Placki ziemniaczane będą idealne, jeśli zastosujemy cudowny trik Jakuba Kuronia.pixabay/Taken

Placki ziemniaczane przygotowywane przez Kuronia są niespotykanie chrupkie. Dzięki prostej sztuczce

Placki ziemniaczane są prawdziwym rarytasem każdego smakosza. Usmażone na złoto i cudownie chrupkie zawsze rozpływają się w ustach. Klasyczny przepisy zwykle zawsze się sprawdza, ale doświadczeni kucharze mają swoje sztuczki, dzięki którym danie smakuje obłędnie. Jedną z nich podzielił się Jakub Kuroń.

Placki ziemniaczane lubią niemal wszyscy i trudno się temu dziwić. Potrawa wymaga minimalnego nakładu pracy, a składniki potrzebne do jej przygotowania są śmiesznie tanie. Do tego podawały ją nasze mamy i babcie, dlatego cudownie kojarzy się z dzieciństwem. By jednak mieć pewność, że placki będą zawsze cudownie chrupiące, warto poznać sprytny trik Jakuba Kuronia. Polecamy świetny przepis na bajeczne placki ziemniaczane.

Sandra kupiła pierogi w Biedronce i zagotowała się z wściekłości. Fatalnymi szczegółami podzieliła się z internautamiSandra kupiła pierogi w Biedronce i zagotowała się z wściekłości. Fatalnymi szczegółami podzieliła się z internautamiCzytaj dalej

Placki ziemniaczane zachwycą smakiem na nowo, jeśli przygotujemy je według przepis słynnego kucharza. Jakub Kuroń podzielił się magicznym trikiem - kluczowa okazuje się ilość mąki dodanej do masy ziemniaczanej

Placki ziemniaczane należą do tych potraw, które bardzo łatwo przyrządzić, ale dopiero wieloletnie kulinarne doświadczenie sprawia, że mogą zyskać niebywałe walory smakowe. Większość z nas podczas ich smażenia na pewno korzysta z przepisu, który przekazała mu mama. Trudno oczywiście podważać autorytet najlepszych gospodyń domowych, ale od czasu do czasu warto sprawdzić, jak najprostsze potrawy przygotowują znani szefowie kuchni.

Jakub Kuroń - syn słynnego Macieja - zaznacza, że bardzo ważne są proporcje mąki dostosowane do rodzaju ziekniaków. Dzięki ulepszaniu znanej receptury możemy bowiem doświadczyć nowych kulinarnych zachwytów obłędnie chrupkimi i złotymi plackami - tym razem w wersji wytrawnej. Nie zapominajmy przy tym, że ziemniaki bywają mniej lub bardziej wodniste - w zależności od tego powinniśmy dodać do nich mniej lub więcej mąki.

Dzisiaj grzeje:

  1. Kozidrak przebiła wszystkich luksusową willą. Równie gigantycznej kuchni nie widzieliśmy nigdy
  2. Bankomat nie wydał gotówki, ale pieniądze z konta zeszły. Klienci apelują o sprawdzanie swoich kont

Składniki:

    • 5 dużych ziemniaków,
    • cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • jajko,
    • 2-3 łyżki mąki pszennej - w zależności od odmiany ziemniaków,
    • sól i pieprz do smaku,
    • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jeśli puszczą sporo wody, odcedźmy ją. Dodajemy cebulę posiekaną w drobną kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajko i dodajemy mąkę. Jeśli w kupionych ziemniakach jest dużo wody, powinniśmy dodać 3 łyżki, jeśli zaś mamy mniej wodniste - wystarczą tylko 2. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu i ewentualnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy ze śmietaną, ulubionym sosem albo gulaszem.

Najlepsze newsy:

  1. Pół kraju z pilnymi ostrzeżeniami Instytutu. Zrobi się niebezpiecznie, lepiej dobrze się przygotować
  2. Chcą, żeby 2,7 mln ludzi nie wychodziło na ulice. Poważna sytuacja w mieście w Europie
  3. Weszła do Biedronki z maseczką na twarzy i bez skrupułów zrobiła karygodną rzecz. Wszystko się nagrało, policja prosi o pomoc
  4. Idealnie chrupkie ogórki kwaszone. Wszystko przez 1 składnik
  5. Z łatwością uprawia nieziemskie borowiki na balkonie i w ogródku. Dzięki banalnej miksturze z miliardami zarodników grzybów
  6. Tragiczne doniesienia złamały nam serce. J. Aleksandrowska popełniła samobójstwo. 20-latka pozostawiła straszną wiadomość

Źródło: kuron.com.pl

Następny artykuł