PierogiJan Bielecki/East News; ARKADIUSZ ZIOLEK/ East News

Co jada w Wigilię Maryla Rodowicz z rodziną? Będziesz zaskoczony, potrawy przygotowuje z córką

Pierogi z kapustą i grzybami to już klasyka, jeśli chodzi o potrawy wigilijne. W trakcie świąt Bożego Narodzenia przygotowujemy je w niewiarygodnych ilościach. Maryla Rodowicz podzieliła się informacjami na temat swoich przygotowań do świąt Bożego Narodzenia i jak się okazuje także na wigilijnym stole gwiazdy nie może ich zabraknąć w smażonej wersji. W towarzystwie aromatycznego farszu tworzą jedno z jej ulubionych dań.

Pierogi z kapustą i grzybami goszczą w naszych domach przez cały rok, jednak największą popularnością cieszą się w trakcie grudniowych przygotowań do świąt Bożego Narodzenia. Nie da się nie wspomnieć o tym, że to potrawa, która wpisała się już w historię polskiej kuchni. Przygotowują je najbardziej doświadczone gospodynie, które przekazują swoje przepisy z pokolenia na pokolenie. Przyrządza się je również w domu Maryli Rodowicz.

Maryla Rodowicz to jedna z największych gwiazd muzyki w naszym kraju. W trakcie jednej z rozmów z telewizją Polsat zdradziła, jak przebiegają jej przygotowania do wigilijnej kolacji, którą spędza razem z rodziną. Wśród wymienionych potraw nie zabrakło tych, które bezwzględnie łączą się z 12 tradycyjnymi daniami świąt Bożego Narodzenia.

Pierogi uznawane są za jedno z topowych dań w kuchni polskiej

To nic innego jak aromatyczne ciasto zawinięte ze smakowitym farszem. Mamy do wyboru pierogi mięsne, ruskie, z kapustą i grzybami, a nawet kaszą gryczaną i cebulą. Są idealną potrawą, która sprawdzi się rewelacyjnie w trakcie rodzinnych obiadów, ponieważ możemy podawać je na różne sposoby. Poza wytrawnymi propozycjami serca podbijają również te z truskawkami, jagodami czy wiśniami. Szczególnie wśród najmłodszych cieszą się ogromną popularnością.

Warto wspomnieć również o sposobie przyrządzenia pierogów. Najczęściej decydujemy się na te świeżo lepione i wyławiane prosto z wody, jednak możemy przygotować je na bazie ciasta drożdżowego i podawać prosto z pieca. Inną odmianą są te smażone na patelni czy chrupkie prosto z głębokiego oleju.

Ważne: nie kupuj pod żadnym pozorem karpia, który nie ma żółtego brzucha. Dlaczego kolor jest tak ważny?Ważne: nie kupuj pod żadnym pozorem karpia, który nie ma żółtego brzucha. Dlaczego kolor jest tak ważny?Czytaj dalej

Maryla Rodowicz opowiedziała o swoich przygotowaniach do wigilijnej kolacji

Dla gwiazdy czas Bożego Narodzenia to przede wszystkim dni spędzone z najbliższą rodziną. Wigilijną kolację przygotowuje razem z córką, która specjalizuje się w przygotowywaniu smakowitych ciast. Obowiązkowym elementem całego klimatu musi być oczywiście choinka, która zdobi wnętrze domu Rodowicz aż do lutego. Jak sama podkreśla, pozbywa się jej dopiero wtedy, kiedy szoruje gałęziami po podłodze.

Przechodząc do najważniejszego, menu wigilijnej kolacji, Maryla wymieniła przede wszystkim karpia faszerowanego rodzynkami w towarzystwie świeżo tartego chrzanu. Dla jej dzieci obowiązkowym elementem jest pasztet z kaczki albo zająca oraz dwa rodzaje zupy.Barszcz czerwony oraz zupa grzybowa. Przypominamy o przepisie na idealny barszcz, o którym pisaliśmy tutaj.

"Tradycyjnym wigilijnym daniem są pierożki z farszem grzybowym w cieście drożdżowym smażone w głębokim oleju. Najlepsze są gorące, chrupiące. No i ten zapach grzybów" – opowiada Rodowicz.

Smażone pierogi, czyli jedna z odmian, która znana jest na całym świecie

Warto nadmienić, że same w sobie pierogi przyrządza się na całym świecie, jednak te, które wypracowaliśmy na przestrzeni lat w Polsce, podbijają serca smakoszy. Pisaliśmy na ten temat w tym artykule, biorąc pod uwagę preferencje przyjezdnych względem naszej kuchni.

Jednymi z najbardziej znanych pierożków na świecie są te gotowane na parze lub smażone na głębokim tłuszczu. Nazywane inaczej pierożkami chińskimi podbijają serca łasuchów również w Polsce. Wiele knajp oferuje je w swoim menu i jak się okazuje, może się ich spodziewać również rodzina Maryli Rodowicz na wigilijnym stole.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: eska.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł