Pierogi rodem z Niemiecpixabay.com/skyradar

Polacy spróbowali niemieckich pierogów i brakuje im słów. Obłędne nadzienie żywcem przenosi do nieba

Pierogi są daniem, które bez wątpienia można uznać za potrawę narodową - praktycznie każdy krajan choć raz w życiu je jadł. Polacy spróbowali pierogów z Niemiec i brakuje im słów, okazały się niesamowicie pyszne. Nadzienie jest tak dobre, że ciężko uwierzyć we własne odczucia.

Pierogi według wielu osób są najlepsze tylko wtedy, kiedy przygotowane są wedle krajowego przepisu. Kiedy Polacy spróbowali niemieckiej wersji tego słynnego dania, zaniemówili. Okazało się, że ich smak wychodził poza skalę przyjemności. Nasi sąsiedzi zajadają się niebywałymi pierożkami o nazwie rustas. Ich łatwość przyrządzania oraz boski smak mogą zrewolucjonizować wiele kuchni. Wystarczy jeden kęs aby całkowicie zmienić swoje postrzeganie tego dania.

Pilne, smutne słowa Gessler. Nagle zakryła twarz przyłbicą, przekazała przygnębiający komunikatPilne, smutne słowa Gessler. Nagle zakryła twarz przyłbicą, przekazała przygnębiający komunikatCzytaj dalej

Pierogi rodem z Niemiec - pyszny rarytas, który zaskoczy każdego Polaka

Choć wszelkie nowinki zza zachodniej granicy przyjmuje się z pewną dozą nieufności i podejrzliwości, warto dać szansę niemieckim pierogom. Ich przygotowanie nie różni się zbytnio od tradycyjnych polskich pierogów, choć może zaskakiwać, że do ciasta dodaje się drożdże. Ich obecność nadaje charakterystycznego smaku oraz puszystości ciastu, która zachwyca każdego smakosza.

Składniki:

  • 120 ml wody
  • 3 g drożdży suszonych
  • 200 gramów mąki
  • sól
  • 1 łyżka cukru
  • 200 gramów mielonej wołowiny
  • 2 małe szalotki
  • ćwiartka białej kapusty
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • biały pieprz
  • olej
  • dwie łyżki masła

Dzisiaj grzeje:

  1. Masz stary dowód osobisty? Gratulacje, możesz zyskać ogromne pieniądze
  2. Greta Thunberg dostała 1 mln euro prestiżowej nagrody. Ale do kieszeni nie włoży ani centa
  3. Blisko 76 tys. Polaków dostanie ekstra pieniądze od ZUS. Niektórzy nawet po 12 786 zł

Przygotowanie:

  1. W miseczce zmieszaj ciepłą wodę cukier oraz drożdże. Odstaw całość na 15 minut, aby drożdże zaczęły działać.
  2. Do dużej miski wsyp sól i przesianą mąkę. Dolej do niej wodę z drożdżami i zacznij mieszać.
  3. Po 20 minutach ugniatania włóż je z powrotem do miski i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
  4. Drobno posiekaj szalotkę i kapustę bez głąba.
  5. Na patelnie z olejem wrzuć cebulkę i smaż przez 5 minut. Dodaj do niej mięso i smaż 10 minut.
  6. Do składników na patelni dodaj kapustę i wszystkie przyprawy poza wędzoną papryką. Podlej całość wodą i duś przez 10 minut.
  7. Po tym czasie dodaj paprykę i smaż przez kolejne 10 minut.
  8. Z ciasta uformuj płaskie placuszki, wypełnij je farszem i zaklej.
  9. Piecz je w piekarniku ustawionym na 180 stopni przez około 40 minut.

Najlepsze newsy:

  1. ZUS rusza na kontrole. Urzędnicy będą prześwietlać każdego, kto skorzystał z rządowej pomocy
  2. Są ofiar. Tragedia w górach. Smutne wieści ze świata
  3. Córka aktora Boczka z "Kiepskich" wyrosła na przepiękną kobietę. Jej mama i tata gotują nietypowe dania, jednak ona nie jada w domu rodzinnym
  4. Od jutra Lidl będzie zamknięty. Dzisiaj wielka akcja, tłum ludzi gromadzi się w środku, niebywałe doniesienia z polskiej miejscowości
  5. Ekspresowa surówka z papryką. Hit, który pasuje do wszystkiego
  6. Adam Małysz pilnie zaapelował do wszystkich Polaków. Chodzi o sprawę życia i zdrowia

Źródło: pikio

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł