Polskie pierogi polecą w kosmos. Pomoc w ich przygotowaniu zaoferowała wielka gwiazda

Już nie tylko Armstrong i Hermaszewski wpiszą się w historię podboju kosmosu, ale też polskie pierogi. Wszystko za sprawą misji na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS), w której udział bierze polski kosmonauta. W pomoc przygotowania dania zaangażował się kucharz-celebryta, więc można spodziewać się smacznych efektów.
Polska kuchnia podbije kosmos
Do stwierdzenia, że polska kuchnia jest najlepsza na świecie, nikogo nie trzeba przekonywać. Wystarczy spojrzeć na zakątki świata, gdzie mieszka Polonia, a dostrzec można, że nasza rodzima kuchnia zyskuje tam sporą popularność. I wcale nie chodzi o schabowe, a o pierogi. Nic dziwnego, bo to jedno z na szych najlepszych dań, wręcz rarytasów.
Nikogo nie powinno więc zdziwić, że to właśnie to danie poleci z polskim kosmonautą na Międzynarodową Stację Kosmiczną w ramach misji Axiom Mission 4. Całe przedsięwzięcie odbędzie się za kilka tygodni, dlatego w przygotowaniach bierze udział jeden z doświadczonych i cenionych kucharzy. Na ten moment trwają testy opakowań, dzięki którym danie dotrze w przestrzeń kosmiczną w całości, a także zachowa smak.

Dlaczego pierogi polecą w kosmos?
Lot pierogów w kosmos dla wszystkich jest sporym zaskoczeniem, ale tę kwestię wyjaśnił polski kosmonauta – Sławosz Uznański-Wiśniewski. Okazuje się, że każdy uczestnik misji może wziąć ze sobą tak zwany – bonus food, czyli dania, które dla kosmonauty mają ogromne znacznie kulturowe lub są z nimi szczególnie związani. Nasz rodak zdecydował się na pierogi, bo jak twierdzi, jest to jego ulubione danie.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Chciałem prawdziwie polskiego menu, którym mógłbym się podzielić z moimi kolegami astronautami. Jedzenie przynosi psychiczny komfort, więc od razu pomyślałem, że warto wziąć polskie przysmaki w kosmos. Kiedy dowiedziałem się o możliwości menu bonusowego, pierogi były zawsze na szczycie listy! Lubię robić je sam – opowiadał polski kosmonauta.
W kosmiczną podróż polecą nie tylko pierogi, ale i zupa pomidorowa oraz leczo z kaszą gryczaną.

Wielka podróż pierogów
Pomimo możliwości wzięcia przez kosmonautę ulubionego dania, okazało się, że pierogi źle znoszą warunki, które panują w stacji kosmicznej i się rozpadają. W tym miejscu trzeba zaznaczyć, że żywność musi spełniać określone normy – musi być stosunkowo lekka, a w dodatku nie może się kruszyć, rozpadać. Dlatego żywność jest pakowana w technologii iliofilizacji, która polega na usunięciu wody z dania.
W wypadku pierogów ten proces nie należał do najłatwiejszych, dlatego kosmonauta zdecydował się na podjęcie współpracy z naszą rodzimą firmą LYOFOOD. Specjaliści przygotowali właściwe opakowanie, a także wymyślili rozwiązanie, dzięki któremu w kosmosie będzie można przygotować pierogi, dodając do nich gorącą wodę ze stacji kosmicznej.
Za przygotowanie pierogów, jak i innych polskich dań, na które zdecydował się kosmonauta, odpowiada Mateusz Gessler. Ten doświadczony całkiem dobrze zna się na polskiej kuchni, co udowodnił w programach kulinarnych stacji Polsat oraz TVN.
Sprawdź także, jakie produkty są wycofywane ze sprzedaży oraz dowiedz się, czy mleko prosto od krowy nadaje się do spożycia.





































