszystkie składniki. Masa na ciasto powinna być jednolita.

Farsz zdejmujemy z ognia, a ciasto zagniatamy w kulę i chłodzimy w lodówce przez około godzinę. Następnie wałkujemy je jak na tradycyjne pierogi. Szklanką wycinamy okręgi i wykładamy na nie farsz. Pierogi pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Gotowy specjał z pewnością przyprawi domowników o szybsze bicie serca.

GIS pilnie wycofuje, mogą zatruwać potrawy. Natychmiast oddaj do sklepu, jeśli masz je w kuchniGIS pilnie wycofuje, mogą zatruwać potrawy. Natychmiast oddaj do sklepu, jeśli masz je w kuchniCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

      1. Ministerstwo Zdrowie przekazało wstrząsającą wiadomość. Najnowsza liczba zgonów wbija w fotel, absolutny rekord
      2. Grzybobranie pana Romana zakończyło się wielką atrakcją. Aż musiał przetrzeć oczy ze zdumienia
      3. Jesienią częściej niż zwykle jesz imbir? Miej się na baczności, możesz sobie poważnie zaszkodzić
      4. Najlepsza możliwa surówka z kapusty pekińskiej. Jest ważny powód, aby ją jeść
      5. Syrop z pietruszki czyści tętnice jak odkurzacz. Efekty kuracji odczujesz już po 20 dniach
      6. Adoptowali małe, urocze szczeniaczki. Po kilku tygodniach nie mogli uwierzyć, co z nich wyrasta
      7. Na miejscu zjawiło się 10 zastępów straży pożarnej. Straty po pożarze są ogromne, spłonęło 85 ton ziarna

Źródła: O2; Wikipedia

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł