Placki ziemniaczane z nowego przepisu zachwycają smakiem.pixabay/Taken

Rewolucyjny przepis na placki ziemniaczane. Bajecznie proste i nieziemsko pyszne

Placki ziemniaczane są niewątpliwie jednym z najukochańszych dań wszystkich smakoszy. Danie jest jednak nieco ciężkostrawne, gdy korzystamy z tradycyjnego przepisu. Z łatwością może jednak przyrządzić nieco zdrowsze placki ziemniaczane.

Placki ziemniaczane uchodzą za prawdziwy rarytas. Banalnie prosta, ale bajecznie pyszna potrawa jest doskonałą opcją, jeśli chodzi o drugie danie. Zazwyczaj przyrządzimy je zupełnie tak samo, jak nasze mamy i babcie, czyli ścieramy na tarce ziemniaki, zagęszczamy je jajkiem i mąką, a następnie smażymy. Równie pyszne placki ziemniaczane można jednak przygotować w nieco inny sposób.

Minister Zdrowia właśnie potwierdził. Nowe obostrzenia w barach, restauracjach i na weselachMinister Zdrowia właśnie potwierdził. Nowe obostrzenia w barach, restauracjach i na weselachCzytaj dalej

Placki ziemniaczane będą jeszcze pyszniejsze, jeśli przygotujemy je inaczej niż zwykle

Placki ziemniaczane powinny być zawsze cudownie chrupiące i delikatne. Trudno jednak ukryć, że są dość tłuste i trudno tego uniknąć, gdy korzystamy z klasycznych receptur. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby białą mąkę, która nie ma zbyt wielu wartości odżywczych, zastąpić otrębami owsianymi. Placki ziemniaczane bez problemu można też upiec w piekarniku, dzięki czemu do ich przygotowania zużyjemy znacznie mniej tłuszczu. Zapewniamy, że w tej wersji będą równie chrupkie i pyszne.

Dzisiaj grzeje:

  1. Służby sanitarne ostrzegają wszystkich idących na grzyby. Jest ich 10, niepokojące
  2. Dramatyczne sceny w górach. Niestety spadł w przepaść. Wiadomości ze świata
  3. 7 dni piła wodę po ogórkach kiszonych. Osłupiała już 2 dnia widząc nieziemski rezultat

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • jajko,
  • 3 łyżki otrębów owsianych,
  • cebula,
  • ulubione przyprawy,
  • olej.

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce i odstawiamy na kwadrans. Odciskamy z nich nadmiar wody i dodajemy do nich bardzo drobno posiekaną cebulę i wszystkie pozostałe składniki oprócz oleju. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy ją niewielką ilością oleju. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Placki wykładamy na blachę i pieczemy ok. pół godziny, aż się zarumienią. Podajemy ze śmietaną lub cukrem.

Lidl w trybie pilnym wycofuje niebezpieczny produkt. Natychmiast go zwróćcie, inaczej może skończyć się tragediąLidl w trybie pilnym wycofuje niebezpieczny produkt. Natychmiast go zwróćcie, inaczej może skończyć się tragediąCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Resort wydał nowe obostrzenia. Maseczki już nie tylko w komunikacji miejskiej
  2. Każdego roku zabiera życie 6 tysięcy polskich pacjentek. Znajomość objawów raka piersi może uratować życie
  3. Kelnerka obsługiwała bogatych klientów. Spojrzała na paragon i pobladła, zaczęła się trząść
  4. Napój kupowany przez miliony Polaków destrukcyjnie wpływa nie tylko na kości. Najgorsze, że piją go niemal wszyscy
  5. Chciał jedynie w spokoju zjeść jabłko w lesie, nagle został otoczony ze wszystkich stron
  6. Urodziła dziecko w wieku 66 lat. Jak matka z córką wyglądają po 15 latach?

Źródło: WP

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł