Pomarańcze ze skórką i cennym albedopixnio.com/Bicanski/publiczna (CC0)

Pewnie nawet nie wiesz czym jest albedo w pomarańczach. Większość ludzi je wyrzuca i bardzo źle robi

Pomarańcze są jednymi z najsmaczniejszych owoców. Cenimy je za ich pyszny miąższ i aromatyczną skórkę, ale mało kto wie, że te egzotyczne owoce zawierają jeszcze jeden cenny składnik. Okazuje się, że pod skórką znajduje się też albedo, które ma szerokie zastosowanie.

Pomarańcze goszczą w naszej kuchni w przeróżnej formie. Zjadamy je jako przekąskę, dodajemy ich miąższ do zdrowych koktajli czy sałatek. Skórka owocu często aromatyzuje zaś marynaty do mięs czy słodkie wypieki. Dla wielbicieli pomarańczy mamy dobre wieści. Pyszne owoce zawierają jeszcze jeden składnik, który ma szerowkie zastosowanie.

Afera, pani Dominika kupiła mięso w Biedronce. Odkryła niesmaczną prawdę i zrobiła zdjęcie, żeby nagłośnić skandalAfera, pani Dominika kupiła mięso w Biedronce. Odkryła niesmaczną prawdę i zrobiła zdjęcie, żeby nagłośnić skandalCzytaj dalej

Pomarańcze to nie tylko miąższ - albedo ukryte pod skórką owocu jest niezwykle cenne

Pomarańcze mają dziś wszechstronne zastosowanie. Uwielbiamy ich smak, cenimy właściwości zdrowotne i korzystamy z pięknego zapachu w przeróżnej formie. Pora jednak odkryć jeszcze inne zastosowania pomarańczy. Chodzi o niedoceniane do tej pory albedo, czyli wewnętrzną białą stronę skórki owocu.

Dzisiaj grzeje:

  1. Bób musieli wycenić za 0,5 kg, bo za 1 kg cena przytłacza. Spojrzał na niebotyczne ceny na targu, złapał za aparat i zrobił zdjęcie
  2. Zwolnienie pracowników coraz prostsze i szybsze. Pracodawcy tną koszty i zwalniają przez SMS

Biała część skórki pomarańczy, czyli albedo, to zwykle ta część owocu, którą skrupulatnie usuwamy z obranego owocu. Niepotrzebnie uważamy je za niesmaczne i zbędne, a nawet szkodliwe. Okazuje się jednak, że w koszu ląduje cenna część pomarańczy. Albedo warto bowiem zjeśc razem z miąższem, bo zawiera mnóstwo zdrowych składników. Jest bogate w pektyny, witaminę P i błonnik. Dzięki dostarczaniu sobie tych substancji poprawimy trawienie i obniżymy poziom złego cholesterolu we krwi, a więc skutecznie poprawimy nasze zdrowie. To jednak nie koniec cudownych właściwości albedo.

Biała część pomarańczy jest równie aromatyczna, co pomarańczowa część skórki owocu. Warto dodać je do marynat (świetnie pasuje do kurczaka), ciasteczek i ciast. Można też przygotować z niej niezywkle cenny syrop. W tym celu wystarczy tylko ugotować albedo dwa razy we wrzątku. Dzięki temu skutecznie pozbędziemy się goryczki, która mogła nas do tej pory zniechęcąc do tej warstwy skórki pomarańczy. Potem dodajemy do nich trochę cukru i smażymy.

Wielbiciele aromaterapeutycnzych właściwości skórki z pomarańczy mogą śmiało wykorzystać ją do stworzenia odświeżaczy powietrza, które warto umieścić w kuchni, by pozbyć się uporczywych zapachów, czy też w dowolnym pomieszczeniu, by po prostu cieszyć się orzeźwiającym i kojącym zapachem. Albedo ze skórki pomarańczy może więc także poprawiać humor.

Najlepsze newsy:

  1. Już nie ma odwrotu. Minister przekazał ostateczną decyzję, czekali na nią wszyscy rodzice
  2. Kinga Duda rozczarowała rodziców. Wszystko miało być zupełnie inaczej
  3. Cudowne, dziadek Bogumił otwiera pole truskawek dla wszystkich. Rwiesz sam i płacisz tanio jak barszcz
  4. Przez pół roku piła sok z selera. Skończyły się jej problemy, przeszła piorunującą metamorfozę
  5. Nie wyrzucił łupin po cebuli, zrobił nawóz dla ogórków. Uzyskał przeogromne zbiory
  6. Niewiarygodne sceny na południu Polski. Wszystko nagrali, film jest niesamowity

Źródło:kuchnia.wp.pl

Następny artykuł