Pierogi z ciastem Karola Okrasyfacebook.comChesterfieldTwpPR zdjęcie poglądowe

Okrasa ujawnił tajemnicę optymalnego ciasta na pierogi. Kluczem jest 1 krok, sprawia że nigdy się nie rozpadają

Pierogi na polskich stołach są wyjątkowo popularne nie tylko w okresie świątecznym. Choć czas świąt skłania wszystkich do gotowania zwiększonych ilości tego rarytasu, warto raczyć się nim przez cały rok. Szczególnie, kiedy przygotowane są wedle poniższego przepisu - Okrasa przeszedł samego siebie.

Pierogi już nigdy nie będą dla was większym problemem. Okrasa lubuje się w klasycznej polskiej kuchni i stara się promować klasyczne przepisy. Jego zamiłowanie do tradycyjnej kuchni widać po potrawach które gotuje. Nie brakuje w nich pieczonych kaczek, korzennych przypraw i ciekawych pomysłów, które od dawna są już zapomniane. Karol podzielił się z internautami swoim sposobem na optymalne ciasto na pierogi. Jeden krok wystarcza, aby nigdy się nie rozpadały podczas gotowania.

Fusy z kawy mają piorunujące zastosowania w samochodzie i lodówce. Nigdy ich nie wyrzucajFusy z kawy mają piorunujące zastosowania w samochodzie i lodówce. Nigdy ich nie wyrzucajCzytaj dalej

Pierogi, które zawsze zachowają kształt - 1 krok do idealnego ciasta

Karol Okrasa od lat uczy Polaków jak gotować. Jego przepisy biją rekordy popularności, a duża charyzma i przyjemność z przekazywania wiedzy sprawiają, że wielu ludzi uwielbia go oglądać. Dzięki jego pasji i łatwości w uczeniu innych, wiele kucharzy amatorów podszkoliło swoje kulinarne zdolności. Pierogi z jego przepisu korzystają z banalnego triku, który gwarantuje łatwość lepienia oraz brak rozklejającego się ciasta. Chodzi o dodanie ciepłej wody do ciasta, która o wiele lepiej je połączy i nada plastyczności.

Składniki:

  • 30 gramów masła
  • 70 ml mleka
  • pół kilograma mąki pszennej
  • 250 ml wody

Dzisiaj grzeje:

  1. Śmierć w rodzinie Wałęsów przyszła nagle, bez ostrzeżenia. Śledczy ustalili czy popełnił samobójstwo
  2. Przepis na ogórki z ananasem ze słoika robi furorę w sieci. Słodko-kwaśne połączenie smakuje obłędnie
  3. Wielkie zmiany w NFZ. Sposób funkcjonowania będzie nie do poznania

Przygotowanie:

  1. Do garnka wrzuć masło i rozpuść je na słabym ogniu.
  2. Do masła wlej mleko i wymieszaj dokładnie całość.
  3. Masło i mleko połącz z ciepła wodą.
  4. Do dużej miski wsyp przesiana mąkę.
  5. Wlej składniki mokre do mąki i zacznij wyrabiać ciasto.
  6. Ugniataj ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i przestanie lepić się do dłoni.
  7. Ciasto rozwałkuj i szklankami wycinaj okrągłe kawałki.
  8. Układaj wybrany rodzaj farszu na cieście, ulep pierogi i gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia.

Najlepsze newsy:

  1. Dramat Bożeny Wołowicz trwa, wreszcie zapadł wyrok. "Chciałabym móc wypić kawę na tarasie, wjechać i wyjechać z domu"
  2. Są ofiar. Tragedia w górach. Smutne wieści ze świata
  3. Mszyce i mrówki zaatakowały twoje róże? Roztwór z 1 rośliny odstraszy je w 1 dzień
  4. Ewa Chodakowska nigdy nie wrzuca do rosołu 1 rzeczy. Ma lepszą i zdrowszą alternatywę
  5. Dorota Szelągowska pochwaliła się swoją kuchnią. Fani podzieleni, mają 1 poważny zarzut
  6. Radosław Majdan nie zamierza ochrzcić swojego dziecka. Zaatakował także Kościół, jego słowa obraziły tysiące Polaków

Źródło: pikio

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł