Pizza prosto z PRL-upxhere.com/moacir

Polacy w czasach PRL-u opracowali własny przepis na pizze. Zupełnie różni się od jej klasycznej włoskiej wersji

Pizza od lat towarzyszy nam na imprezach czy jako szybki obiad, kiedy nie mamy czasu ani chęci na gotowanie. Niestety, dawniej w czasach PRL-u pizza taka jaką znamy dzisiaj nie była dostępna w Polsce, więc opracowano zupełnie inny przepis, który miał ją imitować. Pamiętacie smak polskiej prlowskiej pizzy?

Pizza wywodzi się z kuchni włoskiej, choć na kartach historii to antyczni grecy jako pierwsi zaczęli gotować coś na wzór dzisiejszej pizzy. Obecnie placek z serem i dodatkami podbija cały świat, jego prostota, wybitny smak i szybkość gotowania powoduje, że praktycznie każdy choć raz zjadł kawałek pizzy. Dawniej w Polsce nie mogliśmy sobie pozwolić na takie luksusy, brakowało składników i możliwości wypieku włoskiego przysmaku. Z tego powodu specjaliści przygotowali własną wersję, pamiętacie jeszcze jak smakowała?

Polacy masowo i nieświadomie popełniają karygodny błąd przy zakupie mięsa mielonego na kotlety. Decydująca jest 1 cechaPolacy masowo i nieświadomie popełniają karygodny błąd przy zakupie mięsa mielonego na kotlety. Decydująca jest 1 cechaCzytaj dalej

Pizza jak za dawnych lat - choć nie przypomina włoskiego dania, jest przepyszna

Polski przepis na pizzę diametralnie różni się od klasyki włoskiej kuchni. Ta druga byłą jak najbardziej prosta, wszak wywodzi się wprost z chłopskiej kuchni, która miała być prosta, tania, sycąca i smaczna. Nasza wersja jest bardziej skomplikowana, co wynikało z konieczności większego kombinowania w dawnych czasach.

Technicy żywienia opracowali ciekawy przepis, który od podstaw pozwala wykonać pieczony placek we własnym domu. W przepisie mówią o użyciu prodiża, lecz obecnie mało kto jest w jego posiadaniu, więc z równym powodzeniem możemy użyć zwykłego piekarnika.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 400 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów margaryny
  • pół łyżki soli
  • tarty ser (im bardziej intensywny w smaku tym lepiej)
  • wędzony boczek
  • pomidory
  • cebula
  • papryka czerwona
  • sardynki z kaparami

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

    1. W misce zmieszaj mąkę, sól, jajko oraz ciepłą margarynę.
    2. Ugniataj ciasto aż uzyskasz konsystencje pół-kruchego spodu.
    3. Wyłóż ciastem formę do pieczenia wysmarowaną masłem.
    4. Powierzchnię ciasta wysmaruj masłem i posyp grubą warstwą sera.
    5. Na ser połóż pocięte w plastry pomidory.
    6. Następnie przygotuj dodatki, cebulę pokrój w piórka a paprykę w podłużne paski. Boczek pokrój w plastry.
    7. Na wierzch pizzy wyłóż wszystkie dodatki i zwieńcz całość sardynkami z kaparami.
    8. Piecz pizzę przez 40 minut w 180 stopniach. Kiedy ser będzie zrumieniony, pizza jest gotowa.

Najlepsze newsy:

  1. Trudno spokojnie komentować. Ujawniono co Katarzyna W. robiła ze strażnikami w więzieniu
  2. Jest decyzja komisji o 500+ na wakacje. Tysiące Polaków już czeka
  3. Mszyce niszczą twoje krzewy owocowe? Zasiej obok nich jedną konkretną roślinę
  4. Mąż Maryli Rodowicz zobaczył co gwiazda dodaje do potraw i nie wytrzymał. Tajemnica wyszła na jaw w przykrych okolicznościach
  5. Lidl, Biedronka i inne wielkie sieci tracą przez zaskakujące wybory Polaków. Zyskują zupełnie inne miejsca
  6. Piękna dziewczyna reprezentanta Polski pokazała zdjęcie bez makijażu. Uwagę wszystkich zwrócił jednak jej obfity biust (FOTO)

Źródło: kuchnia.wp.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł