Placki ziemniaczaneFlickr / licencja: CC 2.0

Magda Gessler podając przepis na placki ziemniaczane przeszła samą siebie. Lepszych nie da się zrobić, cudowna receptura

Magda Gessler zawsze powtarza, że to jak restauracja robi placki ziemniaczane od razu pokazuje reprezentowany przez nią poziom. O plackach słynna restauratorka wie wszystko, dlatego jej przepis to niezawodna podpowiedź, jak we własnym domu jadać niczym w eleganckiej restauracji.

Placki ziemniaczane pozornie są prostą potrawą. Nie używamy przecież skomplikowanych składników, a do ich przygotowania wystarczą podstawowe narzędzia kuchenne. Mimo to, ze świecą szukać placków idealnych. Albo wychodzą miękkie i tłuste, albo zbyt zwęglone - sposobów na rozczarowanie jest naprawdę wiele. Jak zatem zrobić placki ziemniaczane, z których byłaby dumna sama Magda Gessler? Najlepiej po prostu wykorzystać jej sprawdzoną recepturę.

Zobaczyli co Wałęsa zjadł na obiad i wstrzymali oddech. Nagle zamarli, zaczęli alarmować po chwiliZobaczyli co Wałęsa zjadł na obiad i wstrzymali oddech. Nagle zamarli, zaczęli alarmować po chwiliCzytaj dalej

Placki ziemniaczane jak marzenie

Magda Gessler nie raz podczas "Kuchennych Rewolucji" wzdrygała się gdy do stołu podano jej smutno wyglądające placki ziemniaczane. Po zobaczeniu dziesiątek takich przypadków, gwiazda zdecydowała się podać przepis, który uchroni nas od podobnych porażek kulinarnych. Placki ziemniaczane, które zostały odpowiednio przygotowane, mogą być prawdziwym przysmakiem, który nawet nie będzie potrzebował dodatków.

Potrzebujesz:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 ząbki polskiego czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej

Dzisiaj grzeje:

  1. Polskę obiegła dramatyczna wiadomość. Tragiczny finał, nie żyje policjant
  2. Dariusz znalazł borowika. Zobaczył co na nim jest i zamarł, szybko zaczął uciekać
  3. Płaca minimalna 2021 z konkretną kwotą. Rząd właśnie opublikował projekt, mniej niż zapowiadano

Ziemniaki i cebulę obieramy. Obydwa warzywa ścieramy na tarce o małych oczkach do wspólnej miski. Masę wylewamy na sitko, które najlepiej umieścić nad zlewem. Z warzyw odciskamy nadmiar soku, dociskając je do dna sitka. Ziemniaki i cebulę mieszamy z jajkami i dodajemy mąkę, a następnie doprawiamy do smaku. Masa pod żadnym pozorem nie może być zbyt wodnista - wtedy nigdy placki ziemniaczane nie wyjdą chrupiące. Placki smażymy na moc rozgrzanym oleju, najlepiej nakładać je cienką warstwą i smażyć po kilka minut z obu stron, aż staną się przyjemnie złociste. Gotowe placki ziemniaczane wykładamy na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.

Placki ziemniaczane możemy podawać ze śmietaną i cukrem bądź z bardziej wytrawnymi dodatkami. Jeśli chcemy zrobić wyjątkowe wrażenia na gościach czy domownikach, warto skusić się na przyrządzenie gulaszu węgierskiego, który mistrzowsko komponuje się ze smakiem placków.

Wyśledzili Magdę Gessler. Nie miała doczepów ani makijażu, z ukrycia zrobili jej kompromitujące zdjęcieWyśledzili Magdę Gessler. Nie miała doczepów ani makijażu, z ukrycia zrobili jej kompromitujące zdjęcieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Andrzej Duda przeżywa śmierć. W poruszających słowach postanowił publicznie ją pożegnać: "Jej odejście jest wielką stratą"
  2. Trzęsienie ziemi w Grecji. Wiadomość obiegła media
  3. Wlej na noc szklankę octu do toalety. Rano nie uwierzysz własnym oczom
  4. Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj obierek z ogórka. Dzięki nim pozbędziesz się bardzo irytującego problemu
  5. Rewelacyjne ogórki po kaszubsku. Zaskakują smakiem tak, że nie chce się sięgać po inne
  6. Wyciekło nieznane zdjęcie Marty Linkiewicz. Zapozowała bez żadnych ubrań, zdjęcie tylko dla dorosłych (FOTO)

Źródło: rmf.fm

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł