pietruszkaPixabay / pompi

Piorunujące działanie herbaty z korzenia pietruszki. W kilka chwil pożegnasz się z przykrymi dolegliwościami

Herbata z korzenia pietruszki jest znanym i stosowanym od dawna środkiem medycyny naturalnej. Szereg jej zalet jest naprawdę imponujący. Napój wspaniale działa na wiele przykrych dolegliwości. Zdradzamy przepis na ten wspaniały naturalny specyfik.

Pietruszka słynie ze swoich cennych dla zdrowia właściwości. Od wieków była stosowana w leczeniu chorób układu pokarmowego i kości. Warzywo stymuluje również produkcję wydalania moczu, co sprawia że pomaga usunąć kamienie nerkowe.

Jakiś czas temu podawaliśmy przepis na syrop z pietruszki, który pomoże oczyścić nas organizm z toksyn. Dzisiaj polecamy naturalną herbatę z tego składnika, która potrafi zdziałać prawdziwe cuda w naszym organizmie!

W jakich sytuacjach warto sięgnąć po korzeń pietruszki? Będziecie zaskoczeni!

Korzeń pietruszki jest bogaty w witaminę C (ma jej więcej niż pomarańcze!) oraz inne cenne składniki między innymi: żelazo, magnez i siarkę. Swój aromatyczny zapach zawdzięcza olejkom eterycznym.

Herbata z pietruszki jest dobrym lekarstwem dla osób, które borykają się z rozstrojem żołądka i niestety nie mogą jeść surowej żywności. Naturalny napar pomoże oczyścić ich przewód pokarmowy. Napój jest również zalecana w przypadku bólu żołądka i jelit.

Nigdy, przenigdy nie wrzucaj ich do zlewu. Chwila nieuwagi może zniszczyć ruryNigdy, przenigdy nie wrzucaj ich do zlewu. Chwila nieuwagi może zniszczyć ruryCzytaj dalej

Mogą po nią sięgać również te osoby, które zmagają się z chorobami układu krążenia. Dzieje się tak, ponieważ pietruszka regeneruje ściany tętnic i zachowuje elastyczność naczyń krwionośnych. Działa również tonizująco i pobudzająco na nasz układ nerwowy. Poniżej podajemy przepis na cenną dla zdrowia herbatkę z korzenia pietruszki.

Herbata z pietruszki - przepis

Składniki:

  • 5 korzeni pietruszki
  • 500 ml wody

Sposób wykonania:

Obierz pietruszkę i drobno posiekaj. Następnie, wrzuć je do rondla i zalej wodą. Gdy zacznie wrzeć, gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Odcedź napar i pij go na gorąco. Najlepiej, wypij go w ciągu dnia między posiłkami, gdyż herbata zmniejsza apetyt.

Jadasz pietruszkę? Wypróbujesz przepis na herbatę z korzenia tego warzywa?

Pamiętajcie jednak, że wszelkie problemy zdrowotne należy konsultować z wyspecjalizowanym lekarzem. Powyższy artykuł nie jest poradą medyczną i jako taki nie powinien być traktowany.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Smak Dnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł