Jak gotować mrożone pierogi?Pixabay quinntheislander

Jak gotować mrożone pierogi, żeby się nie rozpadły? Kluczowe jest pierwsze 30 sekund

Chcesz ugotować pierogi, lecz jedyne, do jakich aktualnie masz dostęp, są głęboko zamrożone i nie wiesz co zrobić, aby się nie rozpadły? Najważniejsze jest 30 pierwszych sekund zaraz po zlepieniu ciasta z farszem. Należy wrzucić je na pół minuty do gotującej się wody przed zamrożeniem - blanszowanie sprawi, że ciasto będzie znacznie trwalsze i nie rozpadnie się podczas gotowania.

Pierogi są delikatną potrawą, która wymaga sporej dozy wyczucia. Zbyt silne ściskanie czy intensywne mieszanie mogą zniszczyć nawet najbardziej wytrzymałe ciasto. Jeśli mimo zachowania ostrożności, ciągle rozpadają się podczas gotowania, prawdopodobnie pominąłeś bardzo ważny etap na samym początku.

Blanszowanie pozwala na wstępne związanie ciasta i podgotowanie go. Dzięki temu krawędzie znacznie mocniej kleją się do siebie, a samo ciasto nie pęka pod wpływem szoku termicznego. Na czym dokładnie polega cała procedura?

Pierogi trzeba odpowiednio zahartować

Po zlepieniu wszystkich pierogów, należy przygotować dwie tacki oraz duży garnek z wodą. Jedną z przygotowanymi pierogami, a drugą pustą przeznaczoną na ostygnięcie wszystkich sztuk. Garnek stawia się na gaz i doprowadza do wrzenia. Wodę można posolić, choć nie jest to wymagane.

Następnie wkłada się kilka pierogów naraz i gotuje się je 30 sekund. Po tym czasie wyjmuje się je, ustawia na pustej tacy w celu odcieknięcia z wody i ostygnięcia. Tackę ze zblanszowanymi pierogami należy włożyć do zamrażalnika, a po około godzinie można przesypać je do woreczka strunowego, który zajmuje znacznie mniej miejsca.

Ceny w sklepie ojca Rydzka przyprawiają o zawrót głowy. Niewyobrażalne, ile trzeba zapłacić za olejCeny w sklepie ojca Rydzka przyprawiają o zawrót głowy. Niewyobrażalne, ile trzeba zapłacić za olejCzytaj dalej

Jak gotować zamrożone pierogi?

Najbardziej istotnym elementem jest duża ilość wrzącej wody. Pierogi muszą mieć w końcu dużo miejsca, aby woda z łatwością obmywała je z każdej strony. Nie należy wkładać ich zbyt dużo, ponieważ nagły spadek temperatury wydłuży gotowanie, a sama potrawa będzie niesmaczna.

Mrożone pierogi gotują się odrobinę dłużej niż surowe, ponieważ mają znacznie niższą temperaturę. Zazwyczaj czas potrzebny do ich pełnej gotowości wynosi od 5 do 7 minut. Pamiętaj, że liczy się go od momentu wypłynięcia ich na powierzchnie.

Jak czytamy na portalu onet.pl pierogi, należy stale mieszać i uważać przy tym, by nie przywierały one do garnka. Warto będzie dodać do wody również łyżkę oliwy z oliwek, dzięki temu pierogi na pewno nie będą się mocno kleić już po ich wyjęciu. (pisownia oryginalna)

Chciałbyś znać więcej kulinarnych przepisów na pierogi? Przeczytaj ten artykuł, w którym opisaliśmy recepturę Roberta Makłowicza. Anna Lewandowska także ma swój przepis, który dostępny jest tutaj.

Najbardziej pękającymi pierogami są te, u których wypełnieniem są owoce. Najczęściej są to jagody, które są znacznie rzadsze od farszu z mięsa czy kapusty. Aby zniwelować ten problem, można dodać do owocowego farszu odrobinę mąki ziemniaczanej, która nie dopuści do pękania.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: onet.pl

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Następny artykuł