Placki ziemniaczane z piekarnikaPixabay / manfredrichter

Niesamowicie chrupiące placki ziemniaczane z piekarnika. Przed przygotowaniem pamiętaj o kilku kluczowych zasadach

Placki ziemniaczane niejednokrotnie potrafiły wprawić nasze kubki smakowe stan ekstazy. Warto jednak od czasu do czasu zmodyfikować sposób ich przygotowania. Ta odsłona popularnej potrawy będzie o wiele lżejsza dla naszego żołądka, dzięki zastąpieniu smażenia pieczeniem. Przy okazji przydatne może okazać się zapoznanie z zasadami, których powinniśmy trzymać się podczas przygotowywania placków ziemniaczanych.

Nie da się ukryć, że podczas przygotowywania każdej potrawy warto pamiętać o najważniejszych zasadach, które jej dotyczą. Placki ziemniaczane również takowe posiadają i to zarówno te przygotowywane na patelni jak i w piekarniku. Już teraz oprócz niezwykłego przepisu możesz poznać istotne zasady, które sprawią, że placki ziemniaczane będą o wiele lepsze.

Skandal, pacjenci szpitali masowo robią porażające zdjęcia w polskich szpitalach. Więźniowie nie pracują na swoje utrzymanie, a jedzą lepiej?Skandal, pacjenci szpitali masowo robią porażające zdjęcia w polskich szpitalach. Więźniowie nie pracują na swoje utrzymanie, a jedzą lepiej?Czytaj dalej

Placki ziemniaczane z piekarnika mogą zawrócić w głowie

Wiele osób uwielbia, kiedy placki ziemniaczane są chrupiące. Na szczęście istnieje szereg zasad, które pomogą nam to osiągnąć. Wybierając ziemniaki powinniśmy wypatrywać tych typu C. Należą do nich odmiany Bryza, Tajfun, Aster, Mila i Ibis. Ponadto powinniśmy wystrzegać się młodych ziemniaków, ponieważ posiadają one zbyt dużo wody. Za wiele mąki również może sprawić, że nasze placki ziemniaczane będą gumowate. Znając te zasady możemy przejść do przygotowania placków ziemniaczanych z piekarnika. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 500 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • cebula
  • olej
  • przyprawy wedle uznania
  • sól i pieprz

Dzisiaj grzeje:
1. Magda Gessler podała przepis na kotlety schabowe. Ich sekret tkwi w nietypowym szczególe
2. Dobra zmiana dla wielu polskich kierowców. Uprzykrzający życie przepis będzie mniej doskwierał

Przepyszne placki ziemniaczane z piekarnika - przepis zaskakuje prostotą

Na samym początku należy obrać ziemniaki i je umyć. Następnie ścieramy je na tarce i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy nadmiar wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę lub również ścieramy na tarce i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy ziemniaczanej. Mieszankę wzbogacamy o jajko i płatki lub otręby owsiane. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawami. Blachę do pieczenia wykładamy papierem posmarowanym niewielką ilością oleju. Następnie wykładamy na nią powstałą masę formując z niej placki ziemniaczane. Blachę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza. Pieczenie powinno trwać około 30 minut. Kiedy placki ziemniaczane się zarumienią, wówczas są już gotowe. Z pewnością będą zdrowszą alternatywą od ich smażonych kuzynów.

Najlepsze newsy:

  1. Przyłapali ją na gorącym uczynku. Kiedy zauważyła, że jest nagrywana podczas niszczenia banerów, zaczęła się awantura
  2. Andrzej Duda podpisał, a zmiany nie będzie. Część wakacji może być męczarnią
  3. Magda Gessler zdradziła jak gotuje rosół. Tajemnica tkwi w szczegółach
  4. Nieprawdopodobnie zdrowy przeciwzapalny syrop z mięty powinien być w każdej spiżarni. Podajemy przepis,
  5. Dostała od koleżanki słoik ogórków i zachwyciła się ich obłędnym smakiem. Wszystko przez niezwykłą przyprawę
  6. Uwielbiany gwiazdor został postrzelony w głowę. To, co się stało potem, przechodzi ludzkie pojęcie (FOTO)

Źródło: Haps.pl

Następny artykuł