Pierogi więcej się nie sklejącanva.com/Yana Gayvoronskaya)

Genialny w swojej prostocie trick na sklejające się pierogi. Wystarczy jedna, łatwa czynność - doskonale sprawdzi się na Święta

Pierogi na świątecznym stole mają szczególne miejsce, lecz ich przygotowanie może sprawiać spore kłopoty. Jeśli po ugotowaniu bardzo mocno się sklejają - zahartuj je w zimnej wodzie. Wystarczy 1 minuta, aby rozwiązać ten nieprzyjemny mankament.

Pierogi z kapustą i grzybami, ze śliwkami i orzechami włoskimi czy z białym serem - choć różnią się farszem, ciasto jest takie samo. A te, jak wiemy, ma tendencję do sklejania się po ugotowaniu. Banalnie prostym sposobem na ową niewygodę, jest trwające 1 minutę hartowanie w zimnej wodzie.

Krokiety na święta mrozić usmażone czy nie? W panierce czy bez? Podajemy najlepszy przepisKrokiety na święta mrozić usmażone czy nie? W panierce czy bez? Podajemy najlepszy przepisCzytaj dalej

Pierogi więcej się nie skleją

Ciasto pierogów pokryte jest sporą ilością skrobi, która już po kilkunastu minutach od ugotowania wysycha i tworzy swojego rodzaju klej. Kiedy odłożone pierogi stykają się i nie są pokryte olejem, bardzo szybko zestalą się w jedną wielką masę, której rozklejanie wcale nie jest proste.

Hartowanie, czyli zanurzenie ich od razu po gotowaniu na jedną minutę w lodowatej wodzie, neutralizuje działanie skrobi, co pozwala na wygodne przechowywanie ich nawet przez kilka dni w mroźnym miejscu. Dzięki temu nie trzeba smarować ich tłuszczem, za czym nie każdy przepada.

Po wyjęciu z zimnej wody wystarczy odcedzić je na cedzaku, a jeśli ciągle pozostaje na nich sporo płynu, można wykorzystać ręcznik kuchenny lub czystą ścierkę. Nie wolno jednak szorować ich powierzchni, a delikatnie muskać - w taki sposób ciasto nie rozpadnie się.

Trik ten idealnie sprawdza się w kontekście świąt, gdy ilość pierogów jest ogromna. Przechowywanie niekiedy setek sztuk w lodówce, często sprawia kłopoty właśnie przez sklejanie. Stosując powyższą metodę, już nigdy nie będziesz musiał ostrożnie ich rozklejać.

Jak przygotować idealne ciasto na pierogi?

DZISIAJ GRZEJE:

  1. Najprostszy przepis na kultowe ciasto "zebra", idealne na szybki deser dla całej rodziny. Gwarantujemy, że zniknie z blachy w kilka chwil
  2. W sieci zawrzało. Syn Zenka Martyniuka znów dorzucił do pieca. Celebryta opublikował wpis o tajemniczym wyjeździe w egzotyczne regiony
  3. Kotlety mielone i schabowe nie mają do nich podejścia. Wyborne kotlety zrobisz łatwiej, szybciej i zdrowiej z jednego warzywa

Tradycyjny przepis zawiera jedynie wodę i mąkę. Kluczem do uzyskania odpowiedniej konsystencji są proporcje wody - 2 części wody letniej oraz 1 część gorącej. Tak sporządzone ciasto daje wystarczający opór zębom, który jest bardzo przyjemny podczas jedzenia.

Niektóre gospodynie dodają do niego także jajka, lecz takie działanie wywołuje ogromne kontrowersje. W praktyce jednak warto gotować tak, aby to nam i domownikom smakowało jedzenie - wszak chodzi tutaj o naszą przyjemność, prawda?

Część kucharzy dodaje do ciasta jeszcze jeden składnik, który sprawia, że jest jeszcze bardziej elastyczne i przyjemnie gumowate. Mowa oczywiście o maśle. Odrobina tłuszczu współgra z mąką i tworzy doskonałe połączenie.

Przepis na ciasto do pierogów

  • 510 g mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 80 ml gorącej wody
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli

Mąkę przesiej na stolnicę, a w jej środku zrób dołek. Dodaj sól i masło. Stopniowo wlewaj wodę zagarniając mąkę do środka. Wymieszaj składniki łyżką, a kiedy się połączą, wyrabiaj ciasto przez 15 minut.

Gotowe elastyczne ciasto podziel na części. Rozwałkuj je cienko i wytnij kółka szklanką. Pamiętaj, aby zakryć ciasto ścierką, by nie wyschło.

Gdy wykroisz wystarczająco dużo okręgów, nakładaj na nie farsz i lep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia. Smacznego.

Kotlety mielone i schabowe nie mają do nich podejścia. Wyborne kotlety zrobisz łatwiej, szybciej i zdrowiej z jednego warzywaKotlety mielone i schabowe nie mają do nich podejścia. Wyborne kotlety zrobisz łatwiej, szybciej i zdrowiej z jednego warzywaCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

  1. Objawy raka płuc widoczne na twarzy. Kiedy się pojawią nie ma chwili do stracenia
  2. Grażyna Szapołowska pokazała swoją wnuczkę. Niezwykłe zdjęcie kobiet na okładce magazynu
  3. Masz problemy z organizmem? Wypijesz sok z buraka z najlepszego przepisu, a efekty pojawią się błyskawicznie
  4. Najlepszy przepis na ciasto bez pieczenia z mascaropne. Nawet dziecko zrobi z łatwością i błyskawicznie
  5. Bogata w witaminy i wspierająca odporność surówka z kiszonej kapusty, pozycja obowiązkowa do jesiennego obiadu. Nie da się jej oprzeć
  6. Skrajnie zaniedbane zwierzęta w gospodarstwie pod Toruniem. "Są zdziczałe, żywią się odpadkami". Interwencja wolontariuszy
  7. Bogdan nie wytrzymał, padły ostre słowa. W "Rolnicy. Podlasie" zrobiło się naprawdę gorąco

Źródło: kuchnia.wp.pl, gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Koniecznie obejrzyj nasze błyskawiczne przepisy, idealne na jesienną porę:

Następny artykuł