Pomarańcze - węch i smakPixabay / LoggaWiggler

Zjadła podpaloną pomarańczę, by odzyskać smak. Fatalne konsekwencje, lekarze już ostrzegają

Pomarańcze są jednym z najbardziej uwielbianych owoców. Codziennie sięga po niego wielu smakoszy. Pewna kobieta opublikowała w sieci nagranie, na którym podpala pomarańczę i następnie ją zajada. Owoc miał jej pomóc w odzyskaniu węchu i smaku. Lekarze twierdzą, że takie działanie może być potencjalnie rakotwórcze.

Pomarańcze uchodzą za bardzo zdrowy owoc, który dostarcza naszemu organizmowi witaminy C. Właśnie ona w znacznej mierze wpływa na odporność. Niektórzy sądzą, że podpalanie owoców pomaga przywrócić możliwość odczuwania smaków i zapachów.

Opalane pomarańcze na odzyskanie smaku i węchu?

Nie da się ukryć, że podpalone pomarańcze mogą wydawać się dosyć osobliwym pomysłem. Jednak znajdują się osoby, które zachwalają taki specyfik, jako niezawodną metodę pozwalającą na odzyskanie zmysłów tak ważnych dla smakoszy.

Pomarańcze same w sobie są bogactwem składników odżywczych. W związku z tym pomysł na wykorzystanie jej w roli remedium na utratę węchu i smaku mógłby się wydać całkiem logicznym. Z takiego założenia wyszła kobieta, która zamieściła nagranie na TokToku.

Na swoim nagraniu kobieta opalała pomarańcze przy użyciu zapalniczki oraz kuchenki indukcyjnej. Kiedy cała jej skórka stała się czarna, wówczas ją obrała i zjadła. Okazuje się, że tego typu obróbka termiczna owoców może być niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Małgorzata Rozenek na smutną uciążliwość zajada się ziemniakami z sekretnym składnikiem. Twierdzi, że jej pomagająMałgorzata Rozenek na smutną uciążliwość zajada się ziemniakami z sekretnym składnikiem. Twierdzi, że jej pomagająCzytaj dalej

Zdaniem lekarzy opalane pomarańcze w żaden sposób nie pomagają w odzyskaniu zmysłów smaku i węchu, a przynajmniej nie ma żadnych dowodów, które potwierdzałyby takowe działanie. Owoce poddane takiej obróbce mogą być nawet niebezpieczne.

Podpalone pomarańcze i ich wpływ na zdrowie

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Fakt, dr Alfred Iloreta będący laryngologiem z Nowego Jorku, stwierdza, że podpalone pomarańcze mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia. Lekarz przestrzega przed domowymi sposobami na odzyskanie węchu i smaku.

Opalone pomarańcze zdaniem eksperta mogą być potencjalnie rakotwórcze. W związku z tym lepiej nie naśladować osób, które promują ten sposób w Internecie. Co prawda kobieta, która udostępniła w sieci nagranie, potwierdziła, że odzyskała zmysły, jednak nie można brać takich słów za pewnik.

Lekarze stwierdzają, że w przypadku infekcji nie pozostaje nam nic innego, jak oczekiwanie aż smak i węch same powrócą. Najprawdopodobniej nie da się tego przyśpieszyć i musimy wykazać się cierpliwością.

Jeśli chcemy uniknąć utraty węchu i smaku, wówczas najlepiej unikać infekcji i wzmacniać odporność organizmu. Najlepiej sprawdzą się specyfiki na bazie imbiru. Niezgorsza będzie również cebula z dodatkami.

Pomarańcze, smak i węch

TikTok / @katie.kotlowski

Pomarańcze, smak i węch

TikTok / @katie.kotlowski

Pomarańcze, smak i węch

TikTok / @katie.kotlowski

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Fakt

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł