Pomidory i ich skórkaPixabay / stevepb

Skórka z pomidora już nigdy nie wyląduje w koszu. Ma genialne zastosowanie w kuchni

Pomidory są jednym z najpopularniejszych warzyw wykorzystywanych podczas kuchennych wyzwań. Niekiedy trzeba przed ich przygotowaniem obrać je ze skórki. Przeważnie traktujemy ją jako odpadek. Warto jednak wiedzieć, że można wykorzystać ją w zaskakujący sposób.

Pomidory niejednokrotnie okazywały się niezwykle przydatne w kuchni. Potrawy na ich bazie ciężko zliczyć, a wielbicieli tego warzywa nietrudno znaleźć. Mało kto zdaje sobie sprawę, że ich skórka może okazać się niezwykle użyteczna. Każdy kto poznał jej zastosowanie już nigdy nie wyrzucił jej do kosza.

Przed chwilą Biedronka wydała nagły komunikat. Sieć ostrzega wszystkich klientówPrzed chwilą Biedronka wydała nagły komunikat. Sieć ostrzega wszystkich klientówCzytaj dalej

Pomidory i ich skórka

Niektóre potrawy, w których skład wchodzą pomidory wymagają ich uprzedniego obrania. Najlepszym sposobem jest oblanie warzyw wrzątkiem, pozostawienie ich na ok 30 sekund, a następnie opłukanie zimną wodą. Pomidory zaczynają wtedy pękać z wierzchu, a ich skórka bardzo łatwo odchodzi od miąższu. Okazuje się, że ona również może być cennym składnikiem różnych dań.

Pomidory obrane ze skórki nadają się na sos, natomiast ich powłoka uznawana powszechnie za odpadek może stać się smakowitą posypką pomidorową. Jej wykonanie nie powinno nikomu sprawić najmniejszych problemów.

Dzisiaj grzeje:

  1. Radosna nowina w domu Marty Kaczyńskiej. Sama się wygadała, gratulacje
  2. Starsza klientka Biedronki chciała grzecznie zwrócić uwagę. Reakcja kasjerki ją zmroziła, wszystko opisała
  3. Biedronka rusza z hitową akcją, aż 12 dostaniesz za darmo. Musisz się jednak spieszyć

Proszek smakujący jak pomidory

Kiedy obraliśmy już pomidory, wówczas ich skórki rozkładamy na blasze lub papierze. W przypadku słonecznej pogody warto je wysuszyć w naturalny sposób. Wystarczy postawić je w nasłonecznionym miejscu na 24 godziny. Pochmurna pogoda nie stanowi jednak przeszkody. Pomocny będzie piekarnik, który rozgrzewamy do temperatury 120 stopni Celsjusza. Skórki pomidorów suszymy w takich warunkach przez godzinę. Od czasu do czasu należy sprawdzać czy się nie przypalają. Wysuszone skórki blendujemy na proszek. Można go wzbogacić o ulubione przyprawy. Nawet zwykła kanapka z takim dodatkiem zyska większe bogactwo smaku.

Sezonowe kotlety z cukinii są idealną obiadową propozycją. Warto je podać z niezwykłym sosemSezonowe kotlety z cukinii są idealną obiadową propozycją. Warto je podać z niezwykłym sosemCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Ile naprawdę zarabiają księża? Media dotarły do konkretnych liczb, wielu będzie zadziwionych
  2. Karygodne sceny na plaży w Gdyni. Skandal, niedaleko bawiły się dzieci
  3. Ogromne współczucie. Niech się pani trzyma pani Magdo
  4. Przewidujemy ekstremalny szturm na Biedronkę. Wszystko przez 12+12, tłumy przy kasach są niemal pewne
  5. Raptownie zastygł i zamarł zbierając grzyby. Błyski pod ściółką zapamięta do końca życia, znalazł ich źródło
  6. Kiedy dowiedzieliśmy się, z kim spokrewniony jest Piotr Żyła, opadły nam szczęki. Nie mieliśmy pojęcia

Źródło: kuchniawformie.pl


Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł