
Gessler zdradziła największe tajemnice dot. idealnego ciasta i farszu na pierogi. Przepis zachwyca każdego
Na stole w polskich domach często pojawiają się pierogi. Te z kapustą i grzybami stały się klasyką w świątecznym menu. Magda Gessler postanowiła podzielić się tajemnicą na najlepsze ciasto oraz farsz, które zachwycą doskonałym smakiem.
Pierogi to jedno z ulubionych dań w rodzinie Magdy Gessler. Ich smakiem zachwycają się wszyscy przy stole. Własnym przepisem na tę potrawę postanowiła podzielić się restauratorka.
Pierogi z kapustą i grzybami - przepis Magdy Gessler
Pierogi z kapustą i grzybami to popisowe danie w polskich domach. Najczęściej towarzyszą świątecznym imprezom, na których nie może zabraknąć klasycznych potraw narodowych. Magda Gessler opowiedziała, że to właśnie danie stanowi nie lada tradycję w jej domu. Podaje je zaraz po karpiu i to pierogów najbardziej nie mogą doczekać się goście.
Dzisiaj grzeje:
- Wzmacnia odporność i pozwala zwalczyć najgorsze przeziębienie. Syrop z 3 składników bije rekordy popularnosći
- Na wyjaw wyszła prawda o noszeniu maseczek w miejscach publicznych. Porażające wieści, naukowcy są pewni
- Zaskakujący produkt, który może uchronić Twoje zdrowie. Zdrowszy od czosnku, ogórków kiszonych i zakwasu z buraków razem wziętych
Czym więc charakteryzują się popisowe pierogi znanej restauratorki?
Magda Gessler zdradziła tajemnicę nie tylko idealnego farszu, ale przede wszystkim ciasta, które jest gwarancją udanych pierogów.
Składniki na farsz:
- kapusta kiszona bardzo kwaśna, nie płukana
- grzyby suszone
- cebula
- mielony kminek
- olej lniany
- sok z kapusty
- sól, pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- goździki
- cukier lub miód lipowy
Zaczynamy od moczenia grzybów w wodzie przez 3 godziny lub ugotowania ich w małej ilości wody wraz z dodatkiem liścia laurowego, pieprzem, zielem angielskim, cebulą oraz solą.
Cebulę należy podsmażyć na oleju lnianym na złocisty kolor. Doprawiamy całość mielonym kminkiem i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy do garnka kapustę oraz sok, pieprz, dwa goździki, odrobinę soli oraz cukru, kilka liści ziela angielskiego. Do tej mieszanki przerzucamy nasze ugotowane wcześniej grzyby.
Tak przygotowany farsz, po przestudzeniu siekamy.
Składniki na ciasto:
- mąka
- sól
- letnia woda
Wszystkie składniki mieszany ze sobą i w naczyniu odstawiamy na kilka minut. Przykrywamy je innym naczyniem lub ściereczką. Następnie rozwałkowujemy ciasto, wycinamy z niego kułeczka i możemy przejść do lepienia pierogów. Nakładamy farsz i składamy wedle uznania.
Warto pamiętać o tym, że po wyjęciu ugotowanych pierogów z osolonej wody, należy je rozłożyć na półmisku wysmarowanym masłem, aby się nie zlepiły.
Do podania pierogów pasować będzie okrasa z boczku i cebulki lub polanie ich olejem lnianym z pierwszego tłoczenia.
Najlepsze newsy:
- Nawet 10 tys. wezwań ma trafić do skrzynek Polaków. Dostać możesz także i ty
- Ależ afera, wystarczył jeden komentarz. Manowska może się pożegnać z programem "Rolnik szuka żony"?
- Masz w kieszeni 5 złotych? Biegnij po składniki na wybitne ciasto, błyskawiczne i tanie, smakuje jak niebo
- Dosyp kilka łyżek. Schabowe robione inaczej wyjdą bardziej chrupiące niż kiedykolwiek, nieziemski przepis
- Ministerstwo Zdrowia opublikowało zatrważające dane. WHO mówi o punkcie krytycznym
- Poszła na zakupy do Auchan i poczuła ogromne zagrożenie. Wezwała policję
Zdjęcie pochodzi z zamieszczonego na YouTube filmu, na którym Magda Gessler przygotowuje świąteczne pierogi
Źródło: YouTube/Magda Gessler
Następny artykuł