Pierogi z pysznym farszemPixabay/quinntheislander

Zostało ci mięso z rosołu? Masz ogromne szczęście, zrób z niego niepowtarzalny farsz do pierogów

Pierogi są niekwestionowanym klasykiem naszej rodzimej kuchni. Wyśmienite danie towarzyszy nam od lat, a miliony Polaków uwielbia je jeść. Jeśli zostało ci mięso po rosole, masz szczęście - możesz zrobić z niego pyszny farsz.

Pierogi pojawiają się na naszych stołach wyjątkowo często. Uwielbiamy je w praktycznie każdej formie i ze wszystkimi rodzajami farszu. Niezależnie czy w planach mamy pierogi ruskie, z mięsem, czy z owocami, zawsze chętnie po nie sięgamy. Jeśli zostało ci mięsa z rosołu, możesz przygotować doskonały farsz.

Ujawniono druzgocącą kwotę emerytury Jolanty Kwaśniewskiej. Mało kto wie, że jest autorką książki kulinarnejUjawniono druzgocącą kwotę emerytury Jolanty Kwaśniewskiej. Mało kto wie, że jest autorką książki kulinarnejCzytaj dalej

Pierogi są idealnym sposobem na wykorzystaniu resztek po rosole

Wersji tego dania jest tak naprawdę nieskończona ilość. Można przygotować je w wersji na słodko, po wegetariańsku, z rybnym farszem czy mięsem, czym zajmować będziemy się w tym artykule. Dla Polaków pierogi są wyjątkowo ważnym posiłkiem, któremu poświęcają wiele uwagi.

Jeżeli w ostatnich dniach przygotowałeś rosół, lecz żaden z domowników nie lubi zbytnio wygotowanego mięsa, a szkoda jest ci je wyrzucić, możesz przygotować pierogi. Zaskoczysz nie tylko swoją rodzinę - ty sam nie będziesz mógł uwierzyć jak dobrze smakują.

Mięso z rosołu jest nie tylko doskonałym materiałem na przygotowanie farszu. Ludzie z całego świata robią z niego różne potrawki, pasztety, kotlety, pasty na kanapki czy imprezowe przekąski. Tak naprawdę ogranicza cię jedynie twoja własna wyobraźnia.

Kolejnym plusem pierogów z takim farszem jest czas przygotowania. Nie tracisz go na zbędne dodatkowe gotowanie, ponieważ wystarczy, że wymieszasz w misce składniki, a nadzienie jest już gotowe. Jest jednak jeszcze jedna bardzo ważna rzecz na temat tej potrawy.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wymieszaj składniki widelcem i wyłóż na patelnię. W mniej niż 5 minut zrobisz placuszki lepsze niż placki ziemniaczane
  2. Burza po zdjęciu gwiazdy TVP na plaży. Wielu nie mieści się w głowie, co robi przy synkach
  3. Ponure, 74-letnia Rodowicz ma nowe objawy COVID-19. Już nie ma apetytu, sytuacja pogarsza się z każdą chwilą

Jej sukces w dużym stopniu zależy od ciasta. Ważne, aby nie rozpadało się w trakcie gotowania, lecz nie było przy okazji za twarde i grube. W innym wypadku cała przyjemność z jedzenia szybko znika. Jak w takim razie przygotować pyszne pierogi?

Pierogi z mięsem z rosołu

Składniki:

Ciasto:

  • 550 g mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 800 g mięsa ugotowanego z rosołu
  • 2 średnie cebule
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Zacznij od przygotowania ciasta. Mąkę wsyp do miski, dodaj do niej sól i olej. Zalej ją gorącą wodą i zacznij wyrabiać ciasto łyżką. Kiedy będzie zbyt sztywne, odłóż łyżkę i ugniataj je ręką. Jest gotowe, kiedy będzie zwarte i przestanie lepić się do miski i rąk. Odstaw je na 40 minut aby odpoczęło.

Do miski wrzuć rozdrobnione mięso. Możesz dodatkowo poszarpać je widelcem. Jeśli chcesz, aby farsz był gładki, zmiel je w młynku do mięsa. Cebulę drobno posiekaj i dodaj ją do miski. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie całość wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj z niego okrągłe kawałki. Na każdy kawałek wykładaj łyżką farsz i lep pierogi mocząc ich brzegi odrobiną wody - dzięki temu nie rozkleją się podczas gotowania. Gotuj je w osolonej wodzie 4 minut od wypłynięcia na powierzchnie.

Najlepiej smakują podane ze skwarkami, a także następnego dnia odsmażone na patelni. Smacznego.

Przepis na najszybsze ciasto bez pieczenia. Robi się niemal samo, wygląda i smakuje obłędniePrzepis na najszybsze ciasto bez pieczenia. Robi się niemal samo, wygląda i smakuje obłędnieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Polacy przygotowują się na drugą falę. Dwa produkty znikają w ekspresowym tempie
  2. Z ostatniej chwili: ujawniono plany rządu. Wielka zmiana ma objąć wszystkich Polaków
  3. Porażająco dosadny apel wściekłej na seniorów kasjerki. "Głupota ludzka nie zna granic", wyjawiła porażające kulisy pracy w markecie
  4. Ujawniono druzgocącą kwotę emerytury Jolanty Kwaśniewskiej. Mało kto wie, że jest autorką książki kulinarnej
  5. Dosyp kilka łyżek. Schabowe robione inaczej wyjdą bardziej chrupiące niż kiedykolwiek, nieziemski przepis
  6. Naukowcy dokonali fenomenalnego odkrycia. Naturalny produkt lekiem na raka piersi?
  7. Ogórek w programie na żywo uderzyła w Terleckiego z PiS. Poszło o Strajk Kobiet i symbole

Źródło: nicponwkuchni.pl

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł