Placki ziemniaczanepixabay.com/manfredrichter; instagram/ania_starmach

Ania Starmach zrewolucjonizowała przepis na placki ziemniaczane, postanowiła pominąć jeden składnik. Teraz są chrupiące jak marzenie

Placki ziemniaczane to nie tylko prosta potrawa, ale i wyjątkowo smaczna. Wystarczy kilka składników, żeby osiągnąć te idealnie chrupiące i aromatyczne w smaku. Przepis Ani Starmach zadziwia jednym szczegółem. Przed wami przepis, w którym pominięto mąkę, a i tak wyszły wyśmienite.

Placki ziemniaczane to jeden z klasyków polskiej kuchni. Nazywane inaczej plackami kartoflanymi są prostą potrawą, którą wykonamy z podstawowych produktów, obecnych w naszej kuchni na co dzień. Głównymi składnikami są oczywiście starte na tarce surowe ziemniaki, które można urozmaicać takimi dodatkami, jak między innymi cebula, jajko, oraz niewielka ilość mąki. Znamy jednak przepis na pyszne placki Ani Starmach bez wykorzystania mąki.

Miękkie, soczyste i jednocześnie wyraziste w smaku schabowe. Sprytna sztuczka polega na posmarowaniu schabu uwielbianą przyprawąMiękkie, soczyste i jednocześnie wyraziste w smaku schabowe. Sprytna sztuczka polega na posmarowaniu schabu uwielbianą przyprawąCzytaj dalej

Placki ziemniaczane - ile kucharzy, tyle pomysłów

Każdy ma swój ulubiony przepis na placki ziemniaczane. Można podawać je na różne sposoby, o różnej formule oraz z różnymi dodatkami. Jedni uwielbiają chrupiące placki ziemniaczane, inni bardziej puszyste i miękkie. Placki ziemniaczane to również pomysł na danie, które możemy podawać na słodko lub na słono. To potrawa, której nie można się oprzeć. Smak oraz zapach przekona do siebie największego smakosza, a więc warto pomyśleć o przygotowaniu większej porcji, ponieważ dokładkom nie będzie końca.

Placki „rosti” według Ani Starmach

Składniki:

500 g ziemniaków
kwaśna śmietana
2 łyżki koperku
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Jest to przepis, który należy do tych prostych i naprawdę błyskawicznych. Dwie porcje placków ziemniaczanych zrobimy już w 15 minut. Warto zatem zainteresować się tym przepisem, jeśli nie mamy dużo czasu na spędzenie go w kuchni, a czeka nas przygotowanie obiadu czy kolacji. Placki ziemniaczane Ani Starmach nadadzą się idealnie na obie te pozycje.

Zaczynamy od obrania ziemniaków i starcia ich na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki, które przełożymy do osobnego naczynia, powinny puścić wodę. Należy ją odcisnąć i posilić pozostałą masę.

Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy po łyżce masy. Najlepiej smażyć po 2 lub 3 placki na raz, żeby się nie stykały i miały miejsce na idealne wysmażenie. Pamiętamy o tym, żeby nakładać cienką warstwę ciasta, aby miało ono możliwość się wysmażyć na chrupko i było łatwe do przewrócenia.

Smażymy placki obustronnie do zarumienienia i ściągamy je z patelni. Warto odłożyć je na kawałek ręcznika papierowego czy ściereczki, żeby miały czas na puszczenie nadmiernej ilości oleju.

Dzisiaj grzeje:

  1. Miękkie, soczyste i jednocześnie wyraziste w smaku schabowe. Sprytna sztuczka polega na posmarowaniu schabu uwielbianą przyprawą
  2. Dziś jest ostatnia szansa. Tysiące Polaków powinno się pospieszyć przed nadejściem zimy. Ważna wiadomość dla wszystkich planujących wyjazd
  3. Dodaj do syropu z cebuli 1 składnik. Wzmocnisz jego działanie i pozbędziesz się uciążliwej dolegliwości

Placki podajemy ze śmietaną i koperkiem albo wędzonym łososiem. Tak najczęściej podaje je Ania Starmach. Jak widać, przepis bazuje na kilku składnikach i nie ma w nim miejsca na trudności i skomplikowane receptury. To zatem najprostszy oraz najtańszy przepis na placki ziemniaczane.

Warto pamiętać, że ze względu na swoją uniwersalność, placki ziemniaczane można podawać na różne sposoby i idealnie sprawdzą się też dipy domowej roboty czy sosy na gorąco, jak pieczarkowy czy nawet w formie gulaszu.

Najlepsze ziemniaki na placki ziemniaczane

Przekazujemy wam również pewną ciekawostkę na temat ziemniaków, które najlepiej wybrać do przygotowania placków ziemniaczanych. Niewątpliwie ma to znaczenie na ich finalny efekt.

Najlepiej sprawdzą się te w typie B z gatunków takich jak Flaming, Irga, Orlik lub Sante. Możemy również wybierać spośród tych typu C. Należą do nich takie gatunki jak Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun czy Gustaw. Są nie tylko bogate w skrobię, ale przede wszystkim wychodzą z nich najsmaczniejsze placki ziemniaczane. Należy pamiętać o tym, że im starsze ziemniaki, tym lepiej. Młode mają w sobie zbyt dużo wody.

Jesienią pijasz tylko warzywne soki? Ogromny błąd, stokroć lepszy jest sok jabłkowy, posiada zdumiewające zaletyJesienią pijasz tylko warzywne soki? Ogromny błąd, stokroć lepszy jest sok jabłkowy, posiada zdumiewające zaletyCzytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE W NASZYCH SERWISACH:

  1. Pojawiają się, gdy przeszliśmy COVID-19 bezobjawowo. Sygnały wysyłane przez organizm po walce z koronawirusem
  2. Oddała dziecko do adopcji. 45 lat później jeden telefon sprawił, że nie potrafiła myśleć już o niczym innym
  3. Jesienią pijasz tylko warzywne soki? Ogromny błąd, stokroć lepszy jest sok jabłkowy, posiada zdumiewające zalety
  4. Prawdziwa "bomba witaminowa". Przepyszna surówka z buraków, ogórków kiszonych i popularnych owoców
  5. Tragedia w Świętokrzyskim. Znaleziono zwłoki 48-latka pozbawione kończyn, posesji pilnował amstaff
  6. Dokładnie 7 dni na złożenie wniosku o dopłatę. Tysiące osób mogą otrzymać pomoc

źródło: aniastarmach

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł