Placki ziemniaczanePixabay / licencja: CC 0

Chrupiące w każdym kęsie, wyjątkowe placki ziemniaczane, rodzina nie powstrzyma zachwytów

Placki ziemniaczane pod żadnym pozorem nie mogą być całkowicie miękkie. Chrupiąca skórka to postawa, bez niej nie ma doskonałego smaku. Dlatego przedstawiamy sprawdzony przepis na placki ziemniaczane niczym z najlepszej restauracji. Są najpyszniejsze na świecie.

Placki ziemniaczane z pozoru są prostą potrawą, którą tworzymy jedynie z kilku składników. W teorii na początkującego adepta sztuki kulinarnej nie powinno czyhać w tej materii zbyt wiele niebezpieczeństw. Jednak prawda jest rozczarowująca. Nawet doświadczone gospodynie tworzą placki miękkie i bardzo tłuste. Zaledwie kilka kęsów takiej potrawy sprawia, że nasz żołądek jest niezwykle obciążony i nie mamy ochoty na więcej. Jeśli jednak odpowiednio potraktujemy placki, wyjdą lekkie i chrupiące, tak że będziemy mogli zajadać się nimi do woli.

Obrazy smakosze.pl"Przepraszam, co pani zażywa?" Odpowiedź Magdy Gessler zwala z nógCzytaj dalej

Chrupiące placki ziemniaczane - znamy ich sekret

W każdej potrawie na samym początku należy zrozumieć składniki, z których powstaje. Placki tworzymy przede wszystkim z ziemniaków, które jak wiemy, zawierają wiele wody oraz skrobi. Jeśli w misce, w której przygotowujemy ciasto do placków mamy małą kałużę - nasze placki nie wyjdą na pewno chrupiące. Nadmiar wody dodatkowo sprzyja pryskaniu podczas smażenia i bardzo łatwo wtedy o kulinarną kontuzję. Z tych powodów, musimy ziemniaki mocno odsączyć, zanim przystąpimy do dodawania kolejnych składników. Poniżej podajemy niezawodny przepis, który sprawdzi się z pewnością w twojej kuchni.

Potrzebujesz:

  • pół kilograma ziemniaków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • jedno jajko
  • sól, pieprz
  • pół cebuli
  • olej do smażenia

Dzisiaj grzeje:

  1. Babcia Kiepska w młodości była nieziemsko piękną kobietą. Mężczyźni szaleli na jej punkcie
  2. Spróbujesz raz i poprosisz o dokładkę. Pyszna surówka z buraka i selera
  3. Starsi pracownicy pójdą na bruk? Prawo do emerytury i dorabianie mogą przechylić szalę

Ziemniaki ścieramy na tarte i dodajemy do nich poszatkowaną drobno cebulę. Warzywa układamy na sicie i odciskamy nadmiar wody - najlepiej zrobić to po kilku minutach. Do ziemniaków z cebulą dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość tłuszczu - musi być gorący, tylko wtedy od razu na powierzchni placków utworzy się apetyczna skórka. Placki smażymy po około 3 minuty z każdej strony. Podajemy od razu po usmażeniu, wtedy będą najbardziej przyjemne w smaku. Smacznego.

Pracownica Biedronki zobaczyła, co klientka ma w koszyku i od razu zareagowała. Wybuchła awantura, doszło do przedziwnych scenPracownica Biedronki zobaczyła, co klientka ma w koszyku i od razu zareagowała. Wybuchła awantura, doszło do przedziwnych scenCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Radykalne kroki PKO BP, Santander Bank Polska i NBP. Klienci nie skorzystają już z usługi
  2. Andrzej Duda pilnie zwołuje Radę Gabinetową. Robi się bardzo poważnie
  3. Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
  4. Klienci nie posiadają się z radości. Ważny komunikat Lidla, wystarczy spełnić 1 warunek aby skorzystać z ogromnych okazji
  5. Ogórki, buraki, cukinia - całkowity przeżytek, nadchodzi era kiszonych kalafiorów, niebywałe połączenie
  6. Gwiazda reprezentacji Hiszpanii zakażona koronawirusem. Nie zagra w najbliższych meczach

Źródło: ofemin

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł