Pigwa jest zdrowia i pyszna.screen z kanału Anna De/Youtube

Ma więcej witaminy C niż cytryna. Pigwa jest niesamowicie cenna, domowy syrop jest lekiem na przeziębienia

Pigwa doskonale zastępowała kiedyś trudno dostępną cytrynę. Nasze babcie robiły z niej konfitury i sporządzały z niej cudowne lecznicze mikstury. Owoce zasługują na uznanie szczególnie w zbliżającym się sezonie jesienno-zimowym i w obliczu ciągle panującej pandemii. Warto zrobić z nich syrop, który leczy pierwsze objawy przeziębienia.

Pigwa jest właściwie polską cytryną - ma równie kwaśny i cierpki smak, a przy tym jest niezwykle aromatyczna. Dodatkowo jako jedna z nielicznych roślin nie jest podatna na silne zanieczyszczenia środowiska, więc nawet smakosze, którzy bardzo dbają o to, by w ich diecie znalazły się jedynie zdrowe warzywa i owoce, mogą z niej śmiało korzystać. Przygotowany z pigwy syrop można pić zarówno wtedy, gdy spada nam odporność, jak i na co dzień, na przykład dolewając go do herbaty.

Wyszła z Biedronki z zakupami. Dostała wezwanie do zapłaty dodatkowych 90 zł, oniemiała poznając powódWyszła z Biedronki z zakupami. Dostała wezwanie do zapłaty dodatkowych 90 zł, oniemiała poznając powódCzytaj dalej

Pigwa jest niesamowicie zdrowa i pyszna. Przygotowany z niej syrop jest lekiem na całe zło

Pigwa przypomina miniaturowe jabłka lub gruszki, ale w przeciwieństwie do nich nie może być spożywana na surowo. W owocach kryje się całe bogactwo witamin i cennych składników, które doskonale wpływają na zdrowie i codzienne funkcjonowanie. W 100 gramach owoców znajdziemy aż 15 mg witaminy C, a także witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo, potas, miedź i fosfor, polifenole o działaniu przeciwutleniającym oraz pektyny, które usuwają z organizmu toksyny i metale ciężkie. Dodatkowo owoce zwalczają przeziębienie, grypę, suchy kaszel i podnoszą odporność, a także łagodzą niestrawność i zgagę. By łatwo włączyć pigwę do swojej diety, warto zrobić z niej pyszny syrop. Przygotowano go między innymi na kanale Anna De na Youtubie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Najgorsza wiadomość dzień przed rozpoczęciem roku szkolnego. Media przekazały informacje o śmierci
  2. Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
  3. Od września ponownie można liczyć na zasiłek opiekuńczy. Kiedy się należy?

Składniki:

  • pigwa,
  • cukier.

Przygotowanie:

Owoce pigwy i cukier przygotowujmy w proporcji 1:1. Pigwę myjemy i kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i pestki. Następnie siekamy owoce na mniejsze kawałki i układamy je w sporym słoiku warstwami, podsypując cukrem, aż wypełnimy słoik. Odstawiamy naczynie na dwa dni, co jakiś czas potrząsając słoikiem, by składniki się wymieszały. Po tym czasie powstały syrop możemy od razu przelać do mniejszych słoików razem z owocami i pić go na bieżąco - na przykład dolewając go do herbaty. Możemy też poddać syrop pasteryzacji przez 10 minut, by cieszyć się nim nawet przez kilkanaście miesięcy.

Przyłapana Gessler pozbawiona doczepów, makijażu i loków. Są zrobione zdjęcia, krążą po sieci i wywołują kontrowersjePrzyłapana Gessler pozbawiona doczepów, makijażu i loków. Są zrobione zdjęcia, krążą po sieci i wywołują kontrowersjeCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. W kolejnej szkole nie będzie dziś rozpoczęcia roku. Decyzje zapadają nagle
  2. Ewakuacja ponad 3 tys. osób. Nie mają wyjścia, ratują swoje życie. Europejski dramat poraża
  3. Ogórki, buraki, cukinia - całkowity przeżytek, nadchodzi era kiszonych kalafiorów, niebywałe połączenie
  4. Niezastąpiona surówka z selera korzeniowego, zaledwie 2 główne składniki, pychotka do każdego obiadu
  5. Niemal nie mówi się o działaniu soku z buraków. Po wypiciu efekty są powalające
  6. Adam Małysz grzmi na temat skoków narciarskich. Nie ugryzł się w język, "nie wyobrażam sobie tego"

Źródło: sosrodzice.pl/

Następny artykuł