Pomidory będą najzdrowsze, jeśli przyrządzimy je w jeden sposób.pixabay/stevepb

Pomidory przygotowane w 1 konkretny sposób są zdecydowanie najzdrowsze. Lista zalet robi duże wrażenie

Pomidory, jak wiele innych warzyw, zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych i witamin, a przy tym smakują nieziemsko. Dietetycy i inni specjaliści zajmujący się żywieniem od wielu lat przekonują nas do jedzenia warzyw i owoców na surowo, bo właśnie one są najzdrowsze. Okazuje się jednak, że pomidory mają to do siebie, że aby w pełni skorzystać z ich zdrowotnych właściwości, należy przygotować je w konkretny sposób.

Pomidory cenimy w kuchni głównie ze względu na wyjątkowy smak i ogromne możliwości przetwarzania ich. Gdy tylko pojawią się obłędnie pyszne letnie pomidory, robimy z nich domowe przeciery, przetwory, a nawet ketchup. Smakosze uwielbiają też kiszone pomidory, które są nie tylko smaczne, ale też wyjątkowo zdrowe. Okazuje się, że od pewnego czasu pojawia się wiele informacji na temat dobroczynnych właściwości przetworzonych warzyw, dlatego chociaż nic nie smakuje teraz tak dobrze, jak wszelkie sałatki z pomidorami, warto wiedzieć, co sprawia, że pomidory są jeszcze zdrowsze.

GIS wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Wykryto w nim groźne bakterieGIS wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Wykryto w nim groźne bakterieCzytaj dalej

Pomidory są zdrowe nie tylko na surowo. Zdradzamy, jak je przygotować warzywa, by były nie tylko przepyszne, ale też wyjątkowo dobre dla zdrowia

Pomidory dzisiaj zjadamy bez obaw w dowolnych ilościach, ale jeszcze w XVI wieku obawiano się, że może być rośliną trującą, dlatego uchodził za roślinę ozdobną. Dzisiaj jednak stosujemy go w tak wielu kuchniach świata i potrawach, że trudno nam przyrządzić wiele dań bez przecieru pomidorowego, będącego podstawą wszelkich sosów. Warzywa kochają jednak nie tylko najwięksi smakosze, ale też dietetycy, bo dostarczają nam one ogromnych ilości witaminy C, E i A, a więc przeciwutleniaczy wzmacniających odporność, powstrzymujących procesy starzenia czy wszelkie stany zapalne. Magiczny jest jednak likopen - czyli czerwony barwnik - ale aby dobrze go przyswoić, trzeba poddać pomidory obróbce termicznej.

Dzisiaj grzeje:

    1. Gwiazdor telewizji śniadaniowej zrobił na wizji coś niewybaczalnego. Zniesmaczeni internauci nie zostawili na nim suchej nitki
    2. Szykują nową opłatę, resort jest na "tak". Będziemy musieli dopłacać po 300 zł na zakupach

Likopen uwalnia się spod skórki pomidora wyłącznie w podwyższonej temperaturze, dlatego najzdrowsze są wszelkie soki, zupy, sosy, przeciery i ketchup. Lista schorzeń, na które działa ten składnik ukochanych czerwonych warzyw jest naprawdę imponując. Zwalcza on bowiem:

      • ryzyko zachorowania na nowotwory żołądka, płuc, prostaty czy szyjki macicy,
      • rozwój miażdżycy,
      • udar mózgu,
      • ostry zawał mięśnia sercowego,
      • chorobę wieńcową,
      • osteoporozę u kobiet w czasie menopauzy

Najlepsze newsy:

    1. Samolotem, w którego katastrofie zginęła Jantar, miała lecieć inna wielka gwiazda. Zrezygnowała w ostatniej chwili
    2. Prowadziła transmisję na żywo. Niczego się nie spodziewała. Atak nożownika na wizji w Brazylii
    3. Nagle zaczął rozpylać po ogrodzie mieszankę octu z solą. Efekt po 10 godzinach zwalił go z nóg
    4. Soczysta i lekka surówka z pomidorów malinowych. Fenomenalny smak zawdzięcza drugiemu składnikowi
    5. Woda po kiszonych ogórkach ma niesamowite właściwości, o których mało kto wie. Nieziemsko wpływa na ciało
    6. Piękna polska siatkarka zaskoczyła wszystkich. Tak odważnego zdjęcia jeszcze nie opublikowała (FOTO)

Źródło: kuchnia.wp.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł