Pierogi z pysznym farszem od babci MarysiScreen filmu na kanale YouTube / Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

88-letnia babcia Marysia robi najlepsze pierogi pod słońcem, efekt końcowy zapiera dech w piersiach. Zdradziła nam prastarą recepturę, smak nie do podrobienia

Domowe pierogi to jeden z najlepszych smaków, które pamiętamy z czasów dzieciństwa. 88-letnia babcia Marysia wraz z uczestnikiem programu MasterChef pokazali jak zrobić najlepsze ruskie. Choć przepis wymaga trochę pracy, finalny efekt jest wart każdej minuty.

Pierogi wykonane samodzielnie to nie tylko pyszny posiłek, ale także ogromny powód do dumy i zachwytów rodziny. Jeśli masz chwilę wolnego i nie wiesz, co przygotować na obiad, spróbuj przepisu babci Marysi. Jej ruskie pierogi robi się łatwo, a ich smak podkreśla wspaniały dodatek, czyli smażona wiejska śmietana.

Dostojna niczym górskie szczyty, królowa ciast - nasza ukochana karpatka. Znamy recepturę, dzięki której zawsze idealnie wyrastaDostojna niczym górskie szczyty, królowa ciast - nasza ukochana karpatka. Znamy recepturę, dzięki której zawsze idealnie wyrastaCzytaj dalej

Pierogi Babci Marysi - klasyka w najlepszym wydaniu

Babcia Marysia ma 88 lat, lecz mimo słusznego wieku nad można dostrzec w niej wielką witalność. Na kanale "Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA" w serwisie YouTube, skąd pochodzi zdjęcie z artykułu, zaprezentowano nagranie, na którym Marysia krok po kroku wyjaśnia produkcję tradycyjnych pierogów.

Już na pierwszy rzut oka widać w jej pracy ogromne doświadczenie kuchenne. Przez całe swoje życie z pewnością ulepiła tysiące pierogów, co przełożyło się na pewne ruchy i dogłębną znajomość tajników tej sztuki.

Tomasz Strzelczyk, prowadzący kanał, na którym pojawiło się nagranie, był uczestnikiem jednego z sezonów programu MasterChef, a Marysia jest jego własną babcią. Mężczyzna stwierdził, że postanowi nagrać jej tradycyjne przygotowywanie tego klasycznego polskiego dania.

Dzisiaj grzeje:

  1. Babcia Wiesia kupiła 5 cytryn, słoiczek miodu i 3 kłącza imbiru. Wystarczyło 7 dni, by poczuła się jak nowonarodzona
  2. Pan Krystian czeka na 3 tysiące złotych od WizzAir. Kupił tylko bilety na wakacje
  3. Gołąbki bez zawijania w banalnie prostym wydaniu. Danie dla całej rodziny zrobisz w mniej niż godzinę, co za receptura

Jeśli chcesz samemu sprawdzić jak smakują jej pierogi ruskie polane smażoną śmietaną - po prostu stosuj się do poniższych kroków, a z pewnością wszystko ci się uda.

Przepis na pierogi ruskie babci Marysi

Składniki:

Ciasto:

  • 700 g mąki pszennej
  • Około 400 ml letniej wody
  • 75 ml oleju

Farsz:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 500 g twarogu półtłustego
  • cebula
  • sól i pieprz
  • dodatkowo 200 ml śmietany pełnej

Zacznij od usypania kopca z mąki na stolnicy. Następnie należy polać ją olejem i przemieszać. Powoli dolewaj wodę, aż ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję. Wstępnie je ugnieć, aż będzie delikatne i elastyczne. Odłóż je pod przykryciem na około 30 minut.

Teraz kolej na farsz. Na patelni rozgrzej masło i dodaj do niego posiekaną w kostkę cebulę. Podsmażaj ją, aż będzie dobrze zeszklona. Dodaj ją do ugotowanych uprzednio ziemniaków. Wrzuć twaróg, sól i pieprz, a następnie wymieszaj do połączenia.

Ciasto rozwałkuj na płasko. Szklanką wycinaj okręgi, nakładaj łyżką farsz i lep pierogi zwilżając rant ciasta palcem zamoczonym w wodzie. Wrzuć je do wrzącej i osolonej wody i gotuj przez 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnie.

Śmietanę wylej na patelnie po smażeniu cebulki. Smaż ją do momentu, gdy nabierze złotego koloru. Polej nią ugotowane pierogi. Smacznego.

Jesteś fanem soku pomidorowego? Mamy dla ciebie wspaniałą wiadomość, pij go codziennie, a poczujesz ogromną różnicęJesteś fanem soku pomidorowego? Mamy dla ciebie wspaniałą wiadomość, pij go codziennie, a poczujesz ogromną różnicęCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

  1. Czesto nie daje żadnych objawów, zabija połowę chorych. Nowotwór, który wykryć można jedynie poprzez badanie
  2. Jacek Rozenek opublikował poruszające wideo. Nawiązał nim do dramatycznej sytuacji ze swojego życia
  3. Sałatka nie musi być nudna. Połącz ziemniaki, boczek oraz ogórki kiszone i delektuj się boskim smakiem
  4. Czeka nas wigilia bez karpia w galarecie? Hodowcy załamują ręce, równie złej sytuacji jeszcze nie było. Dostępność przysmaku stoi pod znakiem zapytania
  5. Ceny w restauracji Gordona Ramsaya rozkładają na łopatki. Niewiarygodne, ile kosztuje burger
  6. Przyłapali kota na gorącym uczynku i o mało nie dostali zawału. Jego reakcja nie mieści się w głowie
  7. Przyłapali kota na gorącym uczynku i o mało nie dostali zawału. Jego reakcja nie mieści się w głowie

Źródło: YouTube / Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł