Ciasto na pierogiWikimedia / kpalion / licencja: CC 3.0

Sposób naszych babć na elastyczne ciasto na pierogi. Zawsze dodawały jedną łyżkę przed wyrobieniem, wychodziły jak marzenie

Pierogi wyjdą pyszniejsze niż kiedykolwiek. Nasze babcie znały sztukę wyrabiania ich od podszewki. Wystarczy zaledwie łyżka jednego produktu, by ciasto stało się elastyczne i nabrało charakterystycznego smaku.

Pierogi bez wątpienia są jednym ze sztandarowych dań kuchni polskiej, których nie sposób nie kochać. W każdym domu babcie bądź mamy miały swoje sposoby na przygotowanie ich w unikalny sposób. Jeden z tricków stosowanych od lat pomaga na częsty problem rozrywające się ciasta. Wypróbuj koniecznie.

Jak sprawić, by pierogi zawsze wychodziły idealnie?

Niechcący się wygadała, wiemy ile zarabiają uczestnicy na Kuchennych Rewolucjach. Magda Gessler podała konkretne kwotyNiechcący się wygadała, wiemy ile zarabiają uczestnicy na Kuchennych Rewolucjach. Magda Gessler podała konkretne kwotyCzytaj dalej

Popularność pierogów wynika przede wszystkim z niezwykłe prostoty, którą reprezentują. Podstawowy przepis na ciasto składa się z zaledwie 2 składników: wody i mąki z ewentualnym dodatkiem soli. Są to produkty tanie i ogólnodostępne. Danie przez lata było szczególnie istotne dla osób niezamożnych. Dopiero stosunkowo niedawno stało się międzynarodowym fenomenem.

Farsz do pierogów możemy wykonać właściwie z dowolnych składników. Do pierogów pasują wszelkie mięsa takie jak: kurczak, mielone czy szarpana wieprzowina. Oraz niemal każde warzywo, jakie sobie wymarzymy. Najbardziej popularne w Polsce są klasyczne pierogi z kapustą oraz grzyba, ale nie brakuje także fanów słodszych wersji na przykład z malinami.

Dzisiaj grzeje:

  1. W 3 dni możesz oczyścić kości i stawy, różnicę odczujesz od razu. Wystarczy pić w odpowiednich ilościach wywar z liści laurowych
  2. Jolanta Kwaśniewska jest załamana, "Do samego końca miałam nadzieję". A jeszcze niedawno bawiła się na wakacjach
  3. Elżbieta odmłodniała o 10 lat, wszystko dzięki kuracji cudownym sokiem z buraków. Teraz z każdym dzieli się swoim zachwytem

Jakie tajemnice kryją pierogi?

Jak się okazuje liczba mnoga jakiej się używa w odniesieniu do pierogów jest nieprzypadkowa. Pieróg jest bowiem zupełnie inną potrawą, typową dla kuchni ukraińskiej bądź rosyjskiej.

Za sukcesem pierogów stoi przede wszystkim ciasto. Musi być cienkie, a zarazem doskonale wyczuwalne. Niestety, bardzo często stosując przepis tradycyjny możemy natknąć się na wielki problem techniczny w postaci rwącego się ciasta. Ten kryzys można zażegnać w prosty sposób. Wystarczy o ciasta na pierogi dodać jedną łyżkę popularnego produktu.

Potrzebujesz:

  • pół kilograma mąki
  • szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1/4 łyżeczki soli

Aby przygotować ciasto na pierogi z dodatkiem masła, wystarczy przesiać mąkę przez sito, a następnie zagnieść z pozostałymi składnikami. Dodatek tłuszczu sprawi, że ciasto nabierze sprężystości i będzie się z łatwością formowało. Koniecznie wypróbujcie ten sposób w swoim domu.

Dodatkowym plusem zastosowania masła do wyrabiania ciasta na pierogi jest efekt lekkiej lepkości. Dzięki niej, pierogi po zlepieniu nie rozlatują się i farsz pozostaje na swoim miejscu.

Klasyka w najlepszym wydaniu, ukochana surówka Polaków na bazie czerwonej kapusty. Nic nie prezentuje się na stole dostojniejKlasyka w najlepszym wydaniu, ukochana surówka Polaków na bazie czerwonej kapusty. Nic nie prezentuje się na stole dostojniejCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Odbierzesz tylko SMS, bez żadnych podejrzeń. Potem będziesz tego długo żałować
  2. Druzgocące wieści z "Rolnik szuka żony". Śmierć przyszła zbyt szybko, ciężka żałoba ulubionej postaci wciąż trwa
  3. Przepyszne ciasto ze zdjęcia zrobisz w 15 minut, bez pieczenia i stania z zegarkiem w ręku. Znajomi od razu poproszą o przepis
  4. Inni narzekają na niską emeryturą, Barszczewska nie będzie jej mieć wcale. Niedawno z sentymentem odpowiadała o zamiłowaniu do zup i pomidorów, które przypominają jej dzieciństwo
  5. Nie idź do piekarni, niech piekarnia pojawi się w twoim domu. Nieziemski, cudownie prosty chleb na śniadanie zrobisz błyskawicznie
  6. Fatalne wieści dla setek Polaków. Jeden z krajów UE przywraca obowiązkową kwarantannę dla obywateli naszego kraju
  7. Wielki i nagły protest, Polki i Polacy nie wytrzymali i zebrali się pod domem Kaczyńskiego, słychać krzyki. Co się dzieje?

Źródło: ofeminin

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł