Pierogi pyszne jak nigdyWikipedia / Piotrus / CC BY-SA 3.0

Makłowicz wyjawił nieziemskie przepisy na świąteczne pierogi i paszteciki. Smak nie do opisania

Nie da się ukryć, że dania takie jak pierogi i paszteciki kojarzą nam się głównie ze świętami. Warto zwrócić uwagę na to jak przygotowuje je Robert Makłowicz. Jego przepisy mogą być bardzo przydatne i warto je sobie zanotować.

Smakowite pierogi są jednym z symboli świąt Bożego Narodzenia. Nie inaczej jest z pasztecikami. Tego typu potrawy konieczne muszą pojawić się wówczas na wigilijnym stole. Robert Makłowicz ponownie jest niezawodny. Popularyzator kulinariów wyjawił swoje receptury.

Ewa Wachowicz odkryła dużo lepszy przepis na kotlety schabowe. Są niespotykanie pachnące i delikatneEwa Wachowicz odkryła dużo lepszy przepis na kotlety schabowe. Są niespotykanie pachnące i delikatneCzytaj dalej

Pierogi i paszteciki, które przyprawiają o zachwyt

Bez wątpienia pierogi są absolutną klasyką, która niejednokrotnie wywoływała u nas szybsze bicie serca. Przepisów nie da się zliczyć, jednak z pewnością warto rzucić okiem na to co ma do zaproponowania Robert Makłowicz.

Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę na babcine ciasto na pierogi. W związku z tym teraz skupimy się głównie na farszu. Oczywiście w rolach głównych wystąpią kapusta i grzyby. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 800 g kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów
  • jajko
  • 2 cebule
  • 30 ml oleju
  • sól i pieprz

Farsz na pierogi przygotujemy bez mniejszych problemów. Na początku dokładnie myjemy grzyby i namaczamy je przez noc. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie. Po odcedzeniu mielimy je i dodajemy jajko. Kapustę gotujemy z niewielką ilością wody pod przykryciem. Kiedy zacznie wrzeć, wówczas zdejmujemy pokrywkę. Odciskamy nadmiar wody i siekamy.

Cebulę obieramy, kroimy w niewielką kostkę i przesmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy ją do kapusty razem z grzybami oraz przyprawami. Wszystko starannie mieszamy. Farsz wykładamy na wcześniej przygotowanie ciasto na pierogi. Zawijamy i gotujemy w osolonej wodzie. Najlepiej polać je tłuszczykiem z dodatkiem podsmażonej cebulki.

Dzisiaj grzeje:

  1. Placki ziemniaczane po rosyjsku skrywają obłędne nadzienie. Z łatwością je zrobisz, smakują jak ambrozja
  2. Ferie 2021: Polska powinna wziąć przykład z innych krajów? Za granicą wiedzą, co robić
  3. Sok z kiszonej kapusty najtańszym skutecznym probiotykiem. Pomaga też we wszelkich chorobach układu pokarmowego

Pierogi to nie wszystko - paszteciki są równie smakowite

Nie tylko pierogi są ważnym elementem świąt. Równie istotne są wyborne paszteciki. Do ich zrobienia będzie nam potrzebne kilka składników. Co musimy przygotować?

  • ciasto francuskie lub drożdżowe
  • 100 g ugotowanych grzybów suszonych
  • 200 g pieczarek
  • cebula
  • 10 g posiekanej natki pietruszki
  • 15 g śmietany
  • 15 g masła
  • 15 g mąki
  • sól i pieprz

Na początku drobno kroimy pieczarki, namoczone grzyby i cebulę. Dusimy je pod przykryciem. Masło i mąkę podsmażamy, tak aby powstałą nam zasmażka. Mieszamy ją ze śmietaną, a następnie dodajemy grzyby z cebulą. Całość wzbogacamy o natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Mieszamy do momentu zgęstnienia.

Kiedy farsz już przestygnie, wówczas wykładamy go na kawałki ciasta, które zawijamy jak niewielkie pierogi. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Powinny piec się przez około 30 minut. Paszteciki w takiej odsłonie zachwycą domowników.

Tysiące Polaków ugotują w święta barszcz wigilijny z cudownego przepisu Gessler. Nawet babcie się zachwycąTysiące Polaków ugotują w święta barszcz wigilijny z cudownego przepisu Gessler. Nawet babcie się zachwycąCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

  1. Lekarze ostrzegają przed zespołem pocovidowym. Coraz więcej osób wymaga rehabilitacji
  2. Małgorzata Ostrowska-Królikowska przeszła metamorfozę. Zdumiewa odważnym kolorem włosów
  3. Wypij go jeszcze przed śniadaniem. Od razu zauważysz duże zmiany w swoim ciele
  4. Niby dobrze znana, a smakuje zupełnie inaczej. Surówka z czerwonej kapusty z 1 dodatkiem dosłownie podbije twoje podniebienie
  5. Bije na głowę nawet uwielbiane ogórki. Kiszona marchewka jest cennym źródłem probiotyków
  6. Ciężarna suczka wbiegła do szpitala. Chciała ostrzec pacjentów, niestety sama ucierpiała
  7. Dramatyczny apel Andrzeja z "Rolnicy. Podlasie". Chodzi o zdrowie jego ojca

Źródło: Dziennik Kobieta

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł