Placki ziemniaczane bez smażeniayoutube / kanał: Tysiąc Smaków - Przepisy na każdą okazję / kadr z materiału

Zdrowsze i łatwiejsze w przygotowaniu placki ziemniaczane. Nie potrzebujesz do nich tłuszczu i patelni, wychodzą chrupiące i lekkie

Placki ziemniaczane, mimo swoich niezaprzeczalnych walorów smakowych, posiadają istotną wadę. Smażone bowiem na dużej ilości tłuszczu ziemniaki nie należą do najzdrowszych potraw. Czy to oznacza, że powinniśmy z nich zrezygnować? W żadnym razie. Przestawiamy idealny przepis na placki bez tłuszczu, które smakują równie wybornie, co tradycyjne.

Placki ziemniaczane to jedna z ulubionych potraw Polaków. Jej niewątpliwą zaletą jest szybkość przygotowania oraz prostota. Do stworzenia obiadu dla całej rodziny wystarczy przecież jedynie kilka prostych składników, które nie kosztują wiele.

Błyskawiczny, tani obiad dla całej rodziny. Ziemniaki z cudownym farszem będą śniły ci się po nocach, nasze babcie je uwielbiałyBłyskawiczny, tani obiad dla całej rodziny. Ziemniaki z cudownym farszem będą śniły ci się po nocach, nasze babcie je uwielbiałyCzytaj dalej

Placki ziemniaczane - zachwycający smak tradycji

Jedną z najważniejszych i najbardziej cennych cech placków ziemniaczanych jest ich uniwersalność. Możemy jadać je na słodko z dodatkiem śmietany i cukru, ale równie doskonale łącza się z wytrawnymi sosami i dipami.

Do samego ciasta na placki ziemniaczane możemy dodać właściwie każde warzywo, a ostateczna kompozycja zależy jedynie od naszej kreatywności. Całkiem niedawno przedstawialiśmy genialny przepis na placki ziemniaczane "na bogato", które smakują nawet największym niejadkom.

Przepis bez smażenia jest jeszcze ciekawszy, ponieważ idealnie sprawdzą się dla osób na diecie. Doskonale będą komponować się z delikatnym sosem na bazie jogurtu naturalnego oraz koperku, koniecznie wypróbujcie sami.

Teksty wybrane dla Ciebie:

Przepis na placki ziemniaczane bez smażenia

Przed rozpoczęciem gotowania, przygotuj sobie papier do pieczenia (zdecydowanie lepiej sprawdzi się, niż folia aluminiowa, która może być bardzo szkodliwa) i włącz piekarnik do temperatury 200 stopni.

Potrzebujesz:

  • kilogram ziemniaków
  • 1 biała cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • pęczek koperku
  • 2 jajka
  • łyżka mąki

Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaku układamy na sitku i odciskamy nadmiar wody - ten krok jest kluczowy, jeśli chcemy, by placki były chrupiące.

Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki placków: drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, koperek, olej oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.

Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Za pomocą łyżki układamy porcje masy ziemniaczanej w formie placuszków. Wkładamy je do piekarnika na około 25 minut, a w międzyczasie przygotowujemy sos.

Do przygotowania sosu potrzebujesz: jogurt, koperek, czosnek oraz przyprawy: sól i pieprz. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy (czosnek przeciskamy przez praskę) i odstawiamy do lodówki na co najmniej kwadrans.

Gotowe placki ziemniaczane zajadamy od razu wraz z pysznym sosem. Apetycznie zdjęcie placuszków z artykułu pochodzi z kanału Tysiąc Smaków - Przepisy na każdą okazję, który znajdzie na platformie YouTube.

Smakuje jak marzenie, dosłownie nie sposób jej się oprzeć. Surówka z czerwonej kapusty będzie 100 razy smaczniejsza po dodaniu 1 składnikaSmakuje jak marzenie, dosłownie nie sposób jej się oprzeć. Surówka z czerwonej kapusty będzie 100 razy smaczniejsza po dodaniu 1 składnikaCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Źródło: przepisyjoli

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł