Pleśń na pomidorachimago/Sven Simon/EAST NEWS

Czy można odkroić pleśń z pomidora? Nasze mamy i babcie nie miały racji

Pleśń pojawia się na praktycznie każdym produkcie spożywczym, który uległ zepsuciu. Nasze babcie i mamy powtarzały nam jednak, że wystarczy odciąć spleśniały fragment, a reszta warzywa czy owocu nadaje się w 100% do zjedzenia. Niestety, prawda jest zupełnie inna - szczególnie w przypadku miękkich pomidorów czy bananów.

Każdy zdaje sobie sprawę z tego jak wygląda pleśń, lecz niewielu wie, że jej nitki mogą wrastać w głąb produktów spożywczych. Szczególną ostrożność należy zachować podczas jedzenia miękkich smakołyków, jak pomidory czy ser twarogowy.

Dawniej mamy i babcie uczyły nas, że fragment owocu czy innego produktu, który zakażony jest pleśnią, wystarczy wyciąć, a reszta, na której nie widać faktycznej pleśni, jest gotowa do spożycia. Nie mamy niestety dobrych wieści - część spleśniałej żywności po prostu trzeba wyrzucić.

Z czego pleśń odciąć, a co wyrzucić?

Pleśń ma zdolność do penetrowania żywności, którą zainfekowała. Im twardsza i bardziej zbita masa, z której stworzony jest produkt, tym grzyby te mają większą trudność w dotarciu do głębi składnika. Warto wiedzieć, którą żywność można jeść pomimo pleśni, a którą nie.

Jednym z największych błędów jest spożywanie pomidorów, moreli czy pomarańczy po odcięciu z nich spleśniałej części. Te owoce są na tyle delikatne i miękkie, że pleśń nie ma żadnych problemów z dotarciem do każdego zakątka. Je, przy pierwszym widocznym znaku, należy wyrzucić.

Okropne, porażające znalezisko w soczku dla dzieci znanej marki. Ojciec zdruzgotany widokiem, od razu powiadomił mediaOkropne, porażające znalezisko w soczku dla dzieci znanej marki. Ojciec zdruzgotany widokiem, od razu powiadomił mediaCzytaj dalej

Mając do czynienia z twardymi rodzajami, takimi jak marchewka, cebula czy papryka można pokusić się o odkrojenie pleśni i zjedzenie reszty. Jeśli w smaku czuć jednak stęchliznę, trzeba się ich pozbyć - to znak, że intruz zainfekował resztę.

Poszukujesz więcej ciekawostek kulinarnych? Zajrzyj do tego tekstu, w którym przeczytasz jak zrobić najlepszy bigos. Tutaj opisujemy działanie liścia laurowego.

Zasada ta dotyczy nie tylko warzyw i owoców

Dżemy również niezbyt dobrze znoszą pleśnienie. Widząc na powierzchni dżemu skupiska szarej lub zielonej masy - nie wygrzebuj jej z wierzchu. Dżem jest bardzo delikatny i pleśń z łatwością dochodzi aż do dna słoika.

Jak czytamy na portalu kobietamag.pl ser twardy, taki jak parmezan, można bezpiecznie jeść po wycięciu pleśni. Nawet jeśli nie jest to ser z naturalną pleśnią powstałą w procesie produkcji, pleśń z twardego sera żółtego można odkroić, zachowując pewien odstęp od spleśniałego miejsca. - czytamy na kobietamag.pl

Podobnie jest z salami - duże zasolenie, wysuszenie i wędzenie skutecznie hamują rozwój pleśni. Nawet jeśli ta zdołała pojawić się na powierzchni kiełbasy, nie zdoła przedostać się do jej wnętrza. Wystarczy więc ją obciąć i już można zajadać się pyszną wędliną.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobietamag

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł