Placki ziemniaczanePixabay / manfredrichter

Sprawdzony sposób na chrupiące placki ziemniaczane, już nigdy nie "opiją" się tłuszczem. Kluczowa jest 1 prosta czynność

Od teraz placki ziemniaczane zawsze wyjdą perfekcyjnie chrupiące, lekkie i nietuczące. Wystarczy stosować się do kilku banalnie prostych zasad w ich przygotowaniu. Najważniejsza jest ta dotycząca smażenia - nigdy nie wolno jej pominąć.

Jeśli chcemy, aby placki ziemniaczane zawsze odznaczały się wyjątkową chrupkością i smakiem - zawsze powinniśmy dbać o odpowiednią temperaturę oleju, w którym je smażymy.

Ułożenie masy na placki ziemniaczane na zimnym oleju to gotowy przepis na kulinarną katastrofę. Placki ziemniaczane jak gąbka chłoną zimny olej i stają się nieprzyjemnie napęczniałe i mokre. Znając te zasadę, wszystkie pozostałe będą jedynie formalnością.

Placki ziemniaczane po rosyjsku skrywają obłędne nadzienie. Z łatwością je zrobisz, smakują jak ambrozjaPlacki ziemniaczane po rosyjsku skrywają obłędne nadzienie. Z łatwością je zrobisz, smakują jak ambrozjaCzytaj dalej

Placki ziemniaczane krok po kroku

Oczywiście pierwsze skrzypce w plackach grają same ziemniaki. Tu nasz wybór nie powinien być dziełem przypadku. Najlepiej sięgać po kleiste odmiany zawierające dużą ilość skrobi, czyli ziemniaki typu B. Jeśli mamy inny gatunek, możemy do ciasta dodać nieco skrobi ziemniaczanej w proszku, aby uzupełnić braki w kleistości.

Jak trzeć ziemniaki? Cóż, tu mamy dwie szkoły. Niektórzy uwielbiają tarcie na miazgę, a inni tylko i wyłącznie na tarce o grubych oczkach. Rozwiązaniem jest nic innego, jak połączenie tych dwóch metod. Połowę ziemniaków zetrzyjmy najdrobniej jak to możliwe, a drugą na nieco większe kawałki.

Dzięki temu osiągniemy aż dwa pożądane efekty. Placki będą zwarte i nie rozpadną się w trakcie smażenia, a większe kawałki nadadzą im chrupkości i ciekawszej struktury.

Dzisiaj grzeje:

  1. Minimalna ilość pracy, a maksimum smaku. Obłędne świąteczne ciasto bez pieczenia
  2. Marcelina Zawadzka pręży boskie ciało na wakacjach w egzotycznym kraju. Internauci zwrócili uwagę na jedno
  3. Składniki kosztują grosze, zrobisz ją w kilka chwil. Antygrypina pomoże na kaszel, przeziębienie i katar

Ile dodać mąki i jajek do placków ziemniaczanych?

Z mąką nie możemy w żadnym razie przesadzić. W zupełności wystarczą maksymalnie 2-3 łyżki, nie więcej. Jeśli mamy wyjątkowo dobrej jakości ziemniaki - możemy całkowicie pominąć dodawanie mąki. Wtedy wystarczy dobrze odcisnąć nadmiar wody z masy i uformować placki.

Jajka to dużo mniej skomplikowana kwestia, zasada jest bajecznie prosta. Na pół kilograma ziemniaków dajemy jedno, średniej wielkości jajko, a na kilogram - 2 jajka. Wtedy masa pięknie się połączy i nie będzie zbyt wilgotna.

Dodatkowego smaku plackom ziemniaczanym dodają rzecz jasna odpowiednie dodatki. Starta marchewka, drobno pokrojona cebulka czy sól i pieprz, sprawiają że placki smakują wyśmienicie.

Aby placki stały się pełnoprawnym, sycącym obiadem polecamy przygotowanie gulaszu węgierskiego, który został wręcz stworzony do komponowania się z plackami ziemniaczanymi. Wielu ludzi woli jednak jadać je na słodko z dodatkiem śmietany i cukru. Do której grupy ty się zaliczasz?

Wypij go jeszcze przed śniadaniem. Od razu zauważysz duże zmiany w swoim cieleWypij go jeszcze przed śniadaniem. Od razu zauważysz duże zmiany w swoim cieleCzytaj dalej

Zobacz także na w naszych serwisach:

  1. Krwawienie z dziąseł może być poważnym problemem. Na co wskazuje i kiedy wymaga interwencji specjalisty?
  2. Do polskich lasów zawitało wyjątkowe zwierzę. Nagranie robi furorę w sieci
  3. Najszybsza sałatka z najzdrowszym produktem świata. Wzmacnia organizm i smakuje nieziemsko
  4. Dodajesz lubczyk do rosołu? Cudownie, ale w dwóch sytuacjach koniecznie z niego zrezygnuj
  5. Krokiety na święta mrozić usmażone czy nie? W panierce czy bez? Podajemy najlepszy przepis
  6. Do sieci wyciekło wstrząsające nagranie starcia kobiety z policją. Nie mogli zapanować nad psem, stało się najgorsze
  7. Niewiarygodny pościg policji za pijanym rolnikiem. Pole, las i szalony zwrot akcji

Źródło: beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Koniecznie obejrzyj nasze proste przepisy na idealne, jesienne potrawy:

Następny artykuł