Pierogipixabay.com/Daria-Yakovleva

W jaki sposób mrozić pierogi na święta? Szef kuchni zdradził 3 niezawodne metody

Pierogi są znaną wszystkim potrawą, którą często wykonujemy przy okazji świąt. Warto jednak znać sposoby na ich odpowiednie mrożenie, które zapewni nam idealny smak oraz konsystencję ciasta po wyjęciu z zamrażalnika. Dzielimy się z wami trickami szefa kuchni na perfekcyjne przygotowanie pierogów.

Pierogi to jedna z potraw, której nie może zabraknąć na świątecznych stołach. Nie dla wszystkich jednak lepienie pierogów jest czymś łatwym, a więc warto przygotować je wcześniej i odpowiednio zamrozić. Przed wami kilka tricków prosto od szefa kuchni, który usprawni nam przedświąteczne działania.

Padły ważne słowa. Wiadomo, co dalej z godzinami dla seniorówPadły ważne słowa. Wiadomo, co dalej z godzinami dla seniorówCzytaj dalej

Pierogi, bez których nie wyobrażamy sobie świąt

To potrawa, która idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację nie tylko na co dzień, ale i na wyjątkowe okoliczności. Przed świętami najczęściej lepimy pierogi w hurtowych ilościach. Jest to jednak czas, w którym do przygotowania mamy wiele potraw i niekoniecznie jesteśmy w stanie poświęcić się w pełni wszystkim zadaniom.

Martwimy się o to, czy zdążymy ze wszystkimi daniami i obowiązkami, a przede wszystkim czy z pewnością wszystko wyjdzie smaczne. W tym gorącym okresie nie ma przecież czasu na pomyłki i poprawki. Warto zatem przygotować niektóre dania odpowiednio wcześniej i pomrozić je w odpowiedni sposób, co pozwoli nam zaoszczędzić czas.

DZISIAJ GRZEJE:

  1. Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zrób z nich bajeczne kotlety, cała rodzina poprosi o dokładkę
  2. TVP: akcja na pokładzie samolotu na polskim lotnisku. Pilot wezwał posiłki
  3. W kilka chwil zrobisz obłędne domowe rogaliki. Nie ma lepszego przepisu

Sposoby na prawidłowe mrożenie pierogów

Jakub Budnik to szef kuchni w restauracji Stix Bar and Grill. Polecił on mrożenie pierogów przed wyjątkową okazją, ponieważ jest to potrawa, którą przygotowujemy w dużych ilościach. Niestety pierogi to nie tylko pyszne rozwiązanie, ale i dosyć czasochłonne. W czasach ciągłego biegu i wielu zadań do wykonania mrożenie może okazać się nieocenione.

Są trzy metody mrożenia pierogów.

Świeżo ulepione pierogi sypiemy mąką. Następnie przekładamy na tackę do grillowania. Dzięki temu pierogi nie będą do niej przywierać ani stykać się ze sobą. Tak przygotowaną tackę wsadzamy do zamrażalnika na 3-4 godziny i po tym czasie wyciągamy pierogi, przekładając je do woreczków do mrożenia. Dzięki temu woreczki nie przerwą się, a pierogi nie zeschną. Ten sposób jednak pozbawi nasze pierogi elastyczności. Takie pierogi po dłuższym czasie się kruszą.

Druga metoda dotyczy ugotowanych pierogów, które wkładamy do mrożenia. Należy przelać je olejem i również przełożyć na tackę do grillowania. Olej zagwarantuje to, że pierogi nie będą się potem kleić oraz lepić. Przy surowych pierogach ważne jest obsypanie ich mąką, a przy gotowych przelanie olejem. Po kilku godzinach trzymania ich na tacce w zamrażalniku przekładamy je do woreczków do mrożenia.

Takie pierogi możemy wyjąć dzień wcześniej przed podaniem i wykorzystać je do przesmażenia.

Ostatnim sposobem jest blanszowanie. Ugotowane już pierogi wrzucamy do osolonej wody mocno gotującej się i zostawiamy je do minuty, a następnie przekładamy do lodowatej wody na ten sam czas. Przyrządzamy, lepimy, gotujemy we wrzątku przez 40 sekund, a następnie wrzucamy do lodowatej wody. Odcedzamy je od wody i na koniec polewamy delikatnie olejem. W tym sposobie również wykorzystujemy tackę i przechodzimy do mrożenia.

Takie pierogi wytrzymają bez problemu około dwóch miesięcy. Należy je gotować chwilę dłużej i około 5 minut po wypłynięciu, są gotowe do jedzenia.

Siostra Anastazja podała najlepszy przepis na sałatkę jarzynową. Tradycyjna, bez udziwnień, smak każdych świątSiostra Anastazja podała najlepszy przepis na sałatkę jarzynową. Tradycyjna, bez udziwnień, smak każdych świątCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Eksperci biją na alarm. Jeden nawyk sprawia, że jesteśmy mniej odporni na koronawirusa, teraz lepiej z niego zrezygnować
  2. Elżbieta II i książę Filip dostali niecodzienny prezent. Z okazji 73. rocznicy ślubu prawnuki sprawiły im zdumiewającą niespodziankę
  3. Pogromca tłuszczu, kilogramy same znikają, a wystarczy pić go raz dziennie. Imbir z 2 dodatkami sprawi, że odchudzanie będzie czystą przyjemnością
  4. Pijesz herbatę z liści laurowych? Gratulacje, poprawiasz działanie ważnych narządów
  5. Niezwykle pyszna surówka z ogórków kiszonych. Jest ważny powód, aby ją jeść
  6. Uwaga, internauta ostrzega. Dziki lis atakuje ludzi przy Biedronce
  7. Pod osłoną nocy podłożył ogień pod trzy stodoły. Nie ma wątpliwości, w okolicy grasuje podpalacz

Żródło: pytanienasniadanie.tvp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Koniecznie obejrzyj nasze proste przepisy na idealne, jesienne potrawy:

Następny artykuł