Pomidory marynowane z pikantnym dodatkiem zachwycą smakiem.pixabay/AKuptsova

Bajecznie pyszne marynowane pomidory na ostro. Nikt się im nie oprze

Pomidory już za chwilę będą smakować najlepiej i nadejdzie czas na przygotowania z nich przetworów. Najwięksi miłośnicy czerwonych warzyw niemal zawsze przygotowują domowe soki czy przeciery pomidorowe, ale niektórzy cenią także pomidory marynowane. Dodatek pikantnej przyprawy sprawia, że przetwory zachwycą wszystkich wielbicieli nieco pikantnym smaków.

Pomidory warto zjadać nie tylko na surowo we wszelkich sałatkach i sosach do makaronu. Cudowne marynowane warzywa będą raczej nowinką w kuchni każdego smakosza, ale zdecydowanie warto dać im szansę. Aromatyczne zioła i przyprawy sprawiają, że pomidory ze słoika z poniższego przepisu mogą zasmakować nawet największym zwolennikom klasycznych i dobrze znanych przetworów.

Ważne, niestety. Nagły komunikat z GIS ws. weselWażne, niestety. Nagły komunikat z GIS ws. weselCzytaj dalej

Pomidory marynowane z ostrym dodatkiem zasmakują wszystkim miłośnikom lekko pikantnych potraw

Pomidory latem nie mogą równać się z niczym innym. Dojrzałe w słońcu warzywa zyskują cudowny smak i zapach, dlatego właśnie teraz objadamy się nimi do woli. By przypomnieć sobie ich cudowny aromat, warto też zamknąć je w słoiku. Marynować można w końcu nie tylko ogórki czy grzyby, ale też wiele innych warzyw, a nawet owoców. Nas szczególnie zachwycił przepis na pomidory ze słoika z ostrą papryką i ziołami.

Dzisiaj grzeje:

  1. Łukasz Szumowski: „Będą większe obostrzenia”. Minister tłumaczy gdzie i dla kogo, wielu Polaków będzie zdruzgotanych
  2. Awantura w Biedronce pań 60+. Wściekła złapała za ziemniaka, maseczkę miała źle założoną
  3. Zakaz seniorów na weselach? Szykują się nowe wytyczne

Składniki:

  • 1 kg małych pomidorków (czerwone i żółte),
  • 10-12 ząbków czosnku,
  • 2 strączki ostrej papryki,
  • 2 szklanki białego octu winnego,
  • 2 łyżki gorczycy,
  • ok. 10 liści laurowych,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich.

Przygotowanie:

Obieramy czosnek, a z octu, liści laurowych, papryki, gorczycy, czosnku, soli i cukru przygotowujemy zalewę. Dokładnie umyte pomidory układamy w wyparzonych słoikach, obsypujemy ziołami prowansalskimi i zalewamy marynatą. Wszystkie słoiki zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Uwielbiany aktor z Uwielbiany aktor z "Rancza" od kilku miesięcy nie wychodzi z domu, nawet na zakupy. Ma dość, padły niezwykle smutne słowaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Wiemy, kto może zastąpić Kingę Rusin w Dzień dobry TVN. Jedno z największych nazwisk
  2. Szumowski wyjawił, gdzie zaostrzą restrykcje. Dotyczy tysięcy Polaków
  3. Na weselach zabraknie seniorów? Niestety, resort zapowiada kolejne obostrzenia
  4. Pokazał jak zrobić ciasto jeszcze lepsze niż kultowy batonik. Twix bez pieczenia, potrzebujesz tylko 3. składników
  5. Kelnerka spojrzała na rachunek i się popłakała. Klientka od razu chwyciła za telefon, mamy zdjęcia
  6. Gdy wyszło na jaw, z kim spokrewniony jest Kamil Stoch, odebrało nam mowę. Nikt nawet nie zdawał sobie sprawy

Źródło: Beszamel


Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł