Placki ziemniaczane - niezwykle prosty przepisPixabay / Taken

Błyskawiczne i nieziemsko chrupiące placki ziemniaczane bez ucierania. 1 genialny trick spodoba się każdemu

Placki ziemniaczane są jednym z najlepszych dań, które goszczą na naszych stołach. Ciężko znaleźć kogoś kto wzgardziłby takim specjałem. Tym razem warto postawić na niezawodny i prosty przepis. Uciążliwe ucieranie ziemniaków będzie już tylko wspomnieniem. Wystarczy zastosować jeden trik.

Przepyszne placki ziemniaczane przez wiele osób uznawane są za wręcz idealną propozycję obiadową. Nie da się ukryć, że są one nie lada przysmakiem, który trafia w gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Ich przygotowanie niekiedy jest udręką. Wszystko przez tarcie ziemniaków. Na szczęście możemy usprawnić ten proces.

Sekielski pokazał fanom swój tygodniowy jadłospis. 1 punkt jest szczególnie ważny, każdy powinien brać przykładSekielski pokazał fanom swój tygodniowy jadłospis. 1 punkt jest szczególnie ważny, każdy powinien brać przykładCzytaj dalej

Szybkie i bez wysiłkowe placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane czasami stają się prawdziwym wyzwaniem. Bez wątpienia ucieranie ziemniaków nie należy do pasjonujących czynności. Wystarczy jednak prosty trik, aby jej uniknąć. Tarkę możemy zastąpić niezawodnym blenderem. Właśnie w nim doskonale rozdrobnimy ziemniaki. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g łyżki maki pszennej
  • 5 g soli

Dzisiaj grzeje:

  1. Ministerstwo zdrowia wydało pilny apel do Polaków. Wszyscy muszą się natychmiast dostosować
  2. Media donoszą o dramatycznym rozstaniu Haliny Mlynkovej. Jeszcze nie tak dawno chwaliła się, że uwielbia gotować dla męża
  3. Jeszcze tylko podpis prezydenta i wjedzie nowa opłata. Wpływy będą ogromne

Placki ziemniaczane jeszcze nigdy nie były tak proste w przygotowaniu

Tym razem placki ziemniaczane nie powinny nikomu sprawić problemów. Na początku obieramy bulwy. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki i umieszczamy w kielichu blendera. Należy robić to partiami. Po zmieleniu jednej, dorzucamy kolejną dopiero wówczas, gdy ziemniaki puszczą sok. Kiedy wszystkie bulwy zostaną rozdrobione, wówczas do kielicha dorzucamy drobno pokrojona cebulę i obrany czosnek.

Powstałą masę wykładamy na bardzo gęste sito, a pod nim miskę. Po 10 minutach powinniśmy się w ten sposób pozbyć nadmiaru wody. Wylewamy ją z miski. Na jej dnie zostanie skrobia ziemniaczana. Mieszamy ją łyżką lub widelcem i dodajemy masę na placki ziemniaczane. Dodajemy do niej jajka, sól, skrobię ziemniaczaną oraz mąkę. Wszystkie składniki starannie mieszamy. Porcje powstałej masy wykładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Ekspresowe placki ziemniaczane są już gotowe. Możemy odsączyć je z tłuszczu w ręcznikach papierowych.

Wskazówki, jak wybrać blender i rekomendacje Redakcji znajdziesz tutaj: >przejdź do artykułu<

3 nagłe komunikaty GIS. Ostrzegają przed 2 produktami, wszyscy używają ich do gotowania, z trzeciego każdy robi kanapki3 nagłe komunikaty GIS. Ostrzegają przed 2 produktami, wszyscy używają ich do gotowania, z trzeciego każdy robi kanapkiCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Podobnej wpadki w TVP Info jeszcze nie było. Widzowie nie mogli uwierzyć własnym oczom
  2. Poważne ostrzeżenia dla turystów na północy Polski. Zbadali próbki. Są groźne dla zdrowia
  3. Dzisiaj z półek Biedronki wyleje się morze słodyczy. Wystarczy mieć ze sobą 5 zł, by niesamowicie się obłowić
  4. Niestety, niemal wszyscy Polacy jedzą je każdego dnia. 7 Najbardziej rakotwórczych produktów w naszych kuchniach
  5. Nawet nie próbuj wylewać wody po kiszonych ogórkach. Ma 3 niesamowite nieznane zastosowania, które pokocha cała rodzina
  6. Justyna Żyła nie przestaje zaskakiwać. Jej nowe zdjęcie łamie przyjęte kanony (FOTO)

Źródło: karointhekitchen.com

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł