Pierogi ruskie z jesiennym dodatkiemPixabay / pasja1000

Pierogi ruskie w jesiennej odsłonie zdobywają serca Polaków. Dodanie do farszu 1 warzywa niesamowicie podkręca ich smak

Nie da się ukryć, że pierogi ruskie są wyśmienitą potrawa, która potrafi wprawić w stan ekstazy nasze kubki smakowe. Tym razem warto postawić na jesienną odsłonę tego dania. Jeden niepozorny składnik sprawia, że pierogi starą się jeszcze bardziej obłędne.

Pierogi ruskie sa specjałem, któremu wyjątkowo ciężko się oprzeć. Wielbicieli ich smaku nie trzeba długo szukać. Okazuje się, że można je przygotować w nieco odmienionej wersji, która mocno kojarzy się z jesienią. Jaki dodatek wpływa w ten sposób na pierogi ruskie?

Gessler rzuciła w właściciela jajkiem i ogromnie go obraziła. Gdy powiedziała, że zmieni jego restaurację w rzeźnię, osłupiałGessler rzuciła w właściciela jajkiem i ogromnie go obraziła. Gdy powiedziała, że zmieni jego restaurację w rzeźnię, osłupiałCzytaj dalej

Jesienne ruskie pierogi - niesamowite bogactwo smaku

Bez wątpienia pierogi ruskie na stałe wpisały się w naszą rodzimą kuchnię. Wystarczy wzbogacić je o dynię, by zmienić ich smak na bardziej jesienny. Przepis na pierogi w tej wyjątkowej odsłonie jest banalny. Jakie składniki będą nam potrzebne?

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej typu 500
  • 250 ml gorącej wody
  • 60 ml oleju
  • 5 g soli

Farsz:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 400 g dyni
  • 300 g półtłustego twarogu
  • 10 g suszonego majeranku
  • duża cebula
  • 30 ml oliwy
  • sól
  • pieprz

Dzisiaj grzeje:

  1. Zaczęło się dzisiaj, klienci już stoją w kolejkach w Biedronce. Tak pięknych sprzętów kuchennych za grosze dawno nie było
  2. Fatalne wieści z Ukrainy. Zginęły 22 osoby, nagrania z miejsca katastrofy lotniczej tylko dla ludzi o mocnych nerwach
  3. Wystarczy pić sok z jednego ziemniaka dziennie, by poczuć jego dobroczynnie działanie. Tanie rozwiązanie, a efekty zadziwią każdego

Pierogi, które ciężko zapomnieć

Jesienne ruskie pierogi wykonasz w bardzo prosty sposób, Wystarczy podążać za przepisem. Na początku cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Dynię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę. Kiedy już się zeszkli, dodajemy do niej startą dynię. Całość wzbogacamy o odrobinę wody i smażymy do osiągnięcia miękkości. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Mieszamy je z twarogiem, dynią i cebulą. Farsz już jest gotowy. Teraz przyszła pora na ciasto.

Mąkę wsypujemy do naczynia i dodajemy do niej sól oraz 60 ml oleju oraz 250 ml wody. Ciasto na pierogi mieszamy łyżką. Następnie wyrabiamy je dłońmi. Powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut. Kiedy czas oczekiwania dobiegnie końca, wówczas ciasto wałkujemy na blacie oprószonym mąką. Szklanką wycinamy okręgi. Na ich środku umieszczamy farsz i zalepiamy pierogi. Powinniśmy zrobić to mocno. Zagotowujemy wodę i umieszczamy w niej 10 pierogów. Każda partia powinna gotować się przez około 5 minut.

Wzburzeni ustawili się przed Biedronką i się zaczęło. Powodem polskie jabłkaWzburzeni ustawili się przed Biedronką i się zaczęło. Powodem polskie jabłkaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Emeryci stracą nawet 2,3 tys. złotych. Miała być sprawiedliwość, a jest oburzenie
  2. Lekarze twierdzą, że jeszcze nigdy nie widzieli czegoś podobnego. Niezwykłe wyniki prześwietlenia głowy 29-latki
  3. Najgorsza rzecz, jaką możesz zrobić swojemu organizmowi zaraz po przebudzeniu. Chodzi o jedzenie i picie
  4. Sięgała po dorodnego borowika i zamarła, zobaczyła leśnego potwora. Alicja uciekła jak najdalej od strasznego miejsca
  5. Jajecznica jeszcze lepsza, bo z kurkami, które dodają jej wyrazistości. Podczas przygotowania wystrzegaj się 1 błędu
  6. Pola Raksa gwiazdą “Czterej pancerni i pies”. Tak dzisiaj wygląda gwiazda serialu

Źródło: RMF FM

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł