Pigwa doskonale smakuje w formie soku.Instagram/@anek_franek

Nie może go zabraknąć w twojej spiżarni, sok z pigwy posiada cudowne działanie. Cały organizm przechodzi niezwykłą metamorfozę

Pigwa od lat jest znana z wielu wspaniałych właściwości. Już nasze babcie przyrządzały z niej pyszny i bardzo zdrowy sok. Pigwa stanowi bowiem cenne źródło wielu witamin i minerałów, które są nam niezbędne, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Zdradzamy przepis na bajeczny owocowy sok.

Pigwa była doskonale znana w przeszłości, gdy trudniej było dostać w sklepie wiele produktów. Cierpkie i bardzo kwaśne owoce świetnie zastępowały wtedy cytrynę. Oprócz walorów smakowych ceniono ją jednak także za całe bogactwo niezbędnych w zdrowej diecie składników. Aby dostarczyć ich sobie w łatwy sposób, wystarczy tylko przygotować przepyszny sok z pigwy.

Miał niezwykle kulinarne słabości i obsesje, córka Wodeckiego wyznała wstydliwą prawdę o ojcu. Ich relacje nie należały do idealnychMiał niezwykle kulinarne słabości i obsesje, córka Wodeckiego wyznała wstydliwą prawdę o ojcu. Ich relacje nie należały do idealnychCzytaj dalej

Pigwa ma cudowne działanie. Warto przygotować z niej pyszny sok

Pigwa od dawna cieszy się ogromną popularnością zarówno wśród smakoszy, jak i osób szczególnie dbających o zdrowie. Żółte owoce mają bowiem zupełnie unikalny smak, który doskonale wzbogaca zarówno wiele dań. Obecnie w naszej spiżarni nie może zabraknąć smakowitych przetworów z pigwy. Prawdziwym hitem jest sok, który idealnie pasuje do rozgrzewającej herbaty z miodem. Pigwa zawiera bowiem znacznie więcej witaminy C niż cytryna, a przy tym jest pełna innych cennych składników. Znajdziemy w niech chociażby garbniki, pektyny i olejek lotny, prowitaminę A oraz wiele witamin z grupy B. Dzięki pigwie możemy też uzupełnić braki najważniejszych minerałów - wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor. Owocowy sok doskonale leczy przeziębienia i kaszel oraz stany zapalne przewodu pokarmowego. Wspomaga też przemianę materii i pracę wątroby. Zdjęciem swoich przetworów pochwaliła się na Instagramie @anek_franek.

Dzisiaj grzeje:

  1. Zaczęło się dzisiaj, klienci już stoją w kolejkach w Biedronce. Tak pięknych sprzętów kuchennych za grosze dawno nie było
  2. Koszmar. Kilometrowe kolejki na polskiej granicy. Nawet 30 h czekania
  3. Mimo że przypominają rozgotowany makaron, są cennym łupem dla grzybiarzy. Wiemy, gdzie je znaleźć

Składniki:

  • 1 kg pigwy,
  • 1,2 kg cukru.

Przygotowanie:

Z pigwy usuwamy pestki i kroimy owoce na mniejsze kawałki lub rozdrabniamy w blenderze. Przekładamy je do dużego naczynia i zasypujemy cukrem. Naczynie przykrywamy ściereczką. Mieszamy kilka razy w ciągu dnia, aż zauważymy, że pigwa puściła sok, a cukier się rozpuścił - powinniśmy to zauważyć po ok. 7 dniach. Sok zlewamy do słoików lub butelek i przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu, gdyż płyn dość szybko ciemnieje.

Całkowity zakaz organizacji wesel? Rekord zarażeń nie napawa optymizmem, eksperci nie mają złudzeńCałkowity zakaz organizacji wesel? Rekord zarażeń nie napawa optymizmem, eksperci nie mają złudzeńCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Moneta 2 zł może być warta ponad 2 tys. zł. Wystarczy jeden szczegół
  2. Wszyscy sądzili, że to zwykła grypa. Cieszyli się małżeństwem zaledwie 72 godziny
  3. Ubóstwiana surówka z czerwonej kapusty, jej sekretem jest jeden składnik. Zawsze wychodzi wyśmienita
  4. Wystarczy pić sok z jednego ziemniaka dziennie, by poczuć jego dobroczynnie działanie. Tanie rozwiązanie, a efekty zadziwią każdego
  5. Przyłapana, nikt nie spodziewał się, że nie zawsze robi je sama. Paparazzi zrobili kompromitujące zdjęcia
  6. Czekali aż na świat przyjdzie kolejne dziecko. Lekarz przekazał wiadomość, która przerosła ich najśmielsze oczekiwania

Źródła: polki.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł