Pigwapixabay.com/Waldrebell

Pigwa ma potężne właściwości. Jej sok dodany do herbaty ma ogrom zalet i cudowny smak, zdradzamy przepis

Pigwa jest owocem, który zasługuje na szczególną uwagę. Z wyglądu przypomina małe jabłko lub gruszkę. Nadaje się do spożycia tylko po wcześniejszej obróbce. Z pigwy zrobimy sok, który nie tylko doskonale smakuje, ale również ma wiele bardzo cennych właściwości. Warto po niego sięgać szczególnie w okresie jesienno - zimowym, w którym łatwo o przeziębienia.

Pigwa jest naszym rodzimym owocem.Zawiera wiele witaminy C, która wzmacnia nasz orgaznim. Surowa pigwa nie nadaje się do spożycia, natomiast spokojnie możemy sięgać po przetwory zrobione z tego owocu. Z pigwy zrobimy pyszny sok, syrop oraz dżemy. Sok z pigwy zaleca się pić szczególnie w okresie jesienno - zimowym. Ma wiele cennych korzyści. Łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Jego picie jest wskazane, gdy mamy obniżoną odporność i suchy kaszel. Nic dziwnego, że jesienią musi się on znaleźć w naszej spiżarni. Zdradzamy, sprawdzony przepis na domowy sok z pigwy. Warto pić go z gorącą herbatą.

Dziecinnie proste i niesamowicie pyszne. Obłędne pieczone ziemniaki po greckuDziecinnie proste i niesamowicie pyszne. Obłędne pieczone ziemniaki po greckuCzytaj dalej

Pigwa ma ogrom zalet. Zdradzamy przepis na pyszny sok z uwielbianego owocu.

Pigwa zawiera wiele cennych składników. Zachwyca też swoim smakiem. Przetwory z tego owocu są lekko kwaskowate i bardzo aromatyczne. Sok z pigwy do herbaty może zastąpić np. dodatek soku z cytryny. Istnieje kilka odmian pigwy. Polsce bardzo popularna jest również odmiana Bureczkeno, której owoce przypominają niewielkie gruszki. Miąższ pigwy jest niezwykle delikatny, lekko kwaskowaty i aromatyczny. Szczególnie popularny jest sok z pigwy, który jest skutecznym środkiem na kaszel. Sok z dodatkiem miodu i cytryny wzmacnia naszą odporność. Poniżej przedstawiamy przepis na ten pyszny i cenny dla zdrowia napój.

Dzisiaj grzeje:

  1. Nie było żadnej nadziei, dawali jej 2 lata życia. Rozpoczęła kurację sokiem z popularnego warzywa, dziś czuje się znakomicie
  2. Trwa walka, w środku było ponad 100 osób. Płomienie są gigantyczne, wiadomość ze świata
  3. Sekretna receptura naszych babć. Syrop z liści laurowych i soku z cytryny jest remedium na przeziębienia

Składniki:

  • 1 kg pigwy
  • 1,2 kg cukru

Sposób wykonania:

Pigwę dokładnie myjemy, wyciągamy gniazda nasienne i drobno kroimy.Przekładamy do naczynia, zasypujemy cukrem i przykrywamy ściereczką. Kilka razy dziennie mieszajmy ze sobą składniki. Przez ten czas pojawi się sok, a cukier przestanie być już widoczny. Wlewamy sok przez sitko do słoików, pasteryzujemy i odstawiamy w chłodne miejsce. Sok podajemy z herbatą lub sam z dodatkiem miodu.

Wiadomo, kim jest nowa miłość syna Martyniuka. Wcześniej miał restaurację, gdzie serwowano pyszności, znamy menuWiadomo, kim jest nowa miłość syna Martyniuka. Wcześniej miał restaurację, gdzie serwowano pyszności, znamy menuCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Nikt Ci nie przypomni, a opłata 125,40 zł jest absolutnie obowiązkowa. Na dodatek w 2021 roku będzie jeszcze wyższa
  2. Anna Dereszowska ostrzega przed chorobą, która zabrała jej mamę. Jedno badanie może uratować życie
  3. Zrobiła zakupy i przy kasie podała banknot 200 zł. Kasjer zauważył napis, policja pojawiła się chwilę później
  4. 1 trick sprawi, że ciasto drożdżowe będzie idealnie puszyste. Nie będziesz chciała robić inaczej
  5. Rurki z kremem są ukochanym smakiem dzieciństwa. Najlepsze robiła słynna babcia Alina
  6. Gwiazda filmu "Kogel-mogel" jest w ciąży. Aktorka pochwaliła się ciążowym brzuszkiem na Instagramie

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl/ sorodzice.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł