Pierogi będą miały idealne ciasto, jeśli zastosujemy dwa triki.wikimediacommons/Adam Sulich/CC BY-SA 4.0

Uwielbiasz pierogi z grzybami? 2 przełomowe triki sprawią, że ciasto nigdy się nie rozpadnie

Pierogi zachwycają smakiem nie tylko wtedy, gdy ich farsz jest aromatyczny i odpowiednio przyprawiony. Najlepsi szefowie kuchni doskonale wiedzą, że równie ważne jest ciasto. Gdy podczas przygotowywania pierogów zastosujemy pewne triki, możemy mieć pewność, że na pewno nie rozpadną się podczas gotowania.

Pierogi z grzybami, wigilijne czy ruskie mogą nas czasem niemiło zaskoczyć. Pozornie łatwe ciasto można bowiem łatwo zepsuć. Niedopowiednie proporcje czy też mąka złe jakości przyczyniają się czasem do tego, że już w trakcie gotowania potrawy możemy zauważyć, że jest ona daleka od ideału. Wszystko przez niewystarczająco elastyczne i delikatne ciasto. Dzięki dwóm prostym trikom można tego łatwo uniknąć.

Najpyszniejsze kąski za mniej niż 10 zł, jest też największy jesienny hit. W Biedronce znowu zakupowy szałNajpyszniejsze kąski za mniej niż 10 zł, jest też największy jesienny hit. W Biedronce znowu zakupowy szałCzytaj dalej

Pierogi będą miały idealne ciasto, gdy nie zapomnimy o dwóch rzeczach

Pierogi nie są zbyt trudną do przygotowania potrawą. Wystarczy bowiem zagnieść proste do wykonania ciasto i zakleić nim pyszny farsz. W wielu książkach kucharskich i przepisach w internecie znajdziemy bardzo proste receptury, ale dopiero metody przyrządzania pierogów przez najbardziej doświadczonych kucharzy zawierają cenne i niekiedy zaskakujące wskazówki. Wiele z nich dotyczy technik, które sprawiają, że uda nam się przygotować idealnie lepiące się i jednocześnie delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach.

Dzisiaj grzeje:

  1. Służby sanitarne ostrzegają wszystkich idących na grzyby. Jest ich 10, niepokojące
  2. PKP właśnie ogłosiło. Pasażerowie łapią się za głowy
  3. 7 dni piła wodę po ogórkach kiszonych. Osłupiała już 2 dnia widząc nieziemski rezultat

Sekretem idealnego ciasta na pierogi jest dodanie do niego produktu, który zawsze mamy w kuchni. Jedna łyżka roztopionego masła dodana do mąki, wody i soli zdziała cuda. Ciasto będzie dzięki temu bardzo elastyczne i jedwabiście gładkie. Jeśli jednak z jakiegoś powodu trudno nam będzie zlepić pierogi, wystarczy tylko delikatnie zwilżyć ciasto po wewnętrznej stronie. Gdy będzie wilgotne, na pewno uda nam się je skleić.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki,
  • 250 ml gorącej wody,
  • łyżka roztopionego masła,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Na farsz:

  • 150 g grzybów suszonych (borowiki, koźlarze, podgrzybki)
  • cebula 1 szt
  • por - biała część
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Farsz robimy z moczonych przez całą noc w zimnej wodzie grzybów. Następnie odsączamy je, kroimy i smażymy razem z posiekaną w drobną kostkę cebulą i porem na 3 łyżkach oliwy z oliwek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołowa, mieszmay i smażymy przez kwadrans.

Żeby zrobić idealne ciasto mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej sól i wlewamy roztopione masło. Robimy mały kopczyk, wlewamy do niego gorącą wodę i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie gotowe, przykrywamy je lnianą ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, wycinamy z niego małe kółka i nakładamy na nie przestudzony farsz. Zwilżonymi dłońmi lepimy pierogi i wrzucamy je do wrzącej wody. Gotujemy do momentu, aż wypłyną. Wszelkie pierogi z wytrawnym farszem podajemy okraszone masłem lub tłuszczem ze skwarkami.

Gessler jest nie do poznania, wyciekło nagranie z przystojnym kucharzem z 1996 roku. Ciężko uwierzyć, jak zachowuje się uwielbiana restauratorkaGessler jest nie do poznania, wyciekło nagranie z przystojnym kucharzem z 1996 roku. Ciężko uwierzyć, jak zachowuje się uwielbiana restauratorkaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Zajrzysz do skrzynki i się zdziwisz. Podobne wezwania może dostać nawet 2 mln Polaków
  2. Łukasz Szumowski przyłapany. Cudowne ozdrowienie byłego ministra zdrowia?
  3. Elżbieta od lat dolewa 3 łyżki jednego produktu do kotletów mielonych. Jej rodzina jest pewna - są najlepsze pod słońcem
  4. Lidl w trybie pilnym wycofuje niebezpieczny produkt. Natychmiast go zwróćcie, inaczej może skończyć się tragedią
  5. Mąż zdemaskował Magdę Gessler, wyznał wstydliwą prawdę. Czy Magda powinna się wytłumaczyć?
  6. Od 15 października kolejne podarunki od ZUS. Tysiące Polaków załapie się na mniejsze składki

Źródło: ofeminin.pl, mojegotowanie.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł