Kiszone pomidory zachwycają swoim smakiem
wikipedia.org/Moonsun1981 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.pl

Kiszone pomidory są niesamowicie zdrowe i pyszne. Podajemy przepis, który podbije kubki smakowe

Pomidory najczęściej jemy na surowo w formie plasterków na kanapce lub pod postacią sosu do makaronu. Okazuje się, że soczyste i czerwone owoce idealnie nadają się do kiszenia, o czym wiele osób mogło nigdy wcześniej nie słyszeć. Kiedy wgryziesz się w pierwszego pomidorka ze słoika, nie będziesz mogła opanować zachwytu - podbije twoje kubki smakowe.

Pomidory nie należą do produktów, o których myślimy w kategorii kiszenia. Mimo wszystko ludzie zza wschodniej granicy od lat kiszą pomidory i osiągają w tym prawdziwe sukcesy. Proces nie jest skomplikowany i nie różni się zbytnio od kiszenia zwyczajnych ogórków, choć smak małych czerwonych kulek jest o niebo lepszy. Liczba możliwości użycia kiszonych pomidorów jest równie ogromna co zwykłych, lecz ich smak jest zupełnie inny.

Kupowane w Biedronce przez mnóstwo Polaków jedzenie pilnie wycofane przez GIS. Fatalne doniesienia, wykryto zagrożenie dla organizmuKupowane w Biedronce przez mnóstwo Polaków jedzenie pilnie wycofane przez GIS. Fatalne doniesienia, wykryto zagrożenie dla organizmuCzytaj dalej

Pomidory w słoikach z solanką - szokujący pomysł, który wspaniale działa.

Kiszenie pomidorów nie jest w żadnym wypadku trudnym zadaniem. Choć my jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia kiszonej kapusty oraz ogórków, zdecydowanie powinniśmy dać szansę także innym produktom. Kiszone pomidory pochodzą z Ukrainy gdzie ludzie od dekad wykorzystują je w swoich kuchniach. Możemy przygotować z nich zupę, która w smaku przypomina naszą pomidorową, choć kwasowość kiszonki przywodzi na myśl ogórkową. Idealnie pasują jako dodatek do sałatek oraz na kanapki.

Składniki:

  • 4 kilogramy pomidorów
  • 13 ząbków czosnku
  • pęczek koperku
  • 4 litry wody
  • 4 łyżki soli
  • 1,5 łyżki pieprzu w ziarnach
  • opcjonalnie: liść laurowy, liść wiśni, ziarna gorczycy oraz ziarna jałowca

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

    1. Dokładnie wymyj odszypułkowane pomidory pod bieżącą wodą. Nie wyparzaj ich.
    2. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i pozostaw do wystudzenia.
    3. Do wyparzonych wcześniej słoików zacznij pakować pomidory. Ułóż je dość luźno.
    4. Dokładaj wybrane przyprawy tak, aby w każdym słoiku było ich mniej więcej tyle samo.
    5. Pomidory zalej solanką, aż całkowicie będą zakryte. Zakręć słoik wyczyszczoną i wyparzoną nakrętką.
    6. Po tygodniu są już gotowe do jedzenia. Jeśli chcesz możesz potrzymać je dłużej, aby były kwaśniejsze.

Najlepsze newsy:

      1. “Wiadomości” TVP ze spektakularną wpadką. Wszystko natychmiast usunięto, ale w sieci nic nie ginie
      2. Doczekaliśmy się, jest przełomowa decyzja PKP. Ogromna zmiana już wkrótce
      3. Kobieta przez 7 dni piła sok z kiszonych ogórków. Stało się coś nieoczekiwanego, niezwykła zmiana
      4. Wyrzucanie obierek z ziemniaków to wręcz niewybaczalny błąd. Zaskakujące, wykorzystasz je do kotletów schabowych
      5. Cudowne informacje dla grzybiarzy z jednego województwa. Podano, w których lasach niesamowicie sypie grzybami, znamy konkretne miejsca, gigantyczne zbiory gwarantowane
      6. Zbigniew Boniek w euforii podzielił się z Polakami radosną wiadomością. Gratulacje dla prezesa i jego żony

Źródło: salon24.pl

Następny artykuł