Pierogi mrożone na surowo czy po ugotowaniu - który sposób preferujesz?canva.com/AlinaKho

Pierogi na święta mrozić surowe czy ugotowane? Zdradzamy najlepszy sposób mistrzów kuchni

Pierogi są bardzo ważnym elementem świątecznego stołu. Niestety, wiele osób nie wie, czy należy mrozić je surowe, czy ugotowane. Okazuje się, że oba sposoby są poprawne - istnieje jednak jeszcze trzeci, który stosują najlepsi mistrzowie kuchni. Mowa o mrożeniu blanszowanych pierogów.

Pierogi z kapustą i grzybami są tradycją. Potrawa musi się znaleźć na stole w trakcie świętowania Bożego Narodzenia. Wielu Polaków przyrządza ich ogromny zapas często na kilka tygodni przed świętem i mrozi je w zamrażalniku. Który ze sposobów jest najlepszy: mrożenie surowych czy ugotowanych pierożków?

Gołąbki po rosyjsku robi się niemożliwe łatwo, a rozpływają się w ustach. Nieziemski przepis, wykonanie w 20 minutGołąbki po rosyjsku robi się niemożliwe łatwo, a rozpływają się w ustach. Nieziemski przepis, wykonanie w 20 minutCzytaj dalej

Pierogi powinny być surowe czy ugotowane? Specjaliści stosują jeszcze inną metodę

Kucharze amatorzy często nie mają profesjonalnego przeszkolenia w dziedzinie gastronomii i stosują techniki przekazywane z pokolenia na pokolenie. W większości domów babcie i mamy, przygotowując dużą ilość pierogów, mrożą je, aby wytrzymały jak najwięcej czasu i nie zepsuły się.

Najbardziej popularne są dwie metody - mrożenie surowych i nieugotowanych pierogów oraz wkładanie do zamrażalnika pierogów, które poddane już zostały całkowitej obróbce termicznej. Okazuje się, że oba sposoby są skuteczne, jednak specjaliści stosują coś zupełnie innego. Przed mrożeniem blanszują je.

Po ulepieniu pakunków należy włożyć je delikatnie do wrzątku i obgotować je przez 30 sekund. Następnie ostrożnie wyjąć je i wyłożyć w równych odstępach na blaszce z papierem do pieczenia. Po ostudzeniu włożyć blachę do zamrażalki i mrozić przez 2 godziny.

Po tym czasie można przełożyć twarde już pierogi do woreczków strunowych i dalej przechowywać je w minusowej temperaturze. Aby móc je zjeść, wystarczy wrzucić je do wrzątku, poczekać aż wypłyną, wlać szklankę zimnej wody do garnka i przy kolejnym wrzeniu można je już wyławiać.

Dzisiaj grzeje:

  1. Można go było znaleźć w apteczkach naszych babć. Niezawodny syrop z szyszek jest jak zastrzyk zdrowia dla osłabionego organizmu
  2. Dziewczynkę ze zdjęcia uwielbiają dziś miliony Polaków. Poznajecie? Słynna polska podróżniczka
  3. Pierogi inaczej, pokochasz je jeszcze bardziej niż tradycyjne. Wszystko przez niesamowitą chrupkość i rozpływający się w ustach farsz

Mrożenie surowych pierogów wykonuje się bardzo podobnie. Na blaszce należy ułożyć je w równych odstępach i schować do zamrażalki na 2 godziny. Następnie wystarczy przełożyć je do woreczka - tak zamrożone pierogi powinny być przydatne do spożycia nawet przez 3 miesiące.

Zamrażanie ugotowanych pierogów wymaga odrobiny więcej przygotowania. Ciasto nabrało bowiem sporo wody, więc z łatwością skleiłoby się w zamrażalce. Dlatego po wyłożeniu ich na blachę należy skropić je olejem neutralnym w smaku i powtórzyć resztę powyższych kroków.

Rozmrażanie gotowych pierogów jest jednak znacznie trudniejsze, ponieważ łatwo można je przegotować. Dlatego należy odcedzić je natychmiast po zagotowaniu się wody.

Przechowywanie gotowanych pierogów jest także krótsze, gdyż mogą wytrzymać maksymalnie 4 tygodnie. Im więcej czasu spędzą w zamrażalniku, tym bardziej suche będzie ich ciasto.

Niezależnie od wybranego wariantu, domowe pierogi smakują znacznie lepiej od kupnych, prawda? Daj nam znać w komentarzach na Facebooku, z której metody korzystasz.

Najłatwiejszy przepis na domowe ciasto cytrynowe o obłędnym aromacie. Zjesz całą blachę od razu, bo jest najpyszniejszeNajłatwiejszy przepis na domowe ciasto cytrynowe o obłędnym aromacie. Zjesz całą blachę od razu, bo jest najpyszniejszeCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

  1. Miał podrobiony dyplom. Od marca jeździł karetką w jednym z polskich miast
  2. Lidl zaskakuje na Black Friday. Sprzęt niezbędny w każdym domu do 80 proc. taniej, żal nie skorzystać
  3. Najlepsza możliwa surówka z kapusty pekińskiej. Jest ważny powód, aby ją jeść
  4. Syrop z pietruszki czyści tętnice jak odkurzacz. Efekty kuracji odczujesz już po 20 dniach
  5. Najłatwiejszy przepis na chleb z garnka. Zrobisz go w kilka chwil, a potem będziesz się cieszył domowym pieczywem
  6. Michał Wiśniewski zawsze kochał psy. Kiedyś spotkał go jednak bardzo nieprzyjemny incydent
  7. Skrywał w traktorze niebywałą rzecz. Wydało się, gdy nerwowo zareagował na widok policjantów

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Koniecznie obejrzyj nasze proste przepisy na idealne, jesienne potrawy:

Następny artykuł