Placki ziemniaczane - dyniowa alternatywaScena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Uwaga Babcia Gotuje

Nawet placki ziemniaczane nie są tak obłędne. Internet podbijają dyniowe halloweenowe oszałamiające placuszki

Placki ziemniaczane są absolutną klasyką kulinarną. Ciężko sobie wyobrazić, że mogą zostać zastąpione czymś innym. Okazuje się jednak, że wyborne placki ziemniaczane mają pewną konkurencję. Mowa o ich dyniowej alternatywie. Halloweenowy przysmak z pewnością zachwyci domowników.

Nietrudno znaleźć kogoś kto chętnie spałaszowałby placki ziemniaczane. Jednak nawet najbardziej uwielbiana potrawa może z czasem zwyczajnie się przejeść. W takiej sytuacji warto wypróbować wyśmienite placki z dyni. Przepis jest trywialny.

Rosną w Polsce, odkryto skupiska. Kosztują nawet 30 tys. zł/kg, miejscowość ich występowania jest znanaRosną w Polsce, odkryto skupiska. Kosztują nawet 30 tys. zł/kg, miejscowość ich występowania jest znanaCzytaj dalej

Potrawa, która zdetronizuje placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane mocno wpisały się w naszą rodzimą kuchnię. Najprawdopodobniej nikt by się nie spodziewał, że ich status może być zagrożony przez inne warzywne placki. W tym specjale główną rolę odgrywa dynia. Warzywo kojarzy nam się głównie z Halloween. W związku z tym placki w tym wydaniu idealnie sprawdzą się podczas tego święta, które zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 350 g drobno startej dyni
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 30 g cukru wanilinowego
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 2 g sody
  • olej

Dzisiaj grzeje:

  1. Polka natrafiła na grzyby warte 2 000 zł/kg. Są w polskich lasach
  2. Sąsiad Polski wprowadza stan wyjątkowy. Zmiany już od jutra
  3. Napój kupowany przez miliony Polaków destrukcyjnie wpływa nie tylko na kości. Najgorsze, że piją go niemal wszyscy

Wyśmienite danie, które zastąpi placki ziemniaczane

Na początku do drobno startej dyni dodajemy jajka i jogurt. Wszystko starannie mieszamy. Następnie masę wzbogacamy o mąkę i cukier wanilinowy. Dodajemy również proszek do pieczenia i sodę. Po ponownym zamieszaniu baza na placki z dyni jest już gotowa i możemy przystąpić do smażenia. Na rozgrzany olej wylewamy porcje ciasta. Każdy placek smażymy z jednej strony przez 2 minuty, a po przewróceniu 1,5 minuty. Możemy doprawić je cukrem pudrem. Przepis na podobny specjał możemy znaleźć na YouTube na kanale Uwaga Babcia Gotuje. Czy placki ziemniaczane natrafiły na konkurencję?

Uwielbiasz pierogi z grzybami? 2 przełomowe triki sprawią, że ciasto nigdy się nie rozpadnieUwielbiasz pierogi z grzybami? 2 przełomowe triki sprawią, że ciasto nigdy się nie rozpadnieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Zakazem objęli nie tylko kominki. Za koszenie trawy i grilla też możesz zapłacić mandat aż 5 tys. zł
  2. Lekarze apelują do rządu. Domagają się pilnych zmian w strategii walki z koronawirusem, o co chodzi?
  3. Jedna łyżka dodana do panierki sprawia, że kotlety schabowe smakują lepiej niż kiedykolwiek. Klasyczny trick szefa kuchni zachwyca Polaków
  4. Beata nie mogła uporać się w wstydliwym problemem, sięgnęła po sok z pietruszki. Wystarczyły 2 tygodnie, by znów zaczęła cieszyć się życiem
  5. Gessler jest nie do poznania, wyciekło nagranie z przystojnym kucharzem z 1996 roku. Ciężko uwierzyć, jak zachowuje się uwielbiana restauratorka
  6. Od 15 października kolejne podarunki od ZUS. Tysiące Polaków załapie się na mniejsze składki

Źródło: Ania Gotuje

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł