Pierogi z borówkami zachwycają smakiem.YouTube/Gosia R Home Cooking

Pierogi z borówkami przypominają dzieciństwo. Znamy bajeczny przepis z cudownymi dodatkami

Pierogi z borówkami to idealna propozycja obiadowa na ciepłe letnie dni. Ich smak niektórym może przypomnieć najpiękniejsze momenty dzieciństwa. Czasami warto oddać się kulinarnej magii wspomnień, a ten wyjątkowy przepis z pewnością to ułatwi. Ciężko uwierzyć, że przepyszne pierogi z borówkami mogą być tak proste w przygotowaniu.

Na początku lata możemy przeważnie spodziewać się fantastycznych świeżych owoców. Bez wątpienia należą do nich borówki, których smak na długo potrafi zapaść w pamięci. Jednak w jakich potrawach najlepiej je wykorzystać? Odpowiedzią są pierogi z borówkami, które są dla wielu osób smakiem kojarzącym się z dzieciństwem.

Trzeba się spieszyć, tylko dziś Biedronka rozdaje niezastąpiony produkt w niebywałej ilości. Zupełnie za darmoTrzeba się spieszyć, tylko dziś Biedronka rozdaje niezastąpiony produkt w niebywałej ilości. Zupełnie za darmoCzytaj dalej

Fantastyczne pierogi z borówkami zachwycają smakiem

Nie da się ukryć, że pierogi z borówkami są wyjątkowo smakowitą propozycją obiadową, której wyjątkowo ciężko się oprzeć. Domownicy z pewnością poproszą o dokładkę. Jakie składniki będą nam potrzebne do ich wykonania?

  • 300 g mąki pszennej
  • jajko
  • 10 g soli
  • 150 ml gorącej wody
  • 500 g borówek
  • 60 g cukru
  • 7 g cynamonu

Dzisiaj grzeje:

  1. Stało się, Biedronka musiała podjąć kluczową decyzję. Ogromna zmiana godzin otwarcia, klienci przecierają oczy
  2. 1000 wniosków jednego dnia, Polacy masowo pognali po 5 tys. zł. Możliwe, że ty też możesz dostać pieniądze

Przepis na pierogi z borówkami zaskakuje swoją prostotą

Kiedy zgromadzimy już wszystkie niezbędne składniki, wówczas możemy przejść do przygotowań. Mąkę wysypujemy na blat. Powinien powstać nam z niej kopczyk. W jego czubku robimy zagłębienie, do którego wbijamy jajko. Stopniowo dolewamy gorącą wodę w międzyczasie szybko zagniatając ciasto. Powinno być ono jak najbardziej elastyczne i nieklejące. Nadmierne podsypywanie mąki sprawi, że ciasto będzie za twarde. Po wyrobieniu przykrywamy je wilgotną ścierką i odkładamy na około 20 minut.

W tym czasie dokładnie myjemy borówki i umieszczamy je w misce. Wsypujemy do nich cukier i cynamon. Całość dokładnie mieszamy. Kiedy ciasto jest już gotowe, wówczas odcinamy kawałek i rozwałkowujemy tak, aby powstał nam cienki, okrągły placek. Na jego środek umieszczamy jedna łyżkę farszu z borówek. Następnie zlepiamy brzegi ciasta. Pierogi z borówkami układamy na posypanym mąką blacie. Gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Pierogi z borówkami wrzucamy na wrzątek. Następnie zmniejszamy ogień. Po 3 minutach powinny być gotowe. Idealnie smakują ze śmietaną oraz cukrem.

Najlepsze newsy:

  1. Beata Szydło przerwała milczenie w sprawie jednych z mediów. "Czas powiedzieć dość. Jestem zbulwersowana, podła manipulacja"
  2. Rząd podjął decyzję w ostatniej chwili. Polacy będą zaskoczeni
  3. Chcesz jak najszybciej ukisicić ogórki? Mamy niezawodny i błyskawiczny sposób
  4. Zapadła decyzja, Lidl zamyka sklepy w wielu polskich miejscowościach. Klienci pocałują klamkę, konieczne są zmiany
  5. Ewa i Marcin kupili w Lidlu urządzenie do kawy za 499 zł. Rozpakowali i zatkało ich, kolosalna pomyłka
  6. Agnieszka Radwańska już urodziła? Jej siostra opublikowała zdjęcie, które nie pozostawia najmniejszych wątpliwości

Źródło: sprawdzonakuchnia.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł