

1 Grudnia 2020
Zdrowsze i łatwiejsze w przygotowaniu placki ziemniaczane. Nie potrzebujesz do nich tłuszczu i patelni, wychodzą chrupiące i lekkie
Placki ziemniaczane, mimo swoich niezaprzeczalnych walorów smakowych, posiadają istotną wadę. Smażone bowiem na dużej ilości tłuszczu ziemniaki nie należą do najzdrowszych potraw. Czy to oznacza, że powinniśmy z nich zrezygnować? W żadnym razie. Przestawiamy idealny przepis na placki bez tłuszczu, które smakują równie wybornie, co tradycyjne.
Placki ziemniaczane to jedna z ulubionych potraw Polaków. Jej niewątpliwą zaletą jest szybkość przygotowania oraz prostota. Do stworzenia obiadu dla całej rodziny wystarczy przecież jedynie kilka prostych składników, które nie kosztują wiele.
Placki ziemniaczane - zachwycający smak tradycji
Jedną z najważniejszych i najbardziej cennych cech placków ziemniaczanych jest ich uniwersalność. Możemy jadać je na słodko z dodatkiem śmietany i cukru, ale równie doskonale łącza się z wytrawnymi sosami i dipami.
Do samego ciasta na placki ziemniaczane możemy dodać właściwie każde warzywo, a ostateczna kompozycja zależy jedynie od naszej kreatywności. Całkiem niedawno przedstawialiśmy genialny przepis na placki ziemniaczane "na bogato", które smakują nawet największym niejadkom.
Przepis bez smażenia jest jeszcze ciekawszy, ponieważ idealnie sprawdzą się dla osób na diecie. Doskonale będą komponować się z delikatnym sosem na bazie jogurtu naturalnego oraz koperku, koniecznie wypróbujcie sami.
Teksty wybrane dla Ciebie:
- Zrób syrop z imbiru, kurkumy i miodu. Wypij przed snem, a już rano poczujesz kapitalne efekty
- Małgorzata Socha pokazała zdjęcia. Ociekają luksusem i bogactwem
- Dieta buraczana przynosi piorunujące korzyści. Uzupełnia magnez i odchudza, rezultaty widać błyskawicznie
Przepis na placki ziemniaczane bez smażenia
Przed rozpoczęciem gotowania, przygotuj sobie papier do pieczenia (zdecydowanie lepiej sprawdzi się, niż folia aluminiowa, która może być bardzo szkodliwa) i włącz piekarnik do temperatury 200 stopni.
Potrzebujesz:
- kilogram ziemniaków
- 1 biała cebula
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
- pęczek koperku
- 2 jajka
- łyżka mąki
Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaku układamy na sitku i odciskamy nadmiar wody - ten krok jest kluczowy, jeśli chcemy, by placki były chrupiące.
Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki placków: drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, koperek, olej oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Za pomocą łyżki układamy porcje masy ziemniaczanej w formie placuszków. Wkładamy je do piekarnika na około 25 minut, a w międzyczasie przygotowujemy sos.
Do przygotowania sosu potrzebujesz: jogurt, koperek, czosnek oraz przyprawy: sól i pieprz. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy (czosnek przeciskamy przez praskę) i odstawiamy do lodówki na co najmniej kwadrans.
Gotowe placki ziemniaczane zajadamy od razu wraz z pysznym sosem. Apetycznie zdjęcie placuszków z artykułu pochodzi z kanału Tysiąc Smaków - Przepisy na każdą okazję, który znajdzie na platformie YouTube.
Zobacz także w naszych serwisach:
- Wzrasta nasza świadomość w kwestii zdrowia i coraz bardziej o nie dbamy. Ale czy wiemy jak robić to dobrze?
- Dramatyczna interwencja policji na SORze
- Proste sposoby na dezynfekcję mieszkania po przeziębieniu
- Lekarzy zamurowało. Przypadek 101-latki jest jednym z nielicznych na świecie
- Wigilijny pasztet z łatwego przepisu Wachowicz zrobisz za bezcen
- Ania Lewandowska chwyciła za kapustę i zrobiła najlżejsze i najzdrowsze gołąbki
- Golden retriever zorientował się, że jedzie do weterynarza. Reakcja powala
- Manowska jednym zdjęciem potwierdziła. Fani zachwyceni
Źródło: przepisyjoli
Następny artykuł