Placki ziemniaczanepixinio.com

Wystarczy, że poznasz 5 trików na placki ziemniaczane, a staną się one obłędnie pyszne. Numer 3 na pewno Cię zaskoczy

Placki ziemniaczane to jedna z prostszych potraw, którą każdy jest w stanie przygotować w swojej kuchni. Jak się okazuje, warto zwrócić uwagę na pewne szczegóły, które zagwarantują nam osiągnięcie placków ziemniaczanych o idealnym smaku. Zebraliśmy kilka trików, które z pewnością zaowocują rewelacyjnymi efektami w kuchni.

Placki ziemniaczane są przez wielu nazywane plackami kartoflanymi. To zdecydowanie klasyka, jeśli chodzi o kuchnię polską, ale nie tylko. Znane na całym świecie, są prostą potrawą, która tworzymy z uwielbianych ziemniaków. Placki ziemniaczane wyróżniają się prostotą wykonania, ale dzięki tym trikom, gotowanie okaże się jeszcze prostsze oraz efektowne.

Konflikt między Makłowiczem a Wachowicz wybuchł nagle. Ich relacja nie wygląda już tak jak przed laty, poszło o program kulinarnyKonflikt między Makłowiczem a Wachowicz wybuchł nagle. Ich relacja nie wygląda już tak jak przed laty, poszło o program kulinarnyCzytaj dalej

Placki ziemniaczane można podawać na różne sposoby

Głównym składnikiem całego dania są ziemniaki. Można jednak kombinować pod względem składu naszych placków, jak i sposobu ich podania. Wielu kojarzą się ze słodkim posiłkiem, innym z wytrawnym. Pasuje do nich nie tylko słodka śmietana i cukier, ale i aromatyczny gulasz czy sosy grzybowe.

Jest wiele przepisów, które opierają się na smażeniu ich na głębokim tłuszczu, ale w związku z czasami, w których żyjemy, coraz więcej osób stara się znaleźć na nie inne rozwiązania. Pojawiają się przepisy, które zakładają pieczenie ich w piekarniku czy modyfikowanie rodzaju mąki, aby były lżejszą firmą posiłku.

Dzisiaj grzeje:

  1. Nie tylko dla fanów słynnego batonika. Przepyszne ciasto bez pieczenia „Prince Polo”
  2. Mamy potwierdzenie, chodzi o tegoroczną zimę. Wielka radość dla wszystkich miłośników śnieżnych szaleństw
  3. Działa podobnie jak sok i syrop, a jest łatwiejszy do zrobienia . Piorunujące działanie naparu z imbiru

5 sprawdzonych trików na najlepsze placki ziemniaczane

Zebraliśmy kilka trików, które ułatwią wam przygotowywanie idealnych placków ziemniaczanych. Jak się okazuje, ten klasyczny smak nie jest taki trudny do osiągnięcia. Dzięki tym poradom staniesz się prawdziwym mistrzem tej potrawy.

Tajemnicą smacznych placków ziemniaczanych są przede wszystkim ziemniaki


1. Jako że głównym składnikiem całego dania są ziemniaki, warto pamiętać o wyborze tych najbardziej odpowiednich. Które do nich należą? Przed wszystkim najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączyste.

Co więcej, warto wykorzystać do placków ziemniaczanych stare kartofle, a nie te młode. Młode charakteryzują się wyjątkową miękkością oraz zbyt dużą ilością wody. To może prowadzić do tego, że nasze ciasto będzie się rozpadać i nie wyjdą nam zwarte oraz chrupkie placki ziemniaczane.

2. Jeśli jesteśmy już przy temacie ziemniaków, warto pamiętać o ich odpowiednim przygotowaniu. Mowa tutaj o starciu ich na tarce o dużych oczkach. Jeśli chcemy, możemy odrobinę poeksperymentować i zetrzeć je w proporcji 50/50. Część na oczkach małych, a część na dużych. To zapewni idealne proporcje większych części ziemniaka i ustrzeże nasze danie przed nieudaną formą w trakcie smażenia. Co więcej, starcie ich na grubszych oczkach zagwarantuje chrupkość.

Przed dodaniem reszty składników, warto odsączyć wodę, która powstała po starciu ziemniaków. Jeśli chodzi o proporcje, które sprawdzą się najlepiej, uznaje się około 10 średnich ziemniaków oraz 4 łyżki mąki i jajko. Jeśli ubijemy wcześniej jajko, placki wyjdą jeszcze bardziej puszyste.

3. Ten trik z pewnością zaskoczy wiele osób. Jeśli do wykorzystania mamy jedynie stare ziemniaki, zaleca się przelanie ich gorącym mlekiem. Może to wpłynąć na późniejszy kolor placków ziemniaczanych. Dzięki temu rozwiązaniu nie ściemnieją, a po usmażeniu będą miały idealny, złocisty kolor.


Dodatki mogą odczarować klasyczny smak


4. Wracając do tematu dodatków, wiele osób do swoich placków ziemniaczanych dodaje cebulę czy czosnek wyciśnięty przez praskę. Dla niektórych obowiązkowym składnikiem jest starty ser lub warzywa. W tym kabaczek, papryka, marchew czy cukinia. Dodatki mięsne również sprawdzą się idealnie i sprawią, że nasze danie będzie jeszcze bardziej treściwe.

5. Aby uniknąć placków ziemniaczanych, które będą ociekać tłuszczem zaraz po usmażeniu, warto rozłożyć je na ręczniku papierowym. Dzięki temu olej wchłonie się w papier, a placki będą lżejsze do zjedzenia.

Jesienią częściej niż zwykle jesz imbir? Miej się na baczności, możesz sobie poważnie zaszkodzićJesienią częściej niż zwykle jesz imbir? Miej się na baczności, możesz sobie poważnie zaszkodzićCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Naukowcy z PAN chcą zmian w testowaniu osób z podejrzeniem COVID-19. Obecny system się nie sprawdza
  2. Dla swojego syna zrobiłby wszystko. Joe Biden pokazał słynną posiadłość, która miała uratować jego dziecko
  3. Makłowicz w końcu zdradził najlepszy przepis na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Lepszego farszu nie można sobie wymarzyć
  4. Najlepsza możliwa surówka z kapusty pekińskiej. Jest ważny powód, aby ją jeść
  5. Właśnie przypaliłeś ulubiony obiad? Oto triki, które pozwolą Ci go uratować
  6. Miał dość cierpienia niewinnego psa. Adoptował owczarka, który ważył ok. 70 kg i zaczął go odchudzać
  7. Potężny wybuch na wsi. Ojciec w szpitalu, rodzina bez dachu nad głową

Źródło: kobieta.interia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł