Placki ziemniaczane nie są od nich lepszeTRICOLORS/East News, canva/Serhii Yevdokymov

Mistrzostwo, Ania Lewandowska robi lepsze placuszki niż trydycyjne placki ziemniaczane i naleśniki

Żadne placki ziemniaczane nie są tak smaczne, jak placuszki, które przygotowuje Anna Lewandowska. Połączenie dwóch rodzajów mąki, mleka oraz odrobiny oleju kokosowego jest pysznym i banalnie prostym przepisem. Co więcej, takie placki są wyjątkowo zdrowe.

Placki ziemniaczane są świetnym i łatwym sposobem na obiad. Wystarczy zetrzeć kilka ziemniaków, wymieszać z odrobiną mąki i jajkiem, a następnie usmażyć. Także sposób podania jest bardzo wygodny, wszak można jeść je na słodko jak i na słono. Anna Lewandowska poszła krok dalej i przygotowała placuszki, które są znacznie lepsze od ziemniaczanych.

W jej przepisie znajdziemy mąkę ryżową oraz kokosową. Dzięki tej drugiej placuszki nabierają ciekawego, lekko kokosowego posmaku. Z tego powodu zalecamy spożywanie ich wraz z dżemem lub jogurtem.

Placki ziemniaczane są od nich gorsze

Anna Lewandowska stara się, aby Polacy zmienili swoje przyzwyczajenia żywieniowe. W naszej diecie dominują tłuste potrawy, które często zapijane są litrami słodzonych napojów. Dietetyczka próbuje pokazać nam, że zdrowe odżywianie wcale nie musi być nieprzyjemne.

Najlepszym sposobem na wypuklenie smaku tych placuszków jest podanie ich wraz z domowym dżemem. Świetnie spisuje się dżem porzeczkowy lub truskawkowy, lecz swój wybór dostosuj do własnych preferencji kulinarnych.

Jeśli zastanawiasz się nad innymi przepisami Ani Lewandowskiej, zapraszamy do zapoznania się z tym artykułem, w którym opisujemy kolejny przepis na zdrowe i smaczne jedzenie.

Przepis na placuszki Anny Lewandowskiej

Składniki:

      • 130 g mąki ryżowej
      • 30 g mąki kokosowej
      • 1 łyżka oleju kokosowego
      • 310 ml mleka
      • 2 jajka
      • 60 ml wody (najlepiej gazowanej)
      • szczypta soli
      • łyżeczka miodu
      • wybrany dżem

Do miski wsyp przesiane obie mąki. Dodaj do nich sól i dokładnie wymieszaj. Jeśli zauważysz jakieś grudki - przesiej ją jeszcze raz. Obecność grud sprawi, że placuszki nie będą tak smaczne.

Następnie do suchych składników dodaj mleko, wodę, miód oraz jajka. Wymieszaj całość mikserem tak, aby delikatnie napowietrzyć ciasto. Dzięki temu placuszki będą delikatne i pulchne.

Smaż je na oleju kokosowym z każdej ze stron. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posmaruj je dżemem. Smacznego.

Najgorszy, kardynalny błąd podczas pieczenia ciast na Wigilię. Psuje smakNajgorszy, kardynalny błąd podczas pieczenia ciast na Wigilię. Psuje smakCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Źródło: foodsbyann.com

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Następny artykuł