Obłędnie soczyste polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym na obiad to danie jednogarnkowe, proste i pyszne. Mięso duszone w bulionie z posiekanym koperkiem z dodatkiem śmietany, mleka i sosu sojowego ma świetny smak, jest delikatne i miękkie. Poznaj przepis na szybki obiad, czyli polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym.
Koperek ma uniwersalne zastosowanie w kuchni. Dodasz go do każdej zupy, ziemniaków, kopytek, mięsa, a znacznie wzmocni smak potraw. Sos koperkowy gotowany na bulionie warzywnym to bardzo aromatyczny sos do mięsa. Dodaj do niego śmietanę, mleko i sos sojowy, a będzie idealny.
Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym to jednogarnkowe danie, które przygotujesz w niecałą godzinę. Do polędwiczek podaję ryż i buraki z chrzanem. Potrawa równie dobrze smakuje z ziemniakami pieczonymi w mundurkach , tłuczonymi, kaszą, ogórkiem kiszonym. Wypróbuj każdą wersję i poznaj swoją ulubioną.
Sos sojowy jest bardzo wyraźny i słony, dlatego też dopraw nim danie na sam koniec, żeby nie przesolić całej potrawy . Polędwiczki rozbij delikatnie dłonią, aby spulchnić mięso, wtedy będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej delikatne.
Polędwiczki przygotujesz również w aromatycznym sosie z suszonych śliwek- tu poznasz przepis na polędwiczki w sosie śliwkowym z rozmarynem , czyli pomysł na wyjątkowe danie na większe okazje.
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym
Składniki na 3-4 porcje:
-
polędwiczka wieprzowa
-
2 łyżki śmietany 18 %
-
pęczek koperku
-
100 ml mleka
-
200 ml bulionu warzywnego
-
sól, pieprz
-
liść laurowy
-
sos sojowy do smaku
-
olej roślinny do smażenia
-
łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym?
Polędwicę pokrój w plastry, każdy kawałek delikatnie rozbij dłonią, oprósz solą, pieprzem i podsmaż na oleju na złoty kolor.
Podsmażone mięso przełóż do garnka, dodaj liść laurowy, posiekany koperek, wlej bulion i duś pod przykryciem przez 20 minut. Do garnka wlej mleko, dodaj śmietanę, wymieszaj i gotuj jeszcze 3-4 minuty.
Źródło zdjęcia: canva/a-lesa Mąkę rozrób w odrobinie zimnej wody, następnie wlej do garnka i mieszaj, aż powstanie gęsty sos. Dopraw go do smaku sosem sojowym i pieprzem.